REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
duonos kepimas Panevėžyje

Nedidelėje dviejų jaunų vyrų kepyklėlėje nuo pat ryto verda darbas. Užminkius tešlą Marius tuoj pat vieną po kito formuoja duonos kepalėlius. O prie įkaitusios kepimo krosnies jau sukinėjasi ir Vaidas.

6

Nedidelėje dviejų jaunų vyrų kepyklėlėje nuo pat ryto verda darbas. Užminkius tešlą Marius tuoj pat vieną po kito formuoja duonos kepalėlius. O prie įkaitusios kepimo krosnies jau sukinėjasi ir Vaidas.

REKLAMA

„Teko įdiegti valdiklį, sustatyti temperatūros daviklius, kad kuo mažiau priežiūros, kad atėjo, įjungė, užkilo temperatūra“, – sako Vaidas.

Prieš 6-erius metus sporto salėje susitikę automatikos inžinierius ir kultūristas suvienijo jėgas ir įkūrė naminės duonos verslą. Tuomet į duonos kepimą pasinėrę visiškai žali bendraminčiai šiandien jau gali pasigirti gebantys iškepti ne vienos rūšies duoną.

„Kiekvienais metais vis ką nors nauja sugalvojam, ar su kanapių sėklomis, šiais metais saulėgrąžas į ruginę duoną dedam, dar brandinam idėją šakočius kepti“, – sako duonos kepėjas Marius Sarapas.

REKLAMA
REKLAMA

„Į Kauną vežam daugiau su kanapių sėklom, rupios duonos, o mūsų Panevėžy ir Aukštaitijoj labiau mėgsta tradicinę duoną, kuri yra saldesnė šiek tiek“, – aiškina jo bičiulis Vaidas Baranauskas.

REKLAMA

Vyrai juokauja, kad eksperimentuojant ir išbandant naujus receptus taip netikėtai atsirado juodos duonos gaminių ne tik su kanapių sėklomis, džiovintais vaisiais, bet ir su krapais. O nusipirkus buvusias konditerijos cecho patalpas ir persikėlus į jas bei netikėtai radus seną baltos forminės duonos receptą, kilo mintis prikelti ir jos kepimą iš naujo.

„Mes jį šiek tiek patobulinome, nes esam duonininkai ir žinom, ką reikia daryti, ir dabar kepam seną tokią forminę duoną, kur aš vaikystėj valgydavau, ji yra šiek tiek drėgnoka, nepanaši į batoną“, – sako Vaidas.

REKLAMA
REKLAMA

Negana to, vyrai pamėgino atgaivinti ir šios duonos labai populiarią pirkimo tradiciją. Kepykloje įsirengė šviežios duonos langelį.

„Laba diena, ar jau duonytė iškepusi forminė? Tai galima pora“, – girdisi susidomėjusio pirkėjo klausimas.

Tuomet daugelis štai taip lūkuriuodavo prie kepyklos durų norėdami nusipirkti šiltos, ką tik iš krosnies ištrauktos duonos.

„Vistiek kitoks skonis, esu bandžiusi visokiausių, šita labai primena tą vaikystės duoną“, – sako pirkėja Rita.

„Pasiimi skanią duoną ir važiuoji skanauti. Šilta svarbiausia, kad ką tik iškepta“, – kalba kita pirkėja Jūratė.

Prekybininkai pastebi, kad šilta duona žmonėms itin patinka.

„Labai pamėgo, pradžioj galvojome, ar prigis, bet labai žmonėms patinka. Yra žmonių, kurie prieš valandą ar dvi rezervuojasi, kad netyčia neliktų“, – aiškina duonos kepėjas Marius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau idėjų nestokojantys vyrai nenustoja stebinti. Naujovėmis IT srityje besidomintis Vaidas ne tik puikus inžinierius, panevėžietis jas mėgina pritaikyti ir savo duonos versle. Nenorėdamas gaišti laiko stovint už parduotuvės prekystalio Vaidas įsuko elektroninę duonos prekybą internetu. Taip šviežiai iškepti ir neretai dar šilti kepalai be vargo keliauja paštomatu. O neseniai įsigijęs lazerį vyras ėmėsi dar ir išskirtinio duonos puošimo.

„Pradžioj mes padarėm banerį tokį, kad Velželio duona lazeriu ir niekam nerodėm kas tai, ir na visi galvojo, kas čia bus, ar jūs minkysit su lazeriais, ar kepsit su lazerio pagalba“, – sako duonos kepėjas Vaidas.

REKLAMA

Panevėžietis džiaugiasi neprašovęs pro šalį, nuo rudens tokios išskirtinai pieštos duonos pardavimai šoktelėjo kone dvigubai. O kad lazerio galimybės išties begalinės, čia pat nesunkiai įrodė.

„Darėm ir TV3 logotipą, čia iš tinklalapio paimtas paveikslėlis“, – juokiasi vyras.

Dar viena panevėžiečių gudrybė – duonos kepti tiek, kiek tą dieną yra užsakymų, kad naminė duonelė visuomet būtų šviežia.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų