REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Maistas ugdymo įstaigose (nuotr. Organizatorių)

Maitinimą šioje ugdymo įstaigoje vertino komisija, sudaryta iš Sveikatos apsaugos ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Vilniaus visuomenės biuro specialistų.

26

Maitinimą šioje ugdymo įstaigoje vertino komisija, sudaryta iš Sveikatos apsaugos ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Vilniaus visuomenės biuro specialistų.

REKLAMA

Šalyje vaikų maitinimą organizuotuose kolektyvuose reglamentuoja „Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašas“, patvirtintas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. V-964.

Jis įteisino sveikatai palankią mitybą kaip privalomą visose vaikų įstaigose. Nuo to laiko šis aprašas buvo kelis kartus tobulintas.

Įvertino Trakų Vokės gimnaziją

Maitinimo paslaugos teikėjas tikrintoje ugdymo įstaigoje yra Gražinos Balčiūnienės individuali įmonė, dirbanti gimnazijos virtuvėje.

REKLAMA
REKLAMA

Valgykloje eilių ir grūsties nėra, pradinukams skirti atskiri stalai, todėl visi norintys pavalgo be problemų. Tačiau dalis mokinių pertraukų metu išeina iš mokyklos teritorijos į aplink esančias parduotuves pirktis sau užkandžių. Šios mokyklos vidaus taisyklės to nedraudžia.

REKLAMA

Mokykla dalyvauja ES finansuojamose programose „Pienas vaikams“ ir „Vaisių vartojimo skatinimas mokyklose“, tačiau nei pieno produktų, nei vaisių joje nematėme.

Temos apie sveikatos stiprinimą integruotos į atskirus dalykus, todėl nuoseklios sveikos gyvensenos pagrindų mokymo sistemos nėra.

Apklausus kelias dešimtis vaikų apie sveikatai palankių maisto produktų ženklinimą „Rakto skylutės“ simboliu, tik vienas vaikas atspėjo ką jis reiškia.

Prie valgyklos įrengta eilė plautuvių rankoms nusiplauti, tačiau nedaug vaikų jomis naudojosi.

Maisto temperatūra atitiko normą. Virtuvėje ir valgykloje švaru, tačiau personalo higiena tobulintina, nes jie tomis pačiomis rankomis (su pirštinėmis) liečia maistą, indus ir pinigus. Patiekimo estetikai dėmesio neskiriama.

REKLAMA
REKLAMA

Gimnazijos valgykloje buvo nedaug valgančių.

Maisto vaizdas skurdus − patiekalai primityvūs, nuobodūs, brangūs, į sveiką mitybą nepretenduojantys. Todėl nenuostabu, kad vaikai ieško maisto už mokyklos ribų. Pagal metinius valgiaraščius, pakaitomis numatyti tokie patiekalų variantai:

Sriubos: Ryžių su bulvėmis, rūgštynių su bulvėmis, perlinių kruopų su bulvėmis, žirnių ir perlinių kruopų bei barščiai su pupelėmis ir kopūstais.

Antrasis patiekalas: Varškėčiai, kiaulienos šnicelis, paukštienos šlaunelės, kepta žuvis, kalakutienos kotletas.

Garnyras: ryžių arba bulvių košė.

Daržovės: rauginti agurkai, burokėlių ir pupelių salotos, morkų salotos.

Gėrimas: Saldus gėrimas, vanduo su citrina.

Viename iš valgiaraščių įrašyti vaisiai, bet mes jų nematėme. Realiai vaikai galėjo valgyti ir valgiaraštyje neįrašytų patiekalų − virtos dešros picų, dešrainių, makaronų, saldžių bandelių, žemaičių ir mielinių blynų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastebėta, kad daugelis vaikų valgo patiekalus su makaronais ar bulvėmis, bet be daržovių, arba su labai mažu jų kiekiu.

Virtuvės personalas paaiškino, kad daržovės įskaičiuotos į patiekalų kainą ir kad kiekvieno vaiko paklausiama ar daržovių jis norėtų, tačiau ne visi jas ima.

Taip yra gal todėl, kad daržovių pasirinkimas ribotas ir trūksta sveikatos ugdymo apie daržovių naudą. Be to, personalas galėtų aktyviau pasiūlyti, o ne taupyti vaikų apmokėtas daržoves.

Greta esančiame bufete buvo buteliuoto vandens, bei įvairių nepageidaujamų produktų − pieno gėrimo su vanile, gaiviųjų ir sulčių gėrimų, sausainių, vaflių, draudžiamų sausainių su šokolado įdaru, saldžių pūstų kukurūzų, įvairių saldžių batonėlių.

REKLAMA

Vaisių, pieno, varškės, jogurtų, viso grūdo duonos gaminių tikrinimo metu nematėme. Vaikai teigė, kad kartais būna jogurtų, pagal programą „Pienas vaikams“, tačiau jie visi yra saldinti cukrumi, o varškės būna blyneliuose.

Nustatyta rimta problema dėl vandens patiekimo. Atsigerti nemokamai buvo tik viena galimybė − virtuvės gilumoje esantis ąsotis.

Be to, ne visi vaikai išdrįsdavo paprašyti kad jiems jo įpiltų, todėl daugelis sakė, kad geria iš kriauklės čiaupo. Pagal teisės aktų reikalavimus turi būti laisva prieiga prie kambario temperatūros geriamojo vandens.

Kavos (ji draudžiama) pardavimo automatų, kaip ir maisto automatų mokykloje nėra.

Vaikai maisto išmeta mažai, nebent bulvių košės.

Anoniminėje anketoje vaikai teigė, kad dažnai būna cepelinų ir bulvinių blynų. Daugiau nei pusė vaikų parašė, kad valgykloje nevalgo nes brangu, neskanu, mažas pasirinkimas, arba kad pietauja namie, atsineša maisto iš namų ar eina į parduotuvę. Beveik visi siūlė gerinti maisto kokybę arba mažinti kainas.

REKLAMA

Pačiu artimiausiu metu Sveikatos apsaugos ministerija patvirtins naują Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą, kuris nustatys cukrų ir druskos normas visiems produktams, privalomus daržovių ir vaisių kiekius, todėl nuo ateinančių mokslo metų visose mokyklose maitinimas gerokai pasikeis. Vėl bus daromi reidai, siekiant patikrinti ar visur laikomasi naujų reikalavimų.

Rekomendacijos.

1. Koreguoti valgiaraščius, įtrukti naujų, įdomesnių sveikatai palankių patiekalų. 2. Pasiūlyti įvairesnių daržovių patiekalų ir garnyrų. Aktyviau raginti vaikus valgyti daržoves, ypač tas, kurios įskaičiuotos į kainą. 3. Vandenį patiekti laisvai prieinamoje vietoje, kad nereikėtų prašyti įpilti. 4. Bufete atsisakyti daug cukraus ir druskos turinčių užkandžių ir gėrimų. 5. Kas dieną vaikams pasiūlyti pieno, varškės, pasukų, nesaldžių jogurtų. 6. Analizuoti vaikų nuomones apie maitinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maitinimas šioje ugdymo įstaigoje įvertintas 6 balais iš 10-ties.

Švietimo ir mokslo ministerijos ataskaita

Gimnazijoje mokosi 408 mokiniai. Tai yra Vilniaus miesto pakraščio ilgoji gimnazija, kurioje mokiniai ugdomi pagal priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas. Veikia pailgintos dienos grupė pradinių klasių mokiniams. Gimnazijos patalpas nuomojasi Samariečių įsteigtas Dienos centras, kuris organizuoja mokinių užimtumą, maitinimą socialiai remtiniems.

Leidimą-higienos pasą turi tik priešmokykliniam ugdymui vykdyti (neturi dėl nebaigtų renovacijos darbų).

Dirba visuomenės sveikatos priežiūros specialistas.

Pamokų tvarkaraščiai mokiniams sudaryti pagal higienos normos reikalavimus: yra 2 ilgosios pertraukos po 20 min., likusios – po 10 min. Pamokos prasideda 8.00 val. Mokiniai turi galimybę valgyti ilgųjų pertraukų metu, bei pasibaigus pamokoms. Priešmokyklinio ugdymo grupės vaikai valgo pusryčius, pietus ir pavakarius.

REKLAMA

Dirba visuomenės sveikatos priežiūros specialistė.

Gimnazijos mokiniai dalyvauja Vilniaus m. savivaldybės projekte ,,Sveikai gyventi (ne) madinga“, vykdo mokyklos projektus ,,Sveikos mitybos taisyklės“, ,,Augu sveikas ir stiprus", mokyklos ugdymo plane reglamentuotas Sveikos gyvensenos programos integruotas įgyvendinimas (vykdo visuomenės sveikatos priežiūros specialistas, biologijos, kūno kultūros, pradinių klasių mokytojai).

Pastabos, siūlymai:

1. Daugiau dėmesio skirti mokinių rankų higienai; 2. Siekti mokinių saugumo užtikrinimo sprendžiant mokinių pasišalinimo iš mokyklos teritorijos klausimus pamokiniu laiku.

Įvertino Trakų Vokės darželį

Maitinimą šiame darželyje vertino komisija, sudaryta iš Sveikatos apsaugos ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Vilniaus visuomenės biuro specialistų.

REKLAMA

Šalyje vaikų maitinimą organizuotuose kolektyvuose reglamentuoja „Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašas“, patvirtintas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. V-964. Jis įteisino sveikatai palankią mitybą kaip privalomą visose vaikų įstaigose. Nuo to laiko šis aprašas buvo kelis kartus tobulintas.

Maistą šį ugdymo įstaiga gaminasi pati.

Vaikai prieš maitinimą nusiplauna rankas, tačiau tualetuose ir prausyklose nėra rankšluosčių.

Tikrinimo metu nustatyta gera maisto ruošimo higienos būklė, tačiau dalis įrangos stiprokai nusidėvėjusi, naudojami žemos kokybės puodai ir emaliuoti kibirai. Maisto temperatūra ir porcijų dydžiai atitiko normą. Maistas patiekiamas higieniškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip garnyras vaikams patiekiama daržovių. Nors pagal valgiaraštį tikrinimo dieną buvo numatytas tik agurkas, vaikams davė daug ridikėlių ir pomidorų bei mandarinų.

Vaisių buvo numatyta tik kartą per savaitę. Iš pieno produktų, tik kartą per savaitę numatyta pieniška sriuba bei glaistytas sūrelis.

Patiekalai buvo nedidelės mitybinės vertės, duodama daug duonos (netgi viename maitinime su makaronų ir bulvių košėmis). Sriuboje numatyti žalieji žirneliai prieššventinę dieną buvo kažkur dingę.

Porcijos buvo labai didelės, neatrodė, kad vaikai jas suvalgys. Ypač daug buvo duodama sriubos. Prie jos dar ir duonos.

Vietoj didelio gabalo netikro zuikio geriau būtų duodama grynos, troškintos mėsytės, tai būtų ir mažiau, ir geresnės kokybės produkto.

REKLAMA

Nustatyta rimta problema − vaikams atsigerti duodama vandens iš tų pačių, daug kartų naudojamų vienkartinių stiklinaičių!

Tai tiesioginis būdas plisti užkrečiamoms ligoms.

Virtuvėje rasta užšaldyta paukštienos file, kuri buvo paruošta gaminti maistui tik po 4 dienų, kai bus jau pasibaigęs jos tinkamumo terminas.

Tikrinimo dieną vaikai valgė:

Pusryčiams − makaronų košę ir duoną su sviestu. Priešpiečių − nėra. Pietums − kopūstų sriubą su žirneliais, netikrą zuikį su bulvių koše, duoną bei minėtas daržoves. Vakarienei − Karštus sumuštinius su arbata.

Rekomendacijos.

1. Nenaudoti produktų su pasibaigusiu tinkamumo terminu. 2. Negirdyti vaikų vandeniu iš tų pačių stiklinaičių. 3. Rankų prausimosi vietose turi būti rankų sausinimo priemonės. 4. Pasiūlyti įvairesnių daržovių. 5. Pasiūlyti vaisių. 6. Kas dieną patiekti pieno ir pieno produktų. 7. Mažinti duonos kiekį. 8. Mažinti porcijų dydį, tačiau gerinti produktų kokybę. 9. Renovuoti virtuvės patalpas ir atnaujinti įrangą.

Maitinimas šioje ugdymo įstaigoje įvertintas 5 balais iš 10-ties.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų