REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidedant metams populiaru skelbti astrologines prognozes. Vis dėlto leidinys „The Financial Times“ tuo neužsiima ir bando nuspėti, kokie politiniai ir ekonominiai įvykiai bus svarbiausi 2014 metais.

Prasidedant metams populiaru skelbti astrologines prognozes. Vis dėlto leidinys „The Financial Times“ tuo neužsiima ir bando nuspėti, kokie politiniai ir ekonominiai įvykiai bus svarbiausi 2014 metais.

REKLAMA

Ar Anglijos centrinis bankas pakels palūkanų normą?

Taip. Didžiosios Britanijos ekonomika per metus auga 3 proc., nedarbo lygis krenta iki siektino 7 proc. lygio. Tokio augimo užtenka, kad bazinė palūkanų norma būtų pakleta virš 0,5 proc., kadangi ir infliacija pastaruosius keletą metų šalyje laikosi kiek virš dviejų procentų.

Vienintėlis dalykas, kodėl dabar nėra keliama palūkanų norma – augantis produktyvumas. Trečiąjį ketvirtį šalies ekonomika augo 0,8 proc.

Ar anti-ES kraštutinės partijos gaus daug balsų rinkimuose į Europos Parlamentą?

Be jokios abejonės. Gegužę vykstantys rinkimai bus palankūs kraštutinei dešinei ir kairei dėl prastos Europos ekonominės padėties, aukšto nedarbo lygio. Prie viso šito reikia pridėti ir mažą rinkėjų skaičių, kurie balsuoja šiuose rinkimuose. Tokiu atveju kraštutinės partijos gali surinkti maždaug 25 proc. vietų EP.

REKLAMA
REKLAMA

Ar „Abenomika“ leis pakelti infliaciją iki 2 proc. šiais metais?

Ne. Kol kas infliacija Japonijoje pamažu auga, tačiau papildomo centrinio banko valstybės vertybinių popierių supirkimo gali ir nepakakti. Greičiausiai inflaicijos tikslas bus pasiektas dviejų metu laikotarpiu.

REKLAMA

Ar prasidės kosmoso turizmo era?

2004 metais seras Richardas Bransonas pranešė, kad 2012 metais jo kompanija „Virgin Galactic“ pradės keliones į kosmosą. Projektas nepasiteisino, tačiau planuojama, kad šiemet rugpjūtį turistai astronautai bus skraidinami su „SpaceShipTwo“ lėktuvais į 110 km aukštį, kur galima patirti nesvarumo būklę.

Sprendžiant pagal ankstesniu atidėjimus, manoma kad pirmas skrydis anksčiausiai įvyks gruodį.

Ar naftos kainos kris žemiau nei 100 JAV dolerių už barelį?

Sparčiai auganti pasiūla ir kuklus pasiūlos augimas leis kainas sumažinti. Auga ne vien JAV, bet ir Europos vartojimas. Taip pat ekspertai skaičiuoja, kad kitais metais naftos sunaudojimas per dieną sieks 1,5 mln. barelių. Gerėjantys JAV ir Irano santykiai gali palengvinti naftos tiekimą, tačiau iš esmės nerami Vidurio rytų situacija reiškia, kad rizika, jog staiga laikinai šoktels naftos kaina yra didesnė nei tikimybė, kad ji kris.

REKLAMA
REKLAMA

Ar Julianas Assange‘as ir Edwardas Snowdenas visus metus slapstysis?

Abiejų vyrų ieško JAV žvalgyba. Visgi jų buvomo vietos yra daugmaž žinomos, tačiau čia negalioja JAV teisė ir viskas, ko galima tikėtis – ekstradicija. Šiuo klausimu E. Snowdenas yra stambesnė žuvis. J. Assange'as greičiausiai šiemet pasiduos dėl to, kad kitaip tektų slapstytis dar aštuonerius metus, kol ekstradicijai sueis senaties terminas. Antrasis bėglys dar bent keletą metų nepaliks Rusijos.

Ar „Bitcoin“ vertė kris žemiau 50 JAV dolerių ribos?

Taip. „Bitcoin“ kaina dar visai neseniai pasiekė 1,2 tūkst. dolerių ribą, tačiau entuziastai pažymi, kad šios valiutos kainos negali paveikti centrinio banko sprendimai. Taip pat šios valiutos kaina per naktį gali pasikeisti 10 proc., o tai labai nepatogu, jei susitarimas įvyksta vienu metu, o mokėjimas vykdomas vėliau.

Kinų investuotojai teigia, kad „Bitcoinai“ yra puikus įrankis siekiant išvengti kapitalo kontrolės. Valdžia negali uždrausti spekuliavimo virtualia valiuta, jei jos negalima iškeisti į realią. Visgi Kinijoje buvo uždrausta prekyba „Bitcoinais“. Bent menkiausia baimė gali priversti investuotojus grįžti prie klasikinių priemonių ir taip kris virtualios valiutos vertė. Žinoma nereikia tikėtis, kad pavyks atspėti tikslią datą, kada atslūgs „Bitcoin“ populiarumo banga, nes rinkos neracionalios gali išlikti labai ilgą laiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų