• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šis sąrašas patiks visiems vyno gurmanams. Juo labiau, kad dabar – ruduo, pats tikriausias vynuogių derliaus metas. Pietiniame pusrutulyje tuo tarpu derlių reiks skinti pavasarį.

REKLAMA
REKLAMA

Andalūzija, Ispanija

Ne paslaptis, kad uždegančiu flamenku ir tapos užkandžiais geriausia mėgautis su kvapnia chereso taure. Ir nors Ispanija turi daugiausia vynuogynų ploto pasaulyje, labiausiai ją garsina iš Andalūzijos kalnų atkeliaujantis cheresas, kurio alkoholio tūris gali siekti iki 20%. Pradėti pažintį su cheresu galima Andalūzijos sostinėje Sevilijoje, o tęsti – Cheres de la Frontera mieste, kurio vingiuotose gatvelėse apstu vyno rūsių. Daugiau apie Andalūzijos regioną skaitykite čia.

REKLAMA

Ispaniškas cheresasIspaniškas cheresas

Kapo provincija, Pietų Afrika

Pavažiavus 45 minutes nuo Keiptauno rytų kryptimi, atrasite nesibaigiančius PAR vynuogynų laukus. Čia ne tik galima aplankyti pasaulinio garso vyno fabriką „Bergkelder“, bet ir nemažai pinigų palikti vietiniuose gurmanų restoranuose. Maža to, rekomenduojama išvysti istorinį Stelenbošo miestelį – antrą seniausią europiečių gyvenvietę šalyje. Stelenbošas - vienas geriausių PAR raudonojo vyno rajonų, pirmasis pradėjęs gaminti ekologišką vyną dar 2003  metais.

REKLAMA
REKLAMA

Vyno skonis, kaip žinia, priklauso nuo klimato ypatybių. Tarp dviejų vandenynų esanti PAR kol kas nėra paliesta visuotinio atšlimo, apie karštesnes vasaras ar šaltesnes žiemas vietiniai girdi tik iš europiečių. Būtent tokia temperatūra PAR vynams suteikia vaisiškumo ir elegancijos, jie nėra labai stiprūs.

Kapo provincija PARKapo provincija PAR

Luaros slėnis, Prancūzija

Luaros slėnis ne veltui tituluojamas gražiausiu pasaulio vyno regionu: vynuogininkystė čia vystoma pasakiškų pilių, kurių slėnyje priskaičiuojama net 400, apsuptyje. Švelnus klimatas ir derlinga regiono žemė vyno skonį paverčia kaip niekad įvairiu. Labiausiai Luaros slėnį garsina baltojo vyno rūšys – „Sauvignon Blanc“, „Muscadet“ ir „Chenin Blanc“, tačiau pasiūla nusivylę neliks ir raudonojo vyno mylėtojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Luaros slėnis garsėja baltojo vyno rūšimisLuaros slėnis garsėja baltojo vyno rūšimis

Kalifornija, JAV

Mikroklimatų gausa, kurią sukelia ryto rūkas, pakrantės vėjai ir kaitri popiečio saulė, Kalifornijoje užaugintoms vynuogėms suteikia su niekuo nesumaišomą skonį. Napa ir Sonoma vyno slėniai, esantys namais pasaulyje pripažintoms „Robert Mondavi" ir „Beringer" vyno rūšims, savo ruožtu yra verčiausi dėmesio. Išskirtinė jų savybė – miniatiūriniai šeimų valdomi vyno fabrikėliai, kuriuose dienos šviesą išvysta geras „Chardonnay“ ar „Petit Verdot“.

REKLAMA

Mendosa, Argentina

Argentinietiškas vynas šiuo metu sulaukia vis daugiau pripažinimo, o turistai atranda klestinčias šalies vyndarystės provincijas. Viena iš jų – Mendosa – lankytojus pakeri snieguotomis Andų viršukalnėmis ir jaukiais miestais. Įdomu tai, kad atšiauriame dirvožemyje augančias Medosos vynuoges drėkina irigaciniai kanalai, kuriuos įrengė dar inkai. Džiugina ir faktas, kad dauguma regionų bodegų (vyno fabrikų – isp.) tebėra nemokami. Turistams tiesiog patariama sekti specialiai sudarytu „Ruta de los Vinos" (vyno maršrutu – isp.) ir aplankyti daugybę skirtingų vyno rūsių.

REKLAMA

Porto, Portugalija

Porto – labiausiai savo šalį garsinanti vyno rūšis. Jį tyrinėti galima tiek pačiame Porto mieste, tiek gretutiniuose, pavyzdžiui, kiek piečiau įsikūrusiame Vila Nova de Gaia, kuris gali pasigirti net pusšimčiu porto užeigų, siūlančių degustacijas ir pažintinius turus. Jei ir to negana, ekspertai rekomenduoja leistis į dienos kelionę kruizu ir atrasti Douro slėnį – vietą, kurios šlaituose auginamos porto vynuogės.

Porto gimtinėPorto gimtinė

Toskana, Italija

Ruduo – geriausias metas atrasti idilišką Toskanos kraštovaizdį ir turtingas vyndarystės tradicijas. Būtent šiuo metu čia galima stebėti garsųjį vynuogų trypimą kojomis. Pro jūsų akis neturėtų praslysti Chianti regionas, kurį garsina puikus to paties pavadinimo vynas. Anksčiau vyndariai Chianti pilstydavo į šiaudais apipintus pilvotus butelius fiasco. Šį gėrimą vienuoliai naudodavo religinėms apeigoms atlikti, o valstiečiai juo mėgaudavosi stebėdami gatvės spektaklius. Teigiama, jog į nevykusiai pasirodžiusius aktorius jie apmėtydavo tuščiais fiasco buteliais.

Chianti vynas fiasco butelyjeChianti vynas fiasco butelyje

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų