• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl tokio patiekalo populiarumo kartais tenka pasigailėti – jo vardu pardavinėjami ir maža ką bendro su kibinais turintys gaminiai. Karaimai šį pyragėlį vadina „kybyn, kybynlar“, na, o Lietuvoje jis tapo kibinu.

REKLAMA
REKLAMA

Karaimų virtuvės pagrindą sudaro mėsos ir tešlos patiekalai, taigi kibinai – tipiškas tokio derinio pavyzdys.

REKLAMA

Kai kurie karaimų patiekalai šiek tiek primena lietuvišką virtuvę, tačiau kas dabar beatskleis visas susigyvenusių tautų virtuvės paslaptis. Štai lietuviški baršteliai su ausytėmis kažkuo panašūs į „chamur-dolma“ – sultinį su miniatiūriniais koldūniukais, o bulvių plokštainis, kurį kepa bene kiekviena lietuvė, primena karaimišką tarkuotų bulvių apkepą moliniame inde „biok čanachta“.

Karaimai, be garsiųjų kibinų, kasdieniniam stalui ruošia tirštą avienos sriubą. Jai paprastai stengiamasi naudoti tik jaunų ėriukų mėsą. Ši sriuba vadinama „šorpa“. Tai bene populiariausia karaimų sriuba. Su aviena kairaimai kepa ir pyragą „ajaklyk“, su aviena gamina ir mėsos bei daržovių troškinius, iš avienos kepa kepsnius ant žarijų.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomu: Prie kibinų tinka

Valgydami mūsų pamėgtuosius kibinus, galėtume paragauti ir karaimiško krupniko. Nuo lietuviškojo jis gana smarkiai skiriasi. Šis gana stiprus saldokas alkoholinis gėrimas, prisotintas rytietiško aromato ir gaminamas iš įvairių šaknų, muskatų, gvazdikėlių, yra kiekvienos šeimininkės individualus kūrinys. Čia panašiai kaip su lietuviškais šaltibarščiais – regis, receptas vienas, o skonis kiekvienos šeimininkės namuose vis kitoks.

Receptai

Kibinai su jautiena arba kiauliena

Tešlai: 0,5 kg miltų, 22 g mielių, 100 g pieno, 1 kiaušinis, 200 g grietinės.

Aptepimui: 1 kiaušinis.

Įdarui: 300–400 g jautienos arba kiaulienos (be kaulų), 3 svogūnai, druskos, pipirų.

Iš tešlai skirtų produktų paruoškite mielinę tešlą. Iškočiokite lakštais ir išpjaukite (lėkštutės dydžio) tešlos apskritimus. Įdarui mėsą sukapokite arba supjaustykite labai mažais gabalėliais, įdėkite susmulkinto svogūno, druskos, pipirų. Į kiekvieno tešlos apskritimo vidurį dėkite po šaukštą įdaro, perlenkite pusiau ir užlankstykite kraštus. Kibinus aptepkite kiaušiniu ir kepkite orkaitėje, kol pagels.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kibinai su aviena

Tešlai: 1 kg miltų, 200 g margarino, 2 šaukštai aliejaus, 1 šaukštelis druskos, 0,5 l šilto pieno, 30 g mielių, 2–3 šaukšteliai cukraus.

Įdarui: 1,5 kg kapotos avienos, 2 dideli svogūnai, druskos, pipirų, truputis vandens.

Užmaišykite mielinę tešlą ir leiskite jai pakilti. Tuo metu paruoškite įdarą. Kai tešla pakankamai pakils, ją supjaustykite gabalėliais ir iškočiokite maždaug 15 cm skersmens paplotėlius. Ant jų dėkite įdaro ir pynele užklijuokite kraštus, suteikdami kibinams gražią formą. Suformuotus pusmėnulio formos kibinus dėkite į skardą, prieš tai kiekvieną kibiną aptepę kiaušinių plakiniu. Pyragėlio viršuje pradurkite po kelias skylutes (oro cirkuliacijai). Kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 40 min.

REKLAMA

Kibinai su kopūstais

Tešlai: 25 g mielių, 100 g pieno, 1 kiaušinis, 200 g grietinės, 0,5 kg miltų.

Įdarui: 300 g jautienos (be kaulo), 100 g kopūstų, 100 g svogūnų, truputis druskos, pipirų.

Aptepimui: 0,5 kiaušinio.

Iš tešlai skirtų produktų paruoškite mielinę tešlą. Ją iškočiokite ir išspauskite 15 cm skersmens apskritimus. Įdarui jautieną supjaustykite kuo smulkesniais gabaliukais. Smulkiai supjaustykite ir kopūstą bei svogūnus. Paskaninkite prieskoniais ir druska. Į tešlos apskritimo vidurį dėkite šaukštą įdaro, perlenkite pusiau ir užlankstykite kraštus. Kibinus patepkite kiaušiniu ir sudėkite į skardą. Kepkite orkaitėje.

REKLAMA

Kibinai su kefyru

Tešlai: 700 g miltų, 200 g sviesto, 150 g grietinės, 2 kiaušiniai, druskos, cukraus.

Įdarui: 500 g mėsos (riebesnės),150 g svogūnų, maltų pipirų, truputis druskos, vandens, 100 g kefyro, žiupsnelis cukraus, žalumynų.

Grietinę išplakite su kiaušiniais, sviestą išsukite iki purumo ir viską sumaišykite. Po truputį berkite miltus, išsukite, paskui paminkykite. Tešlą palaikykite šaltai. Mėsą ir svogūnus supjaustykite mažais kubeliais, pasūdykite, pabarstykite pipirais, įpilkite truputį vandens ir kefyro, įberkite cukraus, susmulkintų žalumynų. Atšaldytą tešlą sugnaibykite į 20 gabaliukų, juos suplokite ir iškočiokite blynelius. Į jų vidurį dėkite įdarą, kraštus užsukite virvute kaip virtiniams, patepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite orkaitėje 25 min.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kibinai su sultiniu

Tešlai: 200 g sviesto arba margarino, 2 stiklinės grietinės, 2–2,5 stiklinės miltų.

Įdarui: 500 g avienos, 5–6 svogūnai, petražolių ir krapų lapelių, druskos, pipirų.

Tešlai ištirpinkite sviestą arba margariną, suberkite miltus, supilkite grietinę ir išminkykite tešlą. Gerai išminkytą tešlą įdėkite į šaldytuvą ir laikykite apie 2 val. Įdarui avieną atskirkite nuo plėvių, gyslų ir riebalų. Iš mėsos nuopjovų išvirkite sultinį, o mėsą sukapokite kuo smulkesniais gabalėliais. Supjaustytą avieną sumaišykite su susmulkintais svogūnais, sukapotais žalumynais, įberkite druskos, pipirų, įpilkite apie 100 g sultinio. Įdarui labai tiks ir maltos mėsos prieskonių mišinys. Atvėsintą tešlą iškočiokite, supjaustykite dideliais kvadratais, ant kiekvieno iš jų dėkite įdaro, lenkite per pusę ir kraštus užlankstykite virvele. Paruoštus kibinus patepkite kiaušinio tryniu, dėkite į orkaitę ir kepkite 35 min. 170–200 laipsnių temperatūroje. Kai kibinai šiek tiek apkeps, viršuje pradurkite kelias skylutes ir kepkite toliau.

REKLAMA

Kibinai su malta mėsa

Tešlai: 200 g sviesto, 2 kiaušiniai, 100 g grietinės, 100 g vandens, 3,5 stiklinės miltų.

Mėsos įdarui: 500 g maltos mėsos (250 g jautienos ir 250 g kiaulienos), 1 didelis svogūnas, 150 g vandens (kad mėsa būtų skysta ir kibinų viduje susidarytų sultinio), truputis mėgstamų mėsos prieskonių ir druskos.

Suplakite kiaušinius, sutarkuokite sviestą, įdėkite grietinės, įpilkite vandens, suberkite miltus ir viską sumaišykite. Tešla turi būti minkšta. Ją iškočiokite ir išspauskite lėkštės dydžio apskritimus. Į mėsą įdėkite susmulkintą svogūną, įberkite prieskonių, druskos, įpilkite vandens ir labai gerai išminkykite. Kai paruošite mėsą, formuokite kibinus. Juos aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 30 min.

Autorė Rima Marcinkevičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų