• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusio amžiaus futurologai ir dizaineriai įsivaizdavo, kad jau 2001 metais visi žmonės rengsis standartiniais kostiumais.

REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, dabar (kaip, beje, ir anksčiau) egzistuoja tam tikros žmonių grupės (gydytojai, kareiviai, policininkai), kur darbo tikslais dėvimos uniformos. Tačiau tarp paprastų žmonių ši mada nepaplito.

REKLAMA

Žurnalo „Retrofuture“ duomenimis, žodžiai „Šiuolaikiški žmonės vilki uniformas“ priklauso Italijos dizaineriui Gianni Versace, na, o  pirmoji vienodų drabužių, tinkančių abiejų lyčių atstovams, populiarumo banga kilo 1960-ųjų pradžioje.

Tuomet daugelis ateities žmones įsivaizdavo kaip uniformuotas, pilkas, beasmenes būtybes, totalitarinių košmarų, detaliai aprašytų fantastikos kūrėjų, dvasioje. Kitiems uniforma buvo lyg iš utopinės svajonės atkeliavęs įstabus futuristinis simbolis.

REKLAMA
REKLAMA



Švedijos popgrupė ABBA, 1979. (Scanpix nuotr.)

Be to, uniforminiai drabužiai sąlygojo formalius pokyčius popkultūroje (muzikoje, kine ir kt.): belytė uniforma buvo laikoma labai seksualia bei demonstravo žmonių lygybę „todėl, kad mes - viena grupė“ stiliumi.

Pavyzdžiui, visas kultinio serialo „Star Trek“ ekipažas dėvėjo uniformą, besiskyrusią tik spalvomis, nurodančiomis specifinę žmogaus veiklos sferą. Čia mes priartėjame prie pagrindinės uniformos reikšmės - ji siejo žmones su kosmosu, aviacija, kuri tuo metu diktavo madą praktiškai viskam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



JAV astronautai, 1959. (Scanpix nuotr.)

Astronautai ir jų vienodi sidabro spalvos skafandrai buvo tai, kas kėlė pasitikėjimą. Tai buvo tarsi nauja žmonių rūšis, kažkas panašaus į ateivius. Ir žmonės Žemėje troško juos garbinti. Tuo labiau, kad buvo manoma, jog į kosmosą anksčiau ar vėliau skris kiekvienas užsigeidęs, o kaipgi orbitoje be uniformos?

Pavyzdžiui, dizaineris Emilio Pucci 1960 metais išgarsėjo sukurdamas kosminę uniformą aviakompanijos „Braniff Airlines“ stiuardesėms - jos atrodė taip, lyg būtų pasirengusios skristi į Mėnulį.

REKLAMA



„Braniff Airlines“ stiuardesės. (retrofuture.com nuotr.)

Pucci gerbėjas - astronautas Davidas Scottas - 1971 metais kreipėsi į dizainerį prašydamas sukurti oficialią emblemą kosminei misijai „Apollo 15“. Pucci nupiešė tris skrendančius kosminius laivus, NASA‘i emblema tiko, o dizaineris galėjo pelnytai didžiuotis, kad jo mada pabuvojo kosmose.



„Apollo 15“ ekipažas, viršuje - Emilio Pucci kurta emblema. (astronomy-search.com nuotr.)

Žinoma, Pucci buvo ne vienintelis, išnaudojęs populiarią kosminės uniformos idėją - tą patį darė ir Paco Rabanne, ir Pierre Cardinas. Ir daugelis kitų. Ši tendencija kai kurių dizainerių kūryboje pastebima ir dabar.

REKLAMA

Drabužių kūrimui buvo pradėtos naudoti naujos medžiagos, pavyzdžiui, plastmasė. Audiniai tapo blizgūs kaip skafandrai. Kolekcijose buvo pristatomi netgi šalmai.



„Kosminė“ mada. (toyshow.org nuotr.)

Vienodų drabužių gerbėjai vertino (ir vertina) tai, kad uniforma panaikina socialinio pobūdžio skirtumus, sulygina žmones, neutralizuoja hierarchiją, neleidžia visuomenei diferencijuotis. Kai visi atrodo daugmaž panašiai, turtas ar skurdas iš išorės tampa nepastebimas.

Vis dėlto, ar belytė uniforma kada nors gali tapti realybe?

Kai kurie mano, kad tai jau įvyko. Aprangos demokratizacija akivaizdi: džinsai ir marškinėliai - juos dėvi visi, nepriklausomai nuo lyties, amžiaus, statuso ir pajamų dydžio. Tačiau tokia apranga tinka vasarai. O kaip tuomet su rudenine ar žiemine „uniforma“?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galima teigti, kad uniformos garbinimas pasibaigė su kosmoso karštine. Priežasties, kodėl visi turėtų vilkėti vienodais drabužiais, realiai vertinant, nėra. Brangu, pernelyg daug rūpesčių, tos pačios asociacijos su totalitarizmu, o akivaizdžių privalumų - jokių.

Aišku viena: tam tikrų profesijų žmonėms uniforma darbo metu reikalinga. Visiems kitiems vienodi, belyčiai drabužiai gali būti patrauklūs dėl dviejų priežasčių: tai turi būti madinga, kaip 1960 metais, arba itin funkcionalu. Kadangi kol kas nei vienas, nei kitas faktorius negalioja, rengiamės, kaip mums išeina. Ir jaučiamės visai neblogai.



Vis dėlto, labai dažnai nutinka, kad žmonės, patys to nesuvokdami, gatvėmis vaikšto apsirengę labai panašiai. Nuotraukoje - aktorė Sharon Stone su draugėmis. (Scanpix nuotr.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų