REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Idealiu atveju visus maisto produktus reikėtų suvartoti iki nurodytos galiojimo datos, kuri pažymima ant pakuotės.

Idealiu atveju visus maisto produktus reikėtų suvartoti iki nurodytos galiojimo datos, kuri pažymima ant pakuotės.

REKLAMA

Tačiau kartais taip atsitinka, kad nespėjate visko suvalgyti iki maisto galiojimo pabaigos.

Laimei, tai dar ne pasaulio pabaiga, nes, galbūt, vis tiek galėsite jį valgyti po dienos ar dviejų – jei ant pakuotės pažymėta „geriausia iki“ tinkamumo vartoti data (maisto kokybės vadovas), o ne „tinka vartoti iki“ data (maisto saugos priežastys).

Čia paaiškiname, kokius maisto produktus paprastai galima valgyti pasibaigus „geriausia iki“ terminui.

Beje, „tinka vartoti iki“ yra kita istorija, rašo metro.co.uk.

Kokius maisto produktus galite valgyti pasibaigus „geriausia iki“ tinkamumo vartoti terminui?

Techniškai viskas, kas užšaldyta, džiovinta ar konservuota, turėtų būti tinkama valgyti ir pasibaigus tinkamumo vartoti terminui. Vėlgi, tai daugiau praktinis patarimas, o maisto skonis gali būti šiek tiek kitoks pasibaigus galiojimo terminui.

Štai keli pavyzdžiai:

  • Šaldytus maisto produktus galima valgyti pasibaigus tinkamumo vartoti terminui, jei jis buvo laikomas pagal pakuotės instrukcijas.
  • Kiaušinius galima valgyti porą dienų po tinkamumo vartoti termino, teigia Maisto standartų agentūra. Tik būtina įsitikinti, kad jie tinkamai išvirti ar iškepti.
  • Remiantis mobiliąja programėle „TooGoodToGo“, duona gali išsilaikyti dvi savaites ilgiau nei nurodyta, jei bus laikoma šaldytuve. Sakoma, kad geriausia yra tokią duoną skrudinti.
  • Baltuosius ryžius galima valgyti iki „geriausias iki“ datos, jei juos laikėte sandariame inde. (Vis dėlto patikrinkite tai prieš pradėdami gaminti maistą).
  • Pasak žurnalo „BBC Good Food Australia“, sausi makaronai gali išsilaikyti 24 mėnesius po tinkamumo vartoti termino, jei jie laikomi hermetiškame inde.
  • Jie taip pat teigia, kad konservai taip pat gali išsilaikyti iki 24 mėnesių po nurodytos galiojimo datos.
  • Padažai buteliukuose, pavyzdžiui, pomidorų kečupas, šaldytuve gali išsilaikyti kelis mėnesius.
  • Acto ir sojų padažai tinkami naudoti dar metus po galiojimo datos.
  • Panašiai, jei miltus ir cukrų dedate į sandarų indą, o ne į popierines pakuotes, kuriose jie paprastai parduodami, jie turėtų būti tinkami naudoti pasibaigus nurodytam terminui. (Tačiau saugokitės mažų vabzdžių, kurie gali į jas patekti, kai jos ilgą laiką būna nesandarios).
  • Žemės riešutų sviestas gali išsilaikyti ilgiau nei nurodytas tinkamumo vartoti terminas, jei laikomas vėsioje, tamsioje vietoje (ne šaldytuve).
  • Dribsniai arba sausi pusryčiai taip pat gali būt vartojami po nurodyto termino, tik idealiu atveju geriau juos išimti iš pakuotės ir laikyti sandariame inde.
  • Neatidarytas (tai svarbu!) sausainių pakelis gali būti laikomas kelias savaites pasibaigus galiojimo laikui, sako „TooGoodToGo“.

Žinoma, jei tik tinkamai saugote, o ne paliekate atidarytus virtuvės spintelėje ar sandėliuke.

REKLAMA
REKLAMA

Jei pasibaigė produkto tinkamumo vartoti terminas, prieš valgydami atkreipkite dėmesį į tai, kaip jis atrodo, kvepia ir koks jo skonis. Maistą švaistyti nėra gerai, bet ir nevalgykite nieko, jei nesate 100% tikras maisto saugumu.

REKLAMA

Ar galima valgyti maistą pasibaigus „tinka vartoti iki“ laikui?

Aukščiau pateikėme pavyzdžius, ką galite valgyti pasibaigus tinkamumo vartoti terminui, jei produktas atrodo gerai.

Tačiau neturėtumėte nieko valgyti pasibaigus jo „tinka vartoti“ terminui, teigia JK maisto standartų agentūra.

Tinkamumo laikas yra maisto saugos įspėjimas, o ne praktinis patarimas. Nurodyta data yra paskutinė diena, kai produktas turi būti suvalgytas, net jei maistas atrodo visiškai sveikas ir tinkamas valgyti.

Taip yra todėl, kad po šios datos gali rastis blogųjų bakterijų ir netgi galite apsinuodyti maistu.

REKLAMA
REKLAMA

 

Iainas Haysomas, Bath Spa universiteto maisto saugos vyresnysis dėstytojas, sakė: „Pavyzdžiui, jei suvartosite šviežią vištieną pasibaigus tinkamumo laikui, bus didesnė mikrobų ir patogenų dauginimosi ant produkto rizika, o tai reiškia didesnę apsinuodijimo maistu ir kitų ligų riziką“.

Yra tik dvi priežastys, dėl kurių turėtumėte ką nors valgyti pasibaigus tinkamumo laikui. Viena – jei iš anksto užšaldėte, o kita – jei gaminote ir laikėte kaip kito gaminio dalį.

Mėsa ir žuvis yra keleto produktų, nuo kurių galima susirgti, jei juos vartosime pasibaigus tinkamumo vartoti terminui, pavyzdžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų