REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ką reikia žinoti apie keptuves?

Nė viena šeimininkė virtuvėje neišsiverčia be keptuvės, todėl labai svarbu įsigyti kokybišką indą ir žinoti, kaip tinkamai jį prižiūrėti. Tik tada naujas pirkinys tarnaus ilgai, o maisto gaminimas taps malonia veikla. Štai ką reikėtų žinoti prieš traukiant į naujos keptuvės paieškas.

REKLAMA
REKLAMA

Tefloninės keptuvės

Lietuvės dažniausiai renkasi teflonines keptuves. Argumentai paprasti: jose ruošiamas maistas neprisvyla, kepant reikia naudoti mažiau riebalų. Be to, šios karščiui atsparios keptuvės yra universalios, jose galima kepti mėsą, daržoves ir ruošti kitokius patiekalus. Renkantis tefloninę keptuvę, labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į jos dugną. Geriausios keptuvės turi lygų ir storą dugną, tolygiai paskirstantį karštį. Plono metalo keptuvės ilgainiui susilanksto nuo šilumos, todėl tokių geriau nepirkti. Dugno sluoksnių skaičius paprastai būna nurodytas etiketėje.

REKLAMA

Tefloninių keptuvių trūkumas – veikiama aukštos temperatūros, tefloninė danga, ypač subraižyta ir pažeista, išskiria kenksmingą organizmui rūgštį.

Priežiūra. Keptuvę reikia saugoti nuo perkaitimo, nekaitinti tuščios, nes taip pažeidžiamas tefloninis pagrindas, atsiranda pūslelių, keptuvė deformuojasi. Plaunant geriausia naudoti švelnų indų ploviklį ir minkštą skepetaitę. Negalima plauti ką tik nuo ugnies nukeltos keptuvės – reikia palaukti, kol ji atvės. Tefloninę keptuvę reikia saugoti nuo įbrėžimų. Jei subraižysite jos paviršių, netrukus maistas pradės svilti ir kibti prie dugno. Vietoj metalinių įrankių naudokite medines menteles ir karščiui atsparius plastmasinius įrankius. Jeigu laikysitės visų naudojimo instrukcijų, keptuvė tarnaus nuo 2 iki 6 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Nerūdijančio plieno keptuvės Nerūdijančio plieno keptuvės įkaista lėčiau, bet ilgiau išlaiko šilumą. Jos yra pagamintos iš metalo, nereaguojančio su maistu, todėl šių keptuvių neėda rūdys, jos yra labai tvirtos, sunkiai deformuojasi ir yra ilgaamžės. Priežiūra. Tokią keptuvę prieš naudojant rekomenduojama pakaitinti tuščią, nes kartais susidaro mėlynai žalių dėmių. Jos negalima valyti priemonėmis, kurių sudėtyje yra abrazyvinių dalelių.

Ketaus keptuvės

Iš ketaus pagamintos keptuvės puikiai tinka produktams, kuriuos reikia ilgai kepti, pavyzdžiui, mėsai. Ketaus keptuvėje ruošiamų produktų nebūtina dažnai maišyti. Be to, jos yra pačios storiausios, atsparios įbrėžimams ir aukštai temperatūrai, ilgai išlaiko šilumą. Porėtas ketaus paviršius gerai sugeria riebalus, taip susidaro natūralus nepridegantis paviršius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketaus keptuvių trūkumas – jos sunkios, be to, nors atrodo masyvios, gali suskilti nuo vieno smūgio. Tokiose keptuvėse negalima laikyti pagaminto maisto, nes atsiranda rūdžių. Priežiūra. Panaudojus ketaus keptuvę, ją reikia pakaitinti ir nuplauti šaltu vandeniu. Tada gerai išdžiovinti ir patepti aliejumi. Jei šis indas ėmė rūdyti, pakaitinkite ant ugnies, patepkite surūdijusias vietas aliejumi ir vėl pakaitinkite.

Titano keramikos keptuvės

Titano keramikos keptuvės dangos pagrindas yra labai tvirtas ir ilgaamžis. Tokioje keptuvėje maistas nepridega, reikia naudoti mažiau riebalų. Maistą vartyti jose galima ir su metaliniais neaštriais įrankiais. Rankomis lietas taurusis aliuminio lydinys yra atsparus temperatūros pokyčiams, nesideformuoja, užtikrina optimalų šilumos pasiskirstymą maisto gaminimo metu, mažiau sunaudojama šilumos. Keptuvės greitai ir vienodai įšyla, ilgai išlaiko šilumą.

REKLAMA

Priežiūra. Tokių keptuvių plauti paprastai nereikia, nebent buvo kepama žuvis, kaitinami miltai ar džiūvėsiai. Panaudota keptuvė tiesiog išvaloma servetėle. Įkaitusią keptuvę galima plauti tekančiu vandeniu, taip pat nepakenks vartyti maistą neaštriais metaliniais įrankiais. Jas galima plauti ir indaplovėje, bet dažnai tai daryti nerekomenduojama, nes išsausėja paviršius.

Stiklo keramikos keptuvės

Stiklo ir metalo keramikos indai tinka net alergiškiems žmonėms, nes juose nėra nei chromo, nei nikelio, gaminant maistą neišsiskiria jokių medžiagų, nesikeičia patiekalo skonis. Tokiose keptuvėse maistas gali būti gaminamas be vandens – kepa savo sultyse, neprisvyla. Priežiūra. Keraminė danga yra itin lygi ir glotni, todėl rekomenduojama tokias keptuves plauti rankomis.

REKLAMA

Akmens masės keptuvės

Akmens masės dangos keptuvės pasižymi privalumais, kuriais negali pasigirti įprastos tefloninės keptuvės. Jos ypač atsparios įbrėžimams ir pažeidimams, todėl yra itin ilgaamžės – tinkamai prižiūrint gali būti perduodamos iš kartos į kartą. Šios keptuvės pagamintos iš marmuro masės, todėl sukaupia daugiau energijos, kuri efektyviau panaudojama ruošiant maistą. Marmuro masė rečiau limpa ir pridega, todėl reikia mažiau riebalų, o paruoštų maisto produktų skonis natūralesnis, maistinės savybės geresnės. Priežiūra. Tokią keptuvę galite lengvai išplauti tekančiu vandeniu arba tiesiog gerai išvalyti šluoste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aliuminio keptuvės

Aliuminio keptuvės labiau tinka produktams apkepti ar jau pagamintiems patiekalams pašildyti. Jos greitai kaista, yra lengvos ir nebrangios, bet aliuminio keptuvės tarnauja bene trumpiausiai, be to, jose gaminamas maistas dažnai pridega. Aliuminis – minkštas metalas, tad iš jo pagamintos keptuvės dažnai deformuojasi, yra neatsparios įbrėžimams. Aliuminio keptuvių nerekomenduojama naudoti kepant maistą orkaitėje.

Priežiūra. Jei norite gerai ir lengvai išplauti aliuminio keptuvę, prieš tai ją pamerkite.

Parengė Jurga MOTIEJŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų