• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Purdue universiteto mokslininkai įsitikinę, jog kalorijų neturintis saldus skonis gali paskatinti organizmą geisti daugiau maisto. Tyrimo duomenys skelbiami Elgsenos neuromokslų žurnale.

REKLAMA
REKLAMA

Nors cukrumi šeriamų žiurkių apetitas vėliau būdavo mažesnis, mitybos specialistai vis tiek teigia, jog mažai kalorijų turintys saldikliai yra naudingiausi sveikatai. Tradicinė išmintis byloja, jog laikantis mažiau kalorijų turinčios dietos ir dirbtiniai saldikliai gali padėti žmonėms netekti svorio. Tačiau Purdue universiteto tyrimo duomenys kardinaliai prieštarauja šiai tradicinei išminčiai.

REKLAMA

Tyrėjai skirtingoms žiurkių grupėms davė skirtingo jogurto. Dalis jo buvo pasaldinta cukrumi, o kita – sacharinu. Pašėrus žiurkes jogurtu, vėliau joms duota daug maisto. Štai tada mokslininkai užfiksavo labai įdomius rezultatus. Paaiškėjo, kad sacharinu šertos žiurkės suvartojo daugiau kalorijų ir, kitaip negu cukraus turinčiu jogurtu šertos žiurkės, priaugo svorio. Vėliau šios žiurkės net nemėgino sumažinti suvartojamo maisto kiekio.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjai tvirtina, jog šio tyrimo duomenys akivaizdžiai rodo, jog vartojant kalorijų neturinčiu sacharinu pasaldintus maisto produktus galima priaugti svorio ir nutukti. Pagal vieną teoriją, esant įprastinėms sąlygoms, saldus skonis burnoje medžiagų apykaitai praneša apie tai, kad į virškinimo sistemą netrukus pateks daug kalorijų turintys saldūs maisto produktai. Jeigu virškinimo sistema negauna taip laukto saldaus maisto, tuomet organizmas sutrikdomas, ir matant maistą daug sunkiau kontroliuoti savo apetitą. Jei ši teorija teisinga, tuomet ir kiti mažai kalorijų turintys saldikliai gali turėti panašų poveikį.

Marjeta Šamšonaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų