REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinei mokesčių inspekcijai paviešinus aukščiausių Lietuvos vadovų bei politikų turto deklracijas už praėjusius metus paaiškėjo, kad turtus sėkmingai valdo ir šalies savivaldybių tarybų nariai. Turtingiausiųjų dešimtuke vietas dalijasi verslininkai, ūkininkai ir netgi miestų merai.

Valstybinei mokesčių inspekcijai paviešinus aukščiausių Lietuvos vadovų bei politikų turto deklracijas už praėjusius metus paaiškėjo, kad turtus sėkmingai valdo ir šalies savivaldybių tarybų nariai. Turtingiausiųjų dešimtuke vietas dalijasi verslininkai, ūkininkai ir netgi miestų merai.

REKLAMA

Į pirmą turtingiausių Lietuvos savivaldybių tarybų narių vietą šiemet iškilo Vilniaus miesto savivaldybės tarybo narys, verslininkas, liberalas Vidmantas Martikonis. Šiemet už praėjusius, 2017 metus, politikas deklaravo daugiau kaip 23 mln. eurų. Didžiausią jo turtų dalį sudaro akcijos, kurių vertė – daugiau kaip 16 mln, eurų.

„Man ramu, mane narstė daug inspekcijų daug kartų, ir nė vieno cento baudos nesu sumokėjęs“, – užgyventų turtų skaidrą komentavo Vilniaus savivaldybės tarybos narys.

REKLAMA
REKLAMA

Pats V. Martikonis sako, kad jo sukaupto turto pagrindas yra verslas, prasidėjęs dar 90-aisiais.

„Aš kokių 10 metų versle buvau taip intensyviai, kad dabar tokiems patiems rezultatams pasiekti reikėtų 20 arba 30 metų. Tada buvo virsmas iš socializmo į kapitalizmo ir gan lengva buvo, reikėjo tik intensyviai suktis. Dabar aš Lietuvos energijos vienas iš pagrindinių akcininkų, po valstybės esu antras akcininkas Lietuvos energetikos sistemoje“, – pasakojo V. Martikonis, verslą kūręs energetinės statybos, statybų ir nekilnojamo turto srityse.

REKLAMA

Žymią V. Martikonio turtų dalį sudaro ir nekilnojamasis turtas, kurio vertė siekia beveik 1,5 mln. eurų. Vilniaus miesto tarybos narys turi sukaupęs meno kūrinių, juvelyrinių dirbinių ir kitų daiktų už 304 tūkst. eurų. „Aš kolekcionuoju autoportretus. Turiu netoli 300 autoportretų Lietuvos autorių, netoli 200 skirtingų autorių. Atidarinėsiu muziejų kažkada, kai gausiu leidimą statybai, projektą daug maž turiu“, – apie ateities planus užsiminė politikas.

Žemės sklypų politikui bei verslininkui taip pat nestinga – jų V. Martikonis deklaravo turįs už daugiau nei 206 tūkst. eurų. Bankuose turtingiausias savivaldybių tarybos narys laiko beveik 244 tūkst. eurų sumą, kelių transporto priemonių vertė siekia bemaž 20 tūkst.eurų. V. Martikonis taip pat yra paskolinęs ir dar nesusigražinęs lėšų, kurios siekia daugiau nei 364 tūkst,eurų, o paties pasiskolintų ir negrąžintų lėšų suma yra 28 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Antrojoje vietoje, deklaruotais turtais pralaimėjęs V. Martikoniui, atsidūrė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Tiesa, iš 60 Lietuvos savivaldybių merų, jis yra turtingiausias. Šiemet Kauno miesto lyderis už praėjusius metus iš viso deklaravo 10,5 mln. eurų.

Kaip anksčiau skelbė TV3.lt naujienų portalas, jo turtas per metus pagausėjo 1,5 mln. eurų. Kredito įstaigose ir ne jose turimų piniginių lėšų suma yra 52,7 tūkst. eurų. Paskolintų ir nesusigrąžintų lėšų suma yra didžiausia jo turto dalis. Ši suma siekia 4,6 mln. eurų. Tačiau Kauno meras turi ir įsiskolinimų – jis deklaravo beveik 2,6 mln. eurų kaip pasiskolintą ir negrąžintą sumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vičiūnų įmonių grupės steigėjas ir savininkas deklaravo turįs akcijų už 2,4 mln., o nekilnojamojo turto už 625 tūkst. eurų. Kauno mero žemės sklypų vertė siekia 161 tūkst. eurų, jis taip pat deklaravęs kelių transporto priemonių už beveik 48 tūkst. eurų.

Kone 15 tūkst. eurų – tokia deklaruota Kauno merui priklausančių kitų registruotinų daiktų, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių vertė. Trečiasis turtingųjų sąraše –Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Valerij Stankevič, kurio turtas siekia virš 7 mln. eurų. Didžiausią jo turto dalį sudaro pasiskolintos ir negrąžintos lėšos – daugiau kaip 3,5 mln. eurų. Tuo tarpu paskolintų ir nesusigrąžintų lėšų suma siekia 850 tūkst, eurų.

REKLAMA

Kredito įstaigose ir ne jose politikas turi daugiau kaip 1,3 mln. lėšų. Nekilnojamo turto registre šio žmogus turtas vertinamas daugiau kaip 720 tūkst,eurų. O deklaracijoje už praėjusius metus tarybos nario turimų žemės sklypų vertė siekia vos daugiau nei 1 tūkst. eurų. Kitų registruojamų daiktų, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių vertė jis deklaravo turįs už 39 tūkst., o jo akcijų vertė yra 710 tūkst.

Biržų rajono meras Valdemaras Valkiūnas, turtingiausių merų sąraše užėmęs antrają vietą, savivaldybių tarybos narių dešimtuke yra ketvirtas. Jo deklaruotas turtas sudaro 4,9 mln. eurų. Žemės sklypų, kurių vertė siekia 1.6 mln. eurų, yra svariausia jo turto dalis. Tuo tarpu nekilnojamojo turto yra 200 tūkst. mažiau – 1,4 mln. eurų.

REKLAMA

Milijonierius, paklaustas, ar jei reikėtų pasirinkti vieną – turimus turtus ar mero kėdę, nedvejodamas atsakė: „Niekas nenori milijonų prarasti, aš likčiau su milijonais. Niekas nenori turimus turtus prarast ir eiti su ištiesta ranka. Nes mero amatas nėra svajonių, kaip sakant, darbas, tai misija protėvių žemėj“,– tačiau paklaustas, ar ketina kandidatuoti į artėjančius mero rinkimus užsiminė, neatmetantis tokios galimybės.

Meras akcijų turi kiek daugiau nei 1 mln. eurų, o kredito įstaigose ir ne jose turimų piniginių lėšų suma siekia 688 tūkst. eurų. „Man verslas nebeįdomus. Jį reikia daryti iki 40-50 metų, o paskui reikia kitam užsiimt, tam, kuriam reikia dar to godumo, noro dar ir dar turėti tų pinigų. Dabar aš esu įmonės šeimininkas ir įmonė veiksmingai veikia, esu akcininkas“,– kalbėjo V. Valkiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau skolų šis politikas taip pat neišvengė – yra paskolinęs ir negrąžinęs beveik 115 tūkst. eurų.

Per viduriuką, penktoje vietoje atsidūrė buvęs Šilutės rajono meras, dabar – tarybos narys Arvydas Jakas. Jo turto deklaracijoje daugiau nei 4,6 mln. eurų. Dižiausią savo turto dalį laiko bankuose – 3,7 mln. eurų. Turimo nekilnojamojo turto vertė bemaž 395 tūkst. eurų., o žemės sklypų – daugiau nei 20 tūkst.

Šeštasis – kiek daugiau nei 4 mln. eurų turto turintis Zigmantas Aleksandravičius, Kupiškio rajono savivaldybės tarybos narys. Pagrindinę turto dalį sudaro žemės sklypų vertė – daugiau nei 1 mln.

Z. Aleksandravičiaus nekilnojamojo turto vertė siekia beveik 123 tūkst. eurų, o kelių transporto priemonių vertė siekia beveik 299 tūkst. eurų. Kitų registruojamų daiktų, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių savivaldybės tarybos meras deklaravo turįs daugiau nei 961tūksy. eurų.

REKLAMA

Septintoje sąrašo vietoje atsidūrė kitas tos pačios savivaldybės tarybos narys – Egidijus Černius. Šiemet, už preitus metus deklaruotas jo turtas sudaro 3,8 mln. eurų. Didžiausią šios sumos dalis atitenka žemės sklypams, kurių deklaruota už daugiau nei 1,6 mln. eurų.

Taip pat atrodo, kad E. Černius neabejingas prabangos detalėms: jo deklaruota kitų registruojamų daiktų, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių vertė siekia daugiau nei 867 tūkts. eurų.

E. Černiaus kredito įstaigose ir ne jose turimų piniginių lėšų suma siekia 551 tūkst. eurų, Piniginę paskolintų ir nesusigrąžintų lėšų sumą E. Černius deklaravo už daugiau kaip 28 tūkst. eurų. Daugiau nei 465 tūkst. eurų yra paties pasiskolinti ir negrąžinti pinigai. Kupiškio rajono savivaldybės tarybos nario nekilnojamojo turto deklaruota vertė siekia beveik 234 eur. tūkst, o kelių transporto priemonių – beveik 3 tūkst. eurų.

REKLAMA

Aštuntas eilėje – Palangos miesto savivaldybės tarybos narys Vaidas Šimaitis. Jo deklaracijoje beveik pusketvirto milijono turto – tiksliau 3,4 mln. eurų.

Tiesa, didžiausią jo turto dalį nulemia pasiskolinti ir negrąžinti pinigai, kurių, daugiau nei 2 mln. eurų. Šis politikas taip pat deklaravo turįs žemės sklypų už daugiau nei 1,4 mln. eurų, o kredito įstaigose ir ne jose turimų piniginių lėšų suma siekia kiek daugiau nei 5 tūkst. eurų.

Priešpaskutinis turtingiausių Lietuvos savivaldybių tarybos narių dešimtuke yra Arvydas Garbaravičius. Jis kiek daugiau nei 100 tūkst, nusileidžia jį aplenkusiam V. Šimaičiui. Kauno miesto savivaldybės tarybai priklausantis politikas už 2017 metus deklaravo daugiau nei 3,4 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėlgi, didžiausia turto dalis yra pasiskolinti pinigai. Jų deklaruota per 1,7 mln. eurų. Tačiau kredito įstaigose ir ne jose turimų piniginių lėšų taip pat nemaža – deklaruota daugiau nei 1,1 mln. eurų. Likusį A. Garbaravičiaus turtą sudaro nekilnojamasis turtas, kurio per 5,3 mln. eurų, žemės sklypai už daugiau nei 14 tūkst. eurų ir vertybiniai popieriai, verti 49 tūkst. eurų.

Vargingiausias tarp turtingiausiųjų yra Kėdainių rajono savivaldybės tarybos narys Algimantas Kižauskas. Jo sukauptas turtas už praėjusius metus siekia daugiau nei 3,3 mln. eurų.

Kaip ir pridera ūkininkui, didžiausią A. Kižausko turto dalį užima žemės sklypai, kurių vertė – daugiau nei 1,4 mln. eurų. Taip pat politikas deklaravo turįs kitų registruojamų daiktų, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių už beveik 620 tūkst. eurų.

REKLAMA

Pasiskolintų ir negrąžintų A. Kižausko lėšų suma siekia daugiau nei 408 tūkst. eurų, o nekilnojamojo turto deklaruota už 463 tūkst, eurų. Politiko turtu taip pat estu kelių transporto priemonės, kurių vertė siekia bemaž 224 tūkst, eurų. Bankuose A. Kižausko turimų piniginių lėšų suma yra lygiai 174 tūkst., o akcijų jis valdo už 12 tūkst.

Tuo tarpu verslo ir politikos sąsają savivaldybių tarybų narių atžvilgiu komentavusi „Transperancy International“ Lietuvos skyriaus projektų vadovė Ingrida Palaimaitė pabrėžė, kad būti ir savivaldybės tarybos nariu, ir verslininku, nėra nieko blogo. Tačiau ji šiuo metu šalyje trūksta skaidrumo politikos. Anot jos, visuomenei turėtų būti atviros ne tik politikų turto, bet ir interesų deklaracijos.

REKLAMA

„Svarbu tai, kaip savivaldybių tarybų nariams sekasi suvaldyti savo interesus, kai yra priimami sprendimai, liečiantys mus visus. Šiuo metu būtų labai svarbu pamatyti ne tik savivaldybių tarybų narių turto deklaracijas, bet jas palyginti ir su jų teikiamomis interesų deklaracijomis, ir kad tai būtų galima lengvai padaryti – išanalizuoti, palyginti. Juk sprendimai turėtų būtų priimami pagrįstai ir kokybiškai, o nesiekiant kažkokių savo ar savo verslo interesų“, – kalbėjo I. Palaimaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų