REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Aušra pasakė, kaip pagaminti skaniausius cepelinus: bus minkšti ir glotnūs (nuotr. Organizatorių)

Prieš daugiau nei 100 metų Lietuva atkūrė nepriklausomybę ir ta proga „La maistas“ laida buvo skirta būtent lietuviškai virtuvei. Vasario 16-osios proga laidos viešnia tapo Aušra – maisto technologė iš „Bernelių užeigos“. Ji tikra lietuviško maisto ekspertė ir žino, kaip pagaminti pačius tobuliausius cepelinus, nes jų per dieną užeigoje pagaminama daugiau nei 100.

Prieš daugiau nei 100 metų Lietuva atkūrė nepriklausomybę ir ta proga „La maistas“ laida buvo skirta būtent lietuviškai virtuvei. Vasario 16-osios proga laidos viešnia tapo Aušra – maisto technologė iš „Bernelių užeigos“. Ji tikra lietuviško maisto ekspertė ir žino, kaip pagaminti pačius tobuliausius cepelinus, nes jų per dieną užeigoje pagaminama daugiau nei 100.

REKLAMA

Aušra pasakoja, kad pirmoji jos maisto gamybos mokytoja buvo mama, o užsikrėtusi gaminimu baigė ir maisto pramonės technikumą. Dabar ji turi sukaupusi 25-erius metus darbo patirties maisto gaminimo sferoje.

„Pradėjau dirbti nuo  pat virėjos, vėliau tapau gamybos vadove, o dabar esu virtuvės technologė – tikrinu maisto kokybę ir domiuosi visomis naujienomis, senoviniais patiekalais kiekvieną dieną. Maisto gaminimas nestovi vietoje ir vis tobulėja.

Atsiranda nauji prieskoniai ar receptai. Kartais užtenka tik į jau išbandytą receptą įdėti naują prieskonį ir jau gausime naują skonį. Mano visas gyvenimas yra surištas su patiekalais, tiek su lietuviška šiuolaikine virtuve“, – pasakoja ji.

REKLAMA
REKLAMA

Tobulų cepelinų paslaptis

Pati Aušra sako, kad ji mėgsta visus lietuviškos virtuvės patiekalus. Į „Bernelių užeigą“ pasisotinti užsukę lietuviai labiausiai mėgsta cepelinus. Jų per diena vidutiniškai pagamina nuo 100 iki 150. O nuo šiol jų galima rasti ne tik tradicinių – su kiauliena ar varške, bet ir su antiena ir triušiena.

REKLAMA

„Žinoma, yra sakančių, kad tai tikrai nėra lietuviškas patiekalas ir mes jį pasisavinome, bet jų lietuviai suvalgo labai daug“, – juokiasi ji.

„Galėčiau duoti patarimą. Cepeliną gaminti labiausiai tinka „Vineta“ arba „Laura“ rūšies bulvės. Tuomet cepelinai neiširs, bus šviesūs. Paviršius bus tolygus, švelnus. Kalbant apie mėsytę – idealiausiai tinka kiauliena. Ji turėtų būti riebesnė, primalus kepintų svogūnų ir nemažai, kad ji būtų tokia riebesnė ir nebūtų sausa išvirus cepelinams“, – sako Aušra.

 Ji nurodo, kad norint pagaminti tvirtus, tolygius ir glotnius cepelinus yra būtina įmaišyti ir virtų bulvių.

REKLAMA
REKLAMA

„Verdant tik iš žalių, jie gali ištižti ir gautis tokia košė. Kiek dėti virtų bulvių priklauso nuo žalių bulvių tarkių masės visos – reikia dėti trečdalį virtų ir maltų bulvių. Tada įdėti šiek tiek druskytės ir trupučiuką krakmolo likusio po nusunktų tarkių. Tada viską labai gerai išmaišyti ir pasiruošus įdarus galima daryti cepelinus. Dydis yra nesvarbus – darykite tokius, kokius mėgstate“, – patarimais dalinasi ji.

Idealus bulvinių patiekalų padažas

Kitas labai populiarus patiekalas – bulviniai blynai. Juos renkasi ir vaikai, ir suaugusieji. Prie jų galima pasirinkti įvairiausius padažus nuo grietinės iki  grybų padažo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galima pasidaryti ir paprasčiausią spirgučių padažą, kiti mėgsta varškės-grietinės padažą, tai pats populiariausias padažas prie bulvinių blynų. Jam reikia varškės, grietinės, šiek tiek druskos, ir česnako. Jis neturi būti skystas.

Taip pat populiarus grybų padažas. Grybai gali būti pagal kiekvieno žmogaus skonį. tai gali būti ir pievagrybiai, ir šilbaravykiai, voveraitės. Grybus pakepiname su svogūnais ir sumaišome su grietine“, – sako ji.

Aušra priduria, kad būtent grybų padažas yra geriausias pasirinkimas valgant bulvinius patiekalus. Jis pakankamai lengvas ir labai skanus.

„Taip pat mėgsta ir Kėdainių blynus: tai bulviniai blynai su mėsytės sluoksniu. Tai sotesnis patiekalas, jį labiau mėgsta vyrai. Dar vėdarai, bet juos mėgsta ne visi. Šį patiekalą pasigaminti namuose jau yra ganėtinai sudėtinga, nes jie reikalauja daug darbo. Paprasčiau jų paskanauti „Bernelių užeigoje““, – šypteli moteris.

REKLAMA

Moteris sako, kad prieš kameras gaminti šiek tiek sunkiau nei virtuvėje, bet vėliau pasimiršta ir įninki į savo darbą, nebejauti įtampos.

„Laidoje „La maistas“ buvo labai puiki atmosfera ir geranoriški žmonės. Ten visada filmuojasi profesionalūs virtuvės meistrai, iš kurių galima pasimokyti, paklausti patarimų, gauti daug žinių. Jie geranoriškai dalinasi savo patirtimi. Nustebau, kai šefas Vylius Kėdainių blynus kepė griliuje. Jo skonis buvo nuostabus“, – sako ji.

Aušra sako, kad pats geriausias patarimas yra „gaminkite su meile“.

„Nesvarbu dirbate profesionalioje ar savo namų virtuvėje, bet viską reikia daryti su meile ir visą laiką ragauti. Atrodo, kad net gal ir žinote, kaip gaminti, bet vis tiek produktai ir ingredientai gali būti kitokio skonio. Tad jeigu norite nepersūdyti ir neperaštrinti, visada ragaukite“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų