• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2011 metais vidutinė temperatūra Žemės paviršiuje užėmė 9 vietą nuo 1880–ųjų, pranešė NASA.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų meteorologinių stebėjimų duomenys patvirtino tendenciją, jog 9 iš 10 šilčiausių metų buvo XXI amžiuje. Iš praėjusio amžiaus į šį dešimtuką pateko tik 1998–ieji metai, sakoma NASA mokslininkų pranešime.

REKLAMA

NASA Goddardo kosminių tyrimų instituto (GISS) pranešime teigiama, kad mūsų planetos paviršiaus temperatūra nuolat didėja. Pernai ji buvo 0,51 laipsnio pagal Celsijų didesnė, nei laikotarpiu tarp 1951 ir 1980 metų, kuris tradiciškai laikomas pasaulinio atšilimo priešaušriu. Pasak GISS direktoriaus Jameso Hanseno, Žemė ir toliau sugeria daugiau energijos, nei atspindi. Netgi stipraus La Nina reiškinio ir žemo Saulės aktyvumo sąlygomis 2011-ieji tapo vienais šilčiausių metų per visą meteorologinių stebėjimų istoriją.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad vidutinės temperatūros skirtumas tarp 2011-ųjų ir pačių šilčiausių metų (2010) sudarė 0,12 laipsnio.

NASA mokslininkai mano, kad dėl labiausiai temepratūros kilimą lėmė didėjantis vadinamųjų „šiltnamio dujų“, yapč anglies dvideginio, kiekis atmosferoje. Šios dujos sugeria Žemės infraraudonąjį spinduliavimą ir jo energiją skleidžia atmosferoje neleisdamos jai ištrūkti į kosmosą.

1880 metais vidutinė anglies dvideginio koncentracija atmosferoje siekė apie 285 dalis iš milijono. Iki 1960-ųjų koncentracija išaugo maždaug iki 315 dalių, o šiandien viršijo 390 ir toliau sparčiai didėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

GISS temperatūrų analizė remiasi daugiau nei 1000 meteorologinių stočių, vandenynų paviršiaus temperatūros palydovinių matavimų ir Antarktidos mokslinių stočių stebėjimų duomenimis. Skelbiama, kad NASA tyrimo rezultatai artimi D. Britanijos Meteorologijos tarnybos Hadley tyrimų centro ir JAV vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos nacionalinio klimato duomenų centro tyrimų išvadoms.

J. Hansenas prognozuoja, kad per artimiausius 2 – 3 metus bus pasiekti nauji temperatūros kilimo rekordai, nes šiuo metu stiprėja Sauklės aktyvumas. Be to, Ramiojo vandenyno pusiaujo dalies paviršiaus temperatūrą veiks El Nino reiškinys, dėl kurio ji turėtų padidėti.

Šiame vaizdo siužete pateikiami 1880 – 2011 m. temperatūros kaitos duomenys lyginant juos su 1951 – 1980 m. laikotarpiu. Raudona spalva rodo aukštesnę temperatūrą nei minėtu laikotarpiu, mėlyna – mažesnę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų