Nepaliaujamai brangstant maistui, šalies prekybos centrų ir restoranų išmetamų maisto produktų kiekis kasmet tik auga.
Maisto atliekas tvarkančių įmonių vadovai įsitikinę, kad pas juos patenka tik trečdalis to, kas turėtų būti naikinama specialiais įrenginiais, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".
"Dalis parduotuvių atliekas atiduoda ūkininkams, auginantiems kailinius gyvūnus. Restoranai ar kavinės, dažniau mažesniuose miestuose, atliekas tiesiog išmeta į konteinerius", - sakė Širvintų rajone esančios atliekų utilizavimo įmonės "Chinitas" vadovas Imantas Tiesnesis.
Pernai ši įmonė utilizavo 5 tūkst. tonų maisto atliekų, o 2006-aisiais - 3,5 tūkst. tonų.
"Chinitas" dirba ne tik su restoranais bei kavinėmis, bet ir su didžiaisiais prekybos tinklais.
Kad atliekų daugėja, pripažino ir maisto likučius iš viešojo maitinimo įstaigų daugelyje Lietuvos vietovių surenkančios bendrovės "HoReCa sprendimai" pardavimo vadovas Vytautas Keršys. Pasak jo, šįmet išmetamo maisto, kurį išveža ši įmonė, kiekis išaugo apie 10 procentų.
Pasak "Iki" atstovo spaudai Tomo Vaišvilos, per 4 šių metų mėnesius, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, "Iki" prekybos centruose ir sandėliuose atliekų kiekis išaugo apie 30 procentų. Bet tam įtakos turėjo ir tinklo plėtra - buvo atidaryta naujų "Iki" parduotuvių.