REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po daug diskusijų visuomenėje ir Seime sukėlusių svarstymų Seimas gerokai sugriežtino alkoholio prekybą, vartojimą ir reklamą. Vieni draudimai įsigalios nuo 2018 metų, kiti - nuo 2020-ųjų.

Po daug diskusijų visuomenėje ir Seime sukėlusių svarstymų Seimas gerokai sugriežtino alkoholio prekybą, vartojimą ir reklamą. Vieni draudimai įsigalios nuo 2018 metų, kiti - nuo 2020-ųjų.

REKLAMA

Už visus ribojimus Seimas ketvirtadienį balsavo po daugiau negu dvi valandas trukusių diskusijų: už balsavo 101 Seimo narys, prieš - 10, o susilaikė 10 parlamentarų.

Paskutinius debatus Seime stebėjo ir vaikai - kai kurie Seimo nariai piktinosi, kad jie turi klausyti tokių diskusijų.

Seimas pritarė visiems draudimams ir ribojimams, kuriuos palaimino Sveikatos reikalų komitetas, išskyrus vieną - atšauktas siūlymas prekiauti silpnu alkoholiu tik specialiose zonose nemokamuose masiniuose renginiuose.

Seimas leido neštis alkoholį ir permatomoje pakuotėje, nors anksčiau ją norėta uždrausti - tokios idėjos autorius „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pats balsavo prieš draudimą - t.y. prieš savo pataisą.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo priimtą Alkoholio kontrolės įstatymą dar turi pasirašyti šalies prezidentė. R.Karbauskis, antradienį susitikęs su Dalia Grybauskaite, sakė manantis, jog prezidentė turėtų pasirašyti pataisas.

REKLAMA

SPRENDIMAI TRUMPAI:

1) Nuo kitų metų alkoholio įsigyti, turėti ar vartoti galės tik 20 metų sulaikę žmonės, be to, trumpės alkoholio prekybos laikas: darbo dienomis ir šeštadieniais - nuo 10 iki 20 val., sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val., išskyrus viešojo maitinimo vietose pilstomą ar jose vartojamą alkoholį.

2) Visuose masiniuose renginiuose nuo 2020 metų bus galima prekiauti tik silpnu - iki 7,5 laipsnio - alkoholiu. Tačiau bus draudžiama prekiauti alkoholiu paplūdimiuose.

3) Viešojo maitinimo įstaigos (kavinės, picerijos ar barai) vasarą galės alkoholiu prekiauti lauke, iki 40 metrų nuo pastato. Tačiau savivaldybė gali nustatyti mažesnį atstumą arba uždrausti prekiauti lauke.

REKLAMA
REKLAMA

4) Nuo 2018 metų bus draudžiama bet kokia alkoholio reklama, išskyrus informacinius pranešimus, skirtus šio verslo specialistams, alkoholio įmonių pavadinimus ir prekės ženklus iškabose ant jų pastatų ir transporto, Lietuvos transliuotojų programose.

5) Be to, alkoholio prekybos vietose nebus draudžiami padėkliukai alaus bokalams, skėčiai, servetėlių įdėklai ir kita atributika su prekės ženklais. Alkoholio parduotuvių darbuotojai galės vilkėti marškinėlius su jo prekės ženklais.

Seime vykusios diskusijos detales galite perskaityti žemiau.

Amžiaus cenzas - nustatytas

 Nuo 2018 metų alkoholį Lietuvoje galės pirkti ir vartoti tik 20 metų sulaukę žmonės.

Seimas, ketvirtadienį pastraipsniui priimdamas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, atmetė siūlymą nekeisti dabartinės tvarkos ir leisti alkoholį vartoti nuo 18 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už balsavo 50 Seimo narių, prieš - 53, o susilaikė 15. Seimui liko paskutinis balsavimas - už visą įstatymą.

Seimas taip pat neleido 18-19-mečiams vartoti ar turėti silpnesnius nei 15 laipsnių alkoholinius gėrimus: už balsavo 46, prieš - 58, o susilaikė 11 Seimo narių.

"Siūlau palikti šiuo metu galiojančią tvarką, kad suaugę pilnamečiai žmonės, kaip ir dabar kaip ir anksčiau turėtų teisė įsigyti alkoholinius gėrimus. Pagal civilinį kodeksą turi veiksnumą, pareigas ir teises. Manau, kad pasiūlymas riboti amžių yra perteklinis ir rodo nepasitikėjimą jaunais nepilnamečiais žmonėmis. Jų atsakomybe aš neabejoju. Amžiaus ribojimas būtų didelė klaida. Jeigu gali žūti už tėvynę, gali prisiimti ir teises ir pareigas", - tikino liberalė Aušrinė Armonaitė.

REKLAMA

„Suprantu, kad tai yra karštas diskusinis klausimas. Tik aš jau ir aną kartą sakiau, nesieti šios priemonės su nepasitikėjimu žmonėmis. Tikrai nereiktų tapatinti su tarnavimu kariuomenei, su santuokos galimybėmis. Nei tarnystė kariuomenėje, nei galimybė tuoktis savotiškai nesukuria prievolės būti girtam aš išgėrusiam. Šitų dalykų nereikia dėti į krūvą. Minėjote brandą, žmonės, kurie vėliau pradeda vartoti alkoholį, mažiau tampa priklausomi. Mes negalima suvaldyti situacijos. Kartelės kėlimas verčia žiūrėti į tai daug rimčiau. Ši priemonė yra palaikoma tarptautinių organizacijų. Ir bus tik laiko klausimas, kada Latvija, Estija, Lenkija, svarstys šias priemones, žiūrėdami į Lietuvą kaip pavyzdį.“, - sakė sveikatos ministras Aurelijus Veryga, atsakydamas į liberalės Aušrinės Armonaitės pastabą, kad taip nepasitikima žmonėmis.

REKLAMA

Kiek teko paskutiniu metu susitikinėti su jaunimu, tai pats jaunimas yra už, kad būtų ir amžius pailgintas, ir valandos“, - teigė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

"Kuo ankstyvesnis alkoholio vartojimas, tuo didesnė galimybė tapti priklausomais nuo alkoholio", - savo nuomonę diskusijoje apibendrino Agnė Širinskienė.

Nusitaikė į  „bambalinį“ alų

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad bus siūloma griežtinti prekybą alkoholiu plastiko taroje - vadinamuosiuose „bambaliuose“.

„Jie atsiras“, - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė parlamentaras, paklaustas, kodėl dabar nėra tokių ribojimų. Pasak R.Karbauskio, „jie atsiras savo laiku“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galvojame, kaip tai padaryti - ar pakuotės iš tikrųjų išspręs tą problemą, ar tai yra apmokestinimo klausimai tokio stiprumo, tokio alkoholio tipo gėrimams. Dabar tai sprendžiama“, - sakė jis.

„Tai didelė problema, tai pagrindinės priemonė, kuria svaiginasi tie žmonės, kurie turi priklausomybes. Bet sprendimas turi labai gerai apgalvotas“, - pridūrė R.Karbauskis.

Jis pranešė, kad Sveikatos apsaugos ministerija ruošia „rimtus pokyčius“, kaip tiems žmonėms padėti.

Be to, siūloma trumpinti alkoholio prekybos laiką: darbo dienomis ir šeštadieniais - nuo 10 iki 20 val., sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val., išskyrus viešojo maitinimo vietose pilstomą ar jose vartojamą alkoholį.

REKLAMA

Mokamuose ir nemokamuose masiniuose renginiuose nuo 2020 metų siūloma leisti prekiauti silpnu (iki 7,5 laipsnio stiprumo) alkoholiu. Mokamuose renginiuose juo galima būtų prekiauti visur, o nemokamuose - tik specialiose zonose, į kurias negalės patekti jaunuoliai iki 20 metų.

Seimas: alkoholio zonų masiniuose renginiuose nebus

Nemokamuose masiniuose renginiuose prekiauti silpnu - iki 7,5 laipsnio - alkoholiu bus galima bet kur, ne tik specialiose zonose, kaip buvo siūloma iki šiol.

Už tokių zonų atsisakymą balsavo 64, prieš - 47, o susilaikė 11 Seimo narių. Seimui liko paskutinis balsavimas - už visą įstatymą.

"Vakarietiškai visuomenei nepriimtina, kad dalyviai būtų suvaromi į aptvarus. Ką jie galvos apie šį reglamentą pateikusius valstiečius. Gelbėdamas koalicijos partnerių reputaciją, teikiu šias pataisas, kad nebūtų žmonės atskiriami ir suvaromi į gardus renginių metu", - tvirtino Artūras Skardžius.

REKLAMA

Aurelijus Veryga, tiesa, šią idėją bandė ginti.

„Kiekvieną idėją galime demonizuoti, vadinant įvairiausiais vardais. Galime parodyti, kaip galima linksmintis būnant blaivių žmonių kompanijoje. Dėl žmonių, kuriems sunku valdytis mes pasmerkiame didžiulę dalį žmonių, neleidžiam jiems mėgautis renginiu, kai keli žmonės gali pavartoti, negadinant nuotaikos kitiems. Tai kelia ir saugumo klausimų visokių. Ir tikrai neprisideda prie kultūros", - aiškino ministras.

„Šiuo balsavimu išgelbėjome Lietuvą nuo didžiulės gėdos“, - po balsavimo pareiškė „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis.

Premjeras nebegalėjo tylėti

Premjeras Saulius Skvernelis reaguodamas į R.Žemaitaičio pasisakymą apie alkoholį, kišama po „skverneliu“, žodžių į vatą nevyniojo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jūs užkiškite burną šitam žmogui. Tai partijos pirmininkas, kuriai pateikti kriminaliniai įtarimai. Ir jis yra įpratęs prie kriminalinio žargono“, - sakė premjeras.

Jo pasisakymas buvo palydėtas plojimais.  

R.Karbauskis balsavo prieš savo pasiūlymą

Prieš kelias dienas R.Karbauskis patvirtino, kad draudimas viešojo vietoje neštis rankoje alkoholį gėrimą yra perteklinis. Tačiau po konservatoriaus P.Saudargo pataisos, pats balsavo prieš savo pasiūlymą. Konservatorius Seimo narių klausė, kada paskutinį kartą jie patys nešėsi alkoholio butelį savo rankoje.

A.Kubilius, replikuodamas į balsavimo rezultatus, turėjo pastabą.

„Kviečiu pastebėti, R.Karbauskis nubalsavo prieš savo pasiūlymą. Ačiū dievui, kad Seimo salė yra laisva, ir jis laisvai pasielgdamas balsavo prieš savo pasiūlymą“, - sakė A.Kubilius.

REKLAMA

Taip pat pridėdamas, kad reikėtų pradėti tyrimą.

R.Karbauskis patikino, kad jokio tyrimo nereikės.

„Mane paveikė konservatorių pasisakymas“, - tikina politikas.

Paplūdimiuose alkoholio nebus

Seimas pritarė ir R.Karbauskio ir A.Palionio pasiūlymui drausti alkoholį vartoti paplūdimiuose.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė A.Širinskienė tikino, kad paplūdimiuose alkoholį gerti uždrausti vertinga, nes padidėja skendimo galimybė.

Liberalas Simonas Gentvilas tikino, kad problema yra visai ne čia. Kavinės pajūriuose niekam netrukdo.

Tačiau konservatorius Paulius Saudargas tikino, kad pasiūlymas vertingas.

Galutinis už ir prieš

Konservatorius Mykolas Majauskas tikino, kad šis įstatymas paskatins jaunus žmones kituose rinkimuose balsuoti prieš valstiečius.

REKLAMA

„Alkoholį prieinamumą riboti reikia. Bet čia yra akivaizdus lazdos perlenkimas. Kalbu apie jaunąją kartą, ir pasirodo, kad juos vadiname alkoholiais. Lietuvos jaunimas suvartoja mažiausiai alkoholio ES. Valstybė iki šiol juos laikė brandžiais. Jie gali laikyti ginklą, kurti šeimas, priimti esminius sprendimus balsuojant. O šiandien mes atsisakome esminės laisvės nuostatos. Šis įstatymas skatins balsuoti jaunimą prieš valstiečius, nes naujas Seimas šį sprendimą atšauks.", - tvirtino parlamentaras.

Mindaugas Puidokas ragino balsuoti už ir tikino, kad reikia pradėti tautą keisti.

„Šiandien yra tarptautinė vaikų gynimo diena. Kova už sveika visuomenę, neturėtų būti partijų, su skirtingais interesai. Yra tik Lietuvos interesas. Tai tik alkoholio kontrolės įstatymo pataisos. Žengti pirmąjį svarų žingsnį reikia nuo savęs, asmeniniu pavyzdžiu padėti visuomenei tapti sąmoningesne“, - prieš galutinį balsavimą tikino valstietis.

REKLAMA
REKLAMA

Galutinio balsavimo variantas – už 101, prieš 10, susilaikė 10.

 Po balsavimo

Gabrielius Landsbergis ragino kolegas iki 2018 metų teikti pataisas ir pasiūlymus. „Noriu pasidžiaugti, kad daugelis nuostatų, kurios kėlė nuostabą, jos liko atšauktos. Liko koncertai, lauko kavinės, nebėra maišelių. Apmaudu tik dėl amžiaus. Vienas dalykas tapo aiškus - Ramūnas Karbauskis gali nuomonę pakeisti 2 kartus per dieną. Sugebėjome nuversti didžiausią nesąmonių vežimą. Siūlau teikti pataisas, kurios grąžintų viską į kontrolę iki metų pabaigos“, - tikino G.Landsbergis.

Povilas Urbšys turėjo pastabų ir konservatoriams.

„Niekas niekada neprilygs konservatoriams, kurie savo pralaimėjimą pateikti kaip laimėjimą“, - replikavo P.Urbšys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų