REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai Lietuvoje užregistruota 890 korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų (kyšininkavimo, papirkimo ir piktnaudžiavimo atvejai), tai yra beveik 23 proc. daugiau nei 2008 metais (724). Pernai užregistruoti 93 kyšininkavimai, 384 papirkimai, 413 piktnaudžiavimų.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat 2009 m. užregistruota 10 proc. daugiau asmenų, įtariamų korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų padarymu, nei 2008 m.

REKLAMA

Tokią statistiką Seimui antradienį pateikė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Žimantas Pacevičius, pristatęs STT 2009 metų veiklos ataskaitą.

Pranešėjas pasidžiaugė, kad paskelbtame Korupcijos suvokimo indekso (KSI) 2009 metų tyrime Lietuvai skirta 4,9 balo ir šalis užėmė 52 vietą tarp 180 pasaulio šalių. 2009 metų Lietuvos KSI yra 0,3 balo aukštesnis nei 2008 metais.

Anot STT direktoriaus, 2009 m. Lietuva priartėjo prie 5 balų barjero, kurį peržengusi šalis yra laikoma pajėgi kontroliuoti korupciją (nulis reiškia labai korumpuotą šalį, o 10 - labai skaidrią valstybę). Ž. Pacevičius taip pat pabrėžė, kad pagal tarptautinių ekspertų vertinimus Lietuva yra viena iš devynių valstybių nuo 2008 m. padariusių didžiausią pažangą. Veiklos ataskaitoje pažymima, kad toks aukštas KSI indeksas mūsų šaliai skirtas pirmą kartą nuo 1999 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak STT direktoriaus, 2009 m., kaip ir ankstesniais, STT didžiausią dėmesį ir pajėgumus skyrė baudžiamojo persekiojimo krypčiai, korupcinio pobūdžio nusikalstamoms veikoms atskleisti.

Seimo tribūnoje Ž. Pacevičius tvirtino, kad ilgalaikė sėkmė kovojant su korupcija bus pasiekiama tik tuomet, kai kiekvienas iš mūsų išsiugdys visišką netoleranciją korupcijai.

"Tol, kol visuomenės požiūris nesikeis, teisėsaugos pareigūnams nepavyks įveikti korupcijos ir pasiekti geresnių rezultatų", - teigė STT vadovas.

Už Seimo nutarimą, kuriuo pritarta Specialiųjų tyrimų tarnybos 2009 metų veiklos ataskaitai, balsavo 85 Seimo nariai, prieš - 1, susilaikė 4.

Seimas taip pat pateikė siūlymus Vyriausybei, STT ir Tarpžinybinei komisijai, kaip gerinti STT funkcijų vykdymą ir efektyvinti kovą su korupcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų