JAV atliktas tyrimas atskleidė, kad sojų produktai veikia vyrų vaisingumą, praneša „The Guardian“.
Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos Bostone (JAV) specialistai nustatė, kad vyrų, per savaitę suvalgančių daugiau nei dvi porcijas patiekalų, kuriuose yra sojų, viename spermos mililitre yra vidutiniškai yra 41 mln. spermatozoidų mažiau, nei niekad sojų nevartojančių vyrų spermoje.
Nors, pasak mokslininkų, sojų produktai nepadaro vyrų nevaisingų, kai kuriais atvejais tai gali turėti rimtą poveikį jų vaisingumui, jei spermatozoidų skaičius yra sumažėjęs.
Nuo 80 iki 120 mln. spermatozoidų skaičius viename spermos mililitre laikomas normaliu, o vyrai, kurių sėkloje tėra mažiau nei 20 mln. lytinių ląstelių, laikomi kliniškai nevaisingais.
Mokslininkų teigimu vyrų vaisingumas mažėja jau kelis dešimtmečius iš eilės. Apie 20 proc. jaunų vyrų Europoje sėkloje yra mažas spermatozoidų skaičius. Tuo tarpu sojų vartojimas Vakarų Europos šalyse nuo 1940 m. smarkiai išaugo, nes tai yra pigus proteinų šaltinis. Sojų šiuo metu yra daugiau nei 75 proc. Europoje gaminamų maisto produktų, įskaitant saldumynus, makaronus, sausainius ir duoną, teigia D. Britanijos maisto tyrimų instituto Norviče specialistai.