Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apskrities skyriuje pradėti keli ikiteisminiai tyrimai dėl sukčiavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo prekiaujant lenkiškos kilmės paukštiena ir jos gaminiais.
Tyrimai apie vieną importuojančią ir tris Lietuvoje produkciją realizuojančias bendroves pradėti po beveik pusę metų rinktų operatyvinių duomenų.
Tiriama, kokią dalį gautų už realizuotą produkciją pajamų nuslėpė bendrovė, importuojanti lenkišką produkciją, kuri vien praėjusiais metais įvežė paukštienos už daugiau nei 5 mln. litų. Atšaldytos paukštienos, paukštienos ir mėsos gaminių prekyvietes FNTT pareigūnai tikrino ne tik Kaune, bet ir Vilniaus, Marijampolės, Tauragės, Šiaulių apskrityse.
FNTT pareigūnai patikrinimus atliko įmonių buveinėse Kaune, didmeninės prekybos sandėliuose, 15 parduotuvių, tarp jų ir prekybos miestelyje "Urmas".
Nustatyta, kad atšaldyta paukštiena, paukštienos ir mėsos gaminiai buvo įsigyjami iš dešimties Lenkijos įmonių. Pirminiais duomenimis, lenkiškų įmonių maisto gaminiai buvo įvežami daug didesniais kiekiais, nei buvo nurodoma Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.
Tikrinant įmones, prekiaujančias lenkiškais mėsos produktais prekybos miestelyje "Urmas", nustatyta, kad buhalterinė apskaita buvo tvarkoma apgaulingai.
Keturiose prekybos vietose buvo prekiaujama neturint produkcijos įsigijimo dokumentų. Taip pat rasta produkcijos su pasibaigusiais realizacijos terminais, todėl iškviesti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai surašė patikrinimo aktus, kuriais uždraudė produktų be įsigijimo dokumentų ir su pasibaigusiais terminais realizaciją, skyrė pinigines baudas.
Išaiškinta, kad prekiaujant lenkiška produkcija buvo klastojamos arba visai sunaikinamos PVM sąskaitos faktūros. Įmonėse rasta įvairių juodraštinių užrašų, kuriuose, kaip įtariama, fiksuota tikroji prekių apyvarta, kurios dalis galėjo būti neįtraukta į įmonių buhalterinę apskaitą.
Įmonėse atliktos lenkiškos produkcijos inventorizacijos, atliekama prekių likučių analizė.