REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos bei Jungtinės Karalystės (JK) Kento policijos pareigūnai atlieka bendrą tyrimą dėl prekybos žmonėmis.

Klaipėdos bei Jungtinės Karalystės (JK) Kento policijos pareigūnai atlieka bendrą tyrimą dėl prekybos žmonėmis.

REKLAMA

Ikiteisminis tyrimas Lietuvoje pradėtas 2016 m. balandžio mėn., gavus duomenų, kad 53-ejų metų amžiaus Klaipėdos rajono gyventojas ir vienos JK bendrovės savininkai-sutuoktiniai išnaudojo darbui į JK atvykusius asmenis.

2016 m. birželio mėn. buvo sudaryta tarptautinė jungtinė tyrimo grupė, kurios veiklą koordinuoja ir iš dalies finansuoja Europos teisinio bendradarbiavimo institucija Eurojust.

Įtariama, kad vištų gaudytojais dirbę vyrai buvo įtraukti į vergiją, pažadant lengvą ir gerai apmokamą darbą bei pasinaudojant tuo, jog nemokėjo anglų kalbos, neturėjo pinigų bei nežinojo vietos įstatymų. Prieš juos buvo naudojamas fizinis ir psichologinis smurtas, taikoma fizinių ir materialinių bausmių sistema.

Kaip rašoma policijos pareigūnų išplatintame pranešime, jie neturėjo jokių socialinių garantijų, dirbo naktimis, be poilsio dienų ir atostogų, jiems buvo mokamas žymiai mažesnis, nei buvo pažadėta, atlyginimas. Darbininkai gyveno antisanitarinėmis sąlygomis mažose patalpose, jiems nebuvo suteikiama jokia medicininė pagalba.

REKLAMA
REKLAMA

2012 m. spalio mėn. pirminius neatidėliotinus tyrimo veiksmus atliko JK teisėsaugos ir socialinių tarnybų pareigūnai. Per didelio masto operaciją Maidstone ir šio miesto apylinkėse buvo sulaikyti bendrovės savininkai, atliktos kratos bendrovės patalpose bei teritorijoje, taip pat būstuose, kur gyveno prekybos žmonėmis aukos.

REKLAMA

2016 m. rudenį Klaipėdos apskrities VPK KPONTV ir Klaipėdos apygardos prokuratūros ONKTS pareigūnai atliko tyrimo veiksmus JK. Kenterberyje ir Mančesteryje apklausti Anglijoje gyvenantys nukentėjusieji, surinkta nusikalstamai veikai tirti reikšminga medžiaga. Dalis nukentėjusiųjų papildomai apklausti Lietuvoje.

Labai didelę paramą renkant ir fiksuojant užsienyje padarytų nusikaltimų įkalčius uostamiesčio teisėsaugininkams suteikė JK Kento policijos pareigūnai.

JK suėmimo išvengęs lietuvis 2016 m. gruodžio mėn. pabaigoje buvo sulaikytas Klaipėdos rajone. Kratos jo name ir pagalbinėse patalpose metu KPONTV pareigūnai aptiko 474 įvairaus kalibro šovinius bei cigaretes su Baltarusijos Respublikos akcizo ženklais.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, gauta duomenų, kad sulaikytojo ūkyje už suteiktą pastogę, maistą, alkoholinius gėrimus bei pan. nelegaliai dirbo aplinkiniuose rajonuose gyvenantys asmenys.

Sulaikytajam pareikštas įtarimas dėl prekybos žmonėmis, išnaudojimo darbui bei neteisėto disponavimo šaudmenimis dideliais kiekiais. Įtariamasis suimtas 3 mėnesiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų