Burokai, morkos ar bulvės? Kokių daržovių žmogaus organizmui labiausiai reikia darganotomis vasario dienomis ir kokios padės išvengti siautėjančio gripo. Medikai teigia, kad vienos visagalės nėra, o daržoves reikia valgyti nuolat. Ir žiemą, ir vasarą. Kasdien bent po pusę kilogramo.
„Iš tiesų visai nesvarbu, kokios daržovės. Visose yra gausu vitaminų. Kopūstuose labai daug vitamino C, morkos yra A šaltinis. Svarbiausia, kad būtų kuo mažiau termiškai apdorotos“, - teigia šeimos gydytoja Emilija Petrauskienė.
Tuo metu dietologai ragina daugiau vartoti naudingų medžiagų turinčių moliūgų, cukinijų, česnakų, ankštinių daržovių. O ypač - raugintas daržoves. Jose esanti pieno rūgštis teigiamai veikia virškinimą. Tokiu būdu paruoštos daržovės išsaugo didžiąją dalį vitaminų, mineralų ir net padeda apsisaugoti nuo vėžio. Tarkime, rauginti kopūstai neleidžia vystytis augliams.
„Raugintos daržovės turi daug probiotikų, gerai veikia žarnyno veiklą. Rauginti kopūstai turi daug vitamino C. Jis prisideda stiprinant imunitetą“, - sako gydytoja dietologė Žana Antonova.
Tiesa, vertėtų skirti raugintas ir marinuotas daržoves. Pastarosios yra ruošiamos su actu, o jis naikina visas gerąsias produktų savybes ir gali neigiamai paveikti virškinimo traktą.
Daugiau žiūrėkite TV3 žinių reportaže: