REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Masinė psichozė dėl kylančių kainų – tarsi domino efektas – dėl jos kainos dar labiau kils. Pasak ekspertų, vyksta grandininė rekacija – brangstant maistui ar paslaugoms, gyventojai piktinasi, o vis daugiau verslininkų nenori atsilikti ir taip pat kelia kainas. Tuo metu žmonės nepailsta – socialiniuose tinkluose aktyviai dalijasi vis naujomis neregėtomis kainomis. Ekonomistė Jekaterina Rojaka tikina, kad tokia psichozė įgauna pagreitį ir veikia visą šalies kainų politiką.

Masinė psichozė dėl kylančių kainų – tarsi domino efektas – dėl jos kainos dar labiau kils. Pasak ekspertų, vyksta grandininė rekacija – brangstant maistui ar paslaugoms, gyventojai piktinasi, o vis daugiau verslininkų nenori atsilikti ir taip pat kelia kainas. Tuo metu žmonės nepailsta – socialiniuose tinkluose aktyviai dalijasi vis naujomis neregėtomis kainomis. Ekonomistė Jekaterina Rojaka tikina, kad tokia psichozė įgauna pagreitį ir veikia visą šalies kainų politiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Populiariausio vasaros kurorto – Palangos – verslininkai atvirauja, kad patiekalų kainos restoranuose didėja kasmet. Čia galioja kiek kitos taisyklės – poilsiautojai burba, bet dažniausiai moka tiek, kiek prašoma, tad kodėl nepareikalavus dar daugiau. Tuo tarpu žmonės tarp savęs toliau skleidžia vis naują informaciją bei pasipiktinimą ir dėl brangstančių patiekalų, ir dėl  nakvynės ar kitų paslaugų. Ekonomistė Jekaterina Rojaka tikina, kad tokia kainų psichozė įgauna pagreitį ir dar labiau skatina verslininkus kainas dar kilstelėti.

REKLAMA

„Jeigu mes matome, kad restoranas vienas kitas kelia kainas ir vis tiek žmonės ten ateina, žinoma, tas procesas kaip domino efektas suveikia per visą ekonomiką. Mes matome, kad netgi kainoms augant ir jas keliant, vartojimas neslopsta, jis didėja, tai reiškia, kad žmonės iš dalies įperka tas prekes“, - dėsto ekonomistė.

Štai ir feisbuke piliečiai dalijasi nuotraukomis ir kraupsta nuo neregėtų kainų. Šiame čekyje užfiksuota, kad už kibinus ir viename Trakų restorane teko pakloti 4-5 eurus. Pasirodo, penkis eurus kainuoja ir šaltibarščiai. Viešbučių ir restoranų asociacija pripažįsta, kad ekonomikoje vyksta grandininė reakcija. Esą kainoms padidėjus turguje, nereikia stebėtis, kad jos į viršų kopia ir kavinėje ar restorane.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomistai tvirtina, kad kainų augimo gyventojams nei dabar, nei ateityje išvengti nepavyks. O esą pagrindinė to priežastis – tai didėjantis darbo užmokestis. Tačiau kai kuriuose sektoriuose atlyginimai nedidėja daugybę metų, mažesniuose miesteliuose ekonomikos augimas taip pat menkas. Pasak ekonomistų, yra dalis visuomenės, kuri skaudžiausiai jaučia kainų šuolį, mat jų pajamos jau kuris laikas nesikeičia.

Pasak ekspertų, ateityje kainų augimą pajausime dar labiau nei iki šiol. Mat prognozuojama, kad 2017 metais infliacija bus kone dvigubai didesnė nei šiemet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų