• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daug maisto prekių etikečių paženklintos raide E su numeriu. Kai kurie pirkėjai vengia rinktis tokius produktus manydami, kad jie gali būti pavojingi sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA

E numeris - tai maisto priedo numeris pagal Europos Ekonominės Bendrijos (EEB) numeraciją. Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė, maisto produktų inspektorė Ona Žvejienė paaiškino, kad maisto priedo žymėjimas E raide taip pat reiškia, kad maisto priedas įvertintas Europos mokslinio komiteto, o higienos norma reglamentuojamas kiekis nekenkia žmonių sveikatai. Maisto priedai - tai medžiagos, kurios dedamos į maisto produktus pagal technologijas – gamybos, pakavimo, gabenimo ar laikymo. Maisto priedai ar jų dariniai tampa maisto produktų sudėtine dalimi.

REKLAMA

Maisto priedai pagal atliekamas funkcijas skirstomi į grupes. Antioksidatoriai – medžiagos, pailginančios maisto produkto vartojimo laiką bei apsaugančios jį nuo gedimo, kurį sukelia oksidacija; aromato ir skonio stiprikliai - medžiagos, suteikiančios arba sustiprinančios maisto produktų turimą aromatą, skonį; dirbtiniai saldikliai – medžiagos, neturinčios cukraus, tačiau suteikiančios maisto produktui saldų skonį; konservantai – medžiagos, prailginančios maisto produkto vartojimo laiką ir saugodamos jį nuo mikroorganizmų sukeliamo gedimo; rūgštingumą reguliuojančios medžiagos, keičiančios ar palaikančios maisto produkto rūgštingumą ar šarmingumą. Maisto produktų ženklinimo etiketėse maisto priedai nurodomi žodiniu grupiniu pavadinimu ir tarptautiniu E numeriu. Pavyzdžiui, „ konservantas E 211“; “antioksidatorius E 300“; “rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E 330“ . Dar maisto priedai etiketėse gali būti nurodomi ir žodiniu grupiniu pavadinimu kaip individuali medžiaga. Pavyzdžiui, „konservantas - natrio benzoatas“; „antioksidatorius - askorbo rūgštis“; „rūgštingumą reguliuojanti medžiaga - citrinos rūgštis“. Maisto priedo vertinimą ir priedų sąrašo papildymą nustatyta tvarka atlieka Sveikatos apsaugos ministerija, remdamasi specialių mokslo tyrimo įstaigų išvadomis ir rekomendacijomis. Maisto tvarkymo įmonės griežtai kontroliuojamos dėl maisto priedų.

Ramunė Šeštokienė

“Klaipėda”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų