REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reguliarus patalynės skalbimas yra svarbi švaros palaikymo dalis, tačiau dažnai patingime dažnai skalbti patalynę, ypač, jei jos daug. Tačiau artėja vasara, kai dar svarbiau reguliariai ją skalbti – tad kaip dažnai reikėtų tai daryti?

Reguliarus patalynės skalbimas yra svarbi švaros palaikymo dalis, tačiau dažnai patingime dažnai skalbti patalynę, ypač, jei jos daug. Tačiau artėja vasara, kai dar svarbiau reguliariai ją skalbti – tad kaip dažnai reikėtų tai daryti?

REKLAMA

„MattressNextDay“ generalinis direktorius ir miego ekspertas Martinas Seeley paaiškino: „Idealiu atveju patalynę turėtumėte skalbti kiekvieną savaitę.

Kiekvieną naktį žmogus vidutiniškai išprakaituoja mažiausiai 200 ml skysčio, kuris įsigeria į patalynę. Kiti tyrimai rodo, kad patalynėje yra apie 20 tūkst. dulkių erkučių, kurios gali sukelti alergiją“.

Kai kuriems būtina skalbti dažniau

Eksperto teigimu, tai gali sukelti slogą ir nosies užgulimą, kuris gali būti labai erzinantis, rašo express.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Martinas pridūrė: „Asižvelgiant į tai, kad 80 proc. dulkių erkučių atsiranda dėl negyvos odos, kurios per naktį natūraliai atsiranda dar daugiau, patalynę turėtumėte skalbti bent kartą per savaitę.“

REKLAMA

Tačiau jei jus dažnai kamuoja prakaitavimas naktimis arba pila karštis, patalynę turėtumėte skalbti dar dažniau.

Jei ryte patalynė atrodo drėgna ar purvina, ekspertas rekomenduoja ją iš karto skalbti.

Miego ekspertas tęsė: „Be to, dėl kai kurių sveikatos sutrikimų reikia palaikyti švarą lovoje, kad joje nebūtų bakterijų ar dulkių, kurios gali sukelti alergiją.

Tarkime, sergant odos ligomis, pavyzdžiui, egzema ar psoriaze ar kvėpavimo takų ligomis, pavyzdžiui, astma. Tokiu atveju liga gali paūmėti dėl dulkių erkučių ar bakterijų, todėl turėtumėte kuo dažniau skalbti patalynę.“

REKLAMA
REKLAMA

Skalbimo patarimai

Skalbiant patalynę svarbu tai daryti tam tikroje temperatūroje, kad žūtų dulkių erkutės ir mikrobai.

Martinas sakė: „Patalynę reikėtų skalbti 60 laipsnių temperatūroje, nes joje žūva mikrobai. Tačiau kad patalynė neprarastų minkštumo, skalbkite su geru skalbikliu.

Jei įmanoma, visada reikėtų džiovinti patalynę lauke arba ant džiovyklos, o ne elektrinėje džiovyklėje, nes ten ji susiglamžo.“

Taip pat svarbu, kad patalynė visiškai išdžiūtų prieš ją apvelkant ar dedant į spintą. Jei ji nebus išdžiūvusi, gali atsirasti nemalonus kvapas ir kauptis bakterijos, veistis pelėsis.

Patalynę verta džiovinti lauke, nes ultravioletiniai saulės spinduliai nužudo visas bakterijas ir išbalina patalynę – tai puikiai tiks mėgstantiems baltą patalynę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų