REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šiol Balsas.lt kiekvieną savaitę rasite naujos šalies virtuvės aprašymą ir po tris tos šalies patiekalus. Šiame straipsnyje susipažinsite su Maroko virtuve.

REKLAMA
REKLAMA

Marokas – vienuolika kartų už Lietuvą didesnė valstybė šiaurės Afrikoje, joje gyvena 32 milijonai gyventojų, o sienos ribojasi su Alžyru ir Mauritanija, Gibraltaro sąsiauris ją skiria nuo Ispanijos. Marokui priskiriama Vakarų Sacharos teritorija, tačiau dalis valstybių pripažįsta Vakarų Sacharos nepriklausomybę. Marokas kartu su Alžyru, Tunisu, Libija, Mauritanija priklauso Magrebo regionui šiaurės Afrikoje, kurį skiria Atlaso kalnai šiaurėje, Sacharos dykuma ir islamo kultūra.

REKLAMA

Maroko virtuvė labiausiai vertinama visame Magrebo regione. Turistus Marokas vilioja savo senoviniais miestais Kasablanka ir Marakešu, dykuma ir maistu, tai viena populiariusių šalių Afrikoje. Su pagrindiniais Maroko virtuvės bruožais susipažinsite šiame straipsnyje, marokietiškų receptų laukite jau netrukus, o kitą savaitę pristatysime Indijos virtuvę.

Mėsa derinama su vaisiais. Daugumai lietuvių vis dar neįprasta mėsą derinti su vaisiais, tačiau Maroke mėsa dažnai gardinama razinomis, slyvomis, datulėmis. Populiariausia mėsa - jautiena, kartais aviena; kiauliena, kaip ir kitose Islamo valstybėse, nėra valgoma.

REKLAMA
REKLAMA

Populiarus šafranas. Norint gaminti marokietiškus valgius, reiks įsigyti šiuos Europoje retai naudojamus, tačiau daugumai marokietiškų patiekalų reikalingus prieskonius: kumino sėklų, aitriosios paprikos, imbiero, paprikos, šafrano, cinamono, kalendros sėklų ir lapelių, kmynų. Įdomiausias iš šių prieskonių – šafranas, brangiausias prieskonis pasaulyje, tvirtai išliekantis šioje pozicijoje, nors per pastarąjį pusmetį trečio brangiausio prieskonio kardamono kaina išaugo beveik dešimt kartų. Šafranas gaunamas iš krokų purkos ir yra brangus, nes duoda nedidelį derlių ir turi būti renkamas rankomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Marokietiškas troškinys – tadžinas (angliškai „tagine“). Populiariausias marokietiškas valgis – tadžinas, kuris būna daugybės skirtingų rūšių. Tadžinas ruošiamas specialiame moliniame inde  siaurėjančiu viršumi, kuris padeda paskirstyti karštį tolygiai po visą puodą, o susikondensavusius garus grąžina į puodo dugną. Tadžine dažniausiai vištiena, aviena, taip pat kotletai, mėsa ištroškinama ant lėtos ugnies. Tadžinas dažnai skaninamas alyvuogėmis, marinuotomis citrinomis, vaisiais (abrikosais, slyvomis, datulėmis, kriaušėmis ir kitais). Šį valgį galima ruošti ir paprastoje keptuvėje, svarbu ją uždengti dangčiu ir patiekalą ruošti ant mažos ugnies.Marokietiška Ramadano sriuba „Harira“. Ramadanas – devintasis islamo kalendoriaus mėnuo (pagal vakarietišką kalendorių jis dažniausiai prasideda rugpjūčio mėnesį). Šio 29 ar 30 dienų trunkančio mėnesio metu musulmonai badauja nuo saulėtekio ir saulėlydžio, o iškart po saulėlydžio valgo vakarienę, kurios metu patiekiama šios šventinės sriubos. Dauguma marokiečių laikosi tradicijos Harira mėgautis tik ypatingų švenčių metu. Harira ruošiama su mėsa, lęšiais, avinžirniais, daržovėmis, marokietiškais prieskoniais, datulėmis ar razinomis, taip pat specialia aštria „Harissa“ pasta, kuri ruošiama iš aitriųjų paprikų, česnako, kumino, kalendros, alyvuogių aliejaus.

REKLAMA

Garnyras prie visų patiekalų – kuskusas. Kuskusas gaminamas iš kietųjų kviečių manų kruopų, jas voliojant, o po to išverdant, todėl namuose kuskuso nebereikia virti, o užtenka užpilti verdančiu vandeniu ir leisti išbrinkti. Taip pat neatsiejama marokiečių stalo dalis – duona, kuri, kaip ir Lietuvoje, laikome šventa, o anksčiau, kai žmonės namuose neturėjo orkaičių, būdavo ruošiame bendrose krosnyse.

Populiariausias gėrimas – saldi mėtų arbata. Šis gėrimas ruošiamas su žalia arbata, šviežiomis mėtomis, o saldinamas cukraus gabalėliais. Arbatos ruošimas laikomas menu, kuriuo dažniausiai užsiima vyrai. Tai vienintelis darbas virtuvėje, kuris patikimas vyrams, kito maisto ruošimas – išskirtinai moterų reikalas, net ir visos geriausios kulinarės Maroke yra moterys, tačiau jų veidai pagal Islamo tradicijas slepiami.

 

Taip pat skaitykite:

Šią savaitę Balsas.lt – tailandietiška virtuvė

Čiop Čiop: tailandietiškas raudonasis karis

Čiop Čiop: tailandietiška sriuba Tom Kha Ga

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų