REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasaros atostogų proga prasideda švenčių - kolektyve, namuose, su draugais - maratonas. Išgėrimai - neišvengiami. Kaip ir kasmet pasipila vis naujų rekomendacijų, kaip gerti, ko negerti, ko su kuo nemaišyti - pikčiau mitybos piramidžių.

REKLAMA
REKLAMA

Su kolegomis diskutuojam apie naujausią gėrimo tradiciją - siurbčioji visą vakarą degtinę, „užmestą“ ledukais, įsispaudęs citrinos - ir blaivėji, ir dėl pagirių vargo neturi. Kiti sako, kad tokia alkoholio “dieta" žlunga pakėlus  taurę gėrimo, kurio likučių turime bare. Tai kaip vis dėlto geriau vartoti alkoholinius gėrimus - “į kalną" ar “nuo kalno"?

REKLAMA

Vygintas Specialisto komentaras: Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės direktorius, gydytojas psichiatras med. dr. Valentinas Mačiulis:

- Kad pagirių nebūtų, reikia saiką turėti. Tai yra pirmoji taisyklė.

Bet koks alkoholis “melioruoja" mūsų ląsteles, nes jos negauna pakankamai vandens. Todėl antroji taisyklė yra kartu su alkoholiu gerti kuo daugiau skysčių - geriausiai vandens. To dažniausiai mūsų žmonės nežino arba žinot nenori - galvoja, kad alkoholį reikia gerti niekuo neužgeriant.

REKLAMA
REKLAMA

Degtinėje, kitaip nei brendyje ar konjake, nėra rauginių medžiagų. Jų pasigamina, jei gėrimas brandinamas statinėse. Suprantama, kad su brendžiu organizmui yra sunkiau “tvarkytis" nei su degtine. Kaip žinoma, kiekvieno žmogaus kepenys gamina fermentą, vadinamą alkoholio dehidrogenaze. Degtinę šis fermentas tiesiogiai skaldo iki vandens ir anglies dvideginio, o kai rauginių ir kitų medžiagų daug ir įvairių, dar didesnis krūvis kepenims.

Vaisių, uogų, esterų, spalvų mišiniai, saldikliai, kurių yra alkoholio kokteiliuose, organizmą apsunkina. Angliarūgštė, netgi natūraliai pasigaminusi kokybiškuose prancūziškuose šampanuose, dirgina. Žmogus, kurio žarnynas jautresnis, prigėręs daug šampano, aišku, jaus diskomfortą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visos “taisyklės", tokios kaip gerti gėrimus “į kalną" ar “nuo kalno", tėra mitai. Žinoma, pavalgius alkoholio rezorbcija, pasisavinimas, bus šiek tiek lėtesnis. Bet alkoholis pradeda rezorbuotis jau burnoje - jam visai nereikia specialaus virškinimo. Kitaip tariant, alkoholis patenka į kraują per visas sistemas. Žinoma, pirma vieta, kur alkoholis apsistoja, yra skrandis, tuo ir paaiškinamas lėtesnis jo poveikis pilname skrandyje. Bet suma sumarum, išgertas alkoholio kiekis anksčiau ar vėliau pateks į kraują, tik girtumas gali būti pavėluotas ir visai netikėtas.

REKLAMA

Kad būtų visiems aišku, 25 gramai 40 laipsnių degtinės iš organizmo išsiskiria per valandą. Taigi, šimtui gramų pašalinti reikia apytikriai keturių valandų. Jei išgertas puslitris “ant galvos", tai skaičiuokit, kad reikia visos paros nuo alkoholio atsipalaiduoti visiškai. Leistinos 0,4 promilės yra vidutiniškai 100 gramų degtinės, Todėl, kad būtumei visiškai ramus išgėręs puslitrį, reikia 20 valandų.

Norėčiau palinkėti neprarasti sveiko proto, mažiau gerti alkoholinių gėrimų, būti oriems, gerbti artimuosius, kaimynus, svečius - turime įprasti prie saikingo gyvenimo visomis prasmėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų