REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nei kandidatai, nei jų rinkimų kampanijos antrame Prezidento rinkimų ture netapo aktyvesnės ar įdomesnės, pastebi dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris bei viešųjų ryšių specialistas Mykolas Katkus. Kandidatai nesineria iš kailio, kad pritrauktų neapsisprendusius rinkėjus – viskas paliekama jų pačių valiai.

Iki Prezidento rinkimų liko kelios dienos, tačiau viešųjų ryšių specialistas M. Katkus pastebi, jog šių Prezidento rinkimų antras turas yra pasyviausias iš visų buvusių antrų rinkimų turų. „Prisiminkime, kad 1997-aisiais, 2002-aisiais ir 2004-aisiais per rinkimus vyko dramos. Susidaro įspūdis, kad šįkart viskas paliekama rinkėjų valiai“, – portalui LRT.lt kalbėjo viešųjų ryšių specialistas.

Bergždžiai laukė permainų

Dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas V. Bruveris pripažįsta, kad kandidato į prezidentus Zigmanto Balčyčio viešuosius ryšius vertinti sunkoka, nes jo įvaizdis išliko nepakitęs.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos politinė kultūra ir rinkimų kampanijos neišsikapsto iš žemo lygio jau pastaruosius penkiolika metų.“ V. Bruveris

„Buvo prognozuojama, kad Z. Balčytis po pirmo rinkimų turo gali tapti ryškesnis, imtis naujos strategijos būti labiau matomu, sukurti konkretesnį įvaizdį, bet tos prognozės neišsipildė, nors jam to žūtbūt reikėjo. Jis liko toks pats, važinėja po Lietuvą, susitikinėja su rinkėjais, bet iš to, kaip jis reiškiasi viešumoje, kažką apie jo viešuosius ryšius būtų sunku pasakyti. Jis ir toliau stengiasi išlaikyti santūraus, dalykiško politiko įvaizdį“, – vertina V. Bruveris.

REKLAMA

V. Bruveris prisimena praėjusios savaitės kandidatų „pasipešiojimus“, tačiau tai esą nebuvo panašu į Z. Balčyčio viešųjų ryšių politinę strategiją.

Pasak M. Katkaus, tiek vieno kandidato, tiek kito gerbėjai bei apžvalgininkai antrame ture laukė, kad abiejų kandidatų laikysenos pasikeis, buvo diskutuojama, ar Z. Balčytis neatsisakys kandidatuoti į Europos Parlamentą, o D. Grybauskaitė – paprašys paramos iš tam tikrų kandidatų, tačiau šios prognozės nepasitvirtino.

„Debatuose matėme aiškų vaizdą: abu kandidatai buvo tokie, kokius esame įpratę matyti, nebuvo daug viešųjų ryšių“, – apibendrina M. Katkus. Viešųjų ryšių specialistui atrodo, kad Z. Balčyčio rinkimų kampanija apskritai nevyksta.

REKLAMA
REKLAMA

„Atrodė, kad didžiausias Z. Balčyčio privalumas antrame rinkimų ture bus tas, jog D. Grybauskaitė rinkimams turi surinkusi kur kas mažiau pinigų, todėl [...] Z. Balčytis galės juos naudoti televizijos reklamoms, siekdamas paveikti neapsisprendusius rinkėjus bei pritraukti tuos, kurie pirmame ture rėmė kitus kandidatus, tačiau bent jau kol kas to nematyti.

Nesakau, kad tai nevyksta, bet tame eteryje, kuris mums prieinamas, tai vyksta neypatingai intensyviai. Matyt, Z. Balčytis nusprendė visgi nebandyti per paskutines dvi savaites esmingai pasikeisti“, – LRT.lt kalbėjo M. Katkus.

Abiem kandidatams įdomūs Lietuvos lenkų balsai

M. Katkui atrodo įdomus kandidatų siekis pritraukti Lietuvos lenkų balsus. „D. Grybauskaitė gerai atsiliepė apie energetikos ministrą Jaroslavą Neverovičių, ir tai yra nauja. Lietuvos lenkų balsai įdomūs abiem kandidatams, nes Z. Balčytis taip pat jau yra anksčiau kažką dėl to nuveikęs“, – pastebi viešųjų ryšių specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi jis teigia, kad šie dalykai nesiunčia stipraus signalo, jog vyksta intensyvi rinkimų kova. „Praėjusių debatų reitingas rodo, kad susidomėjimas rinkimais yra apskritai sumažėjęs. Turbūt net tie, kurie balsavo pirmame ture, jau yra priėmę sprendimą, už kurį kandidatą atiduoti balsą, ir nemano, jog debatai jiems kaip nors padės“, – tęsia M. Katkus.

Savo ruožtu V. Bruveris sako pastebintis aktyvesnę D. Grybauskaitės rinkimų kampaniją antrame ture. Anot politikos apžvalgininko, šalies vadovei antrame ture greičiausiai yra neramu, kad jos konkurentas Z. Balčytis gali panaikinti didžiulį balsų atotrūkį: „Nors kol kas nepanašu, kad Z. Balčytis yra pasiruošęs ir galintis tai padaryti, tačiau prezidentė dėl visa ko stengiasi užsitikrinti kuo didesnį atotrūkį“.

REKLAMA

„Ji visu šimtu procentų išnaudoja savo prezidentės pareigas ir dabar nebeįmanoma atskirti, kur yra pareigas einanti prezidentė, o kur – kandidatė į prezidentus antrai kadencijai. Dabar ji tiesiog kunkuliuoja aktyvumu: vizitas į Kryžių kalną, Gatvės muzikos dieną, apsilankymas „Vilties bėgime“, Šv. Pranciškaus Asyžiečio onkologijos centre yra skirti viešiesiems ryšiams, bet [...] prezidentė stengiasi užgriebti potencialių rinkėjų balsus ganėtinai primityviais būdais, dažnu atveju – improvizuodama, kaip pavyko su grupės „Aerosmith“ lyderiu Stevenu Tyleriu“, – komentuoja V. Bruveris.

Anot V. Bruverio, tokie „triukai signalizuoja, kad Lietuvos politinė kultūra ir rinkimų kampanijos neišsikapsto iš žemo lygio jau pastaruosius penkiolika metų“.

Prezidento rinkimų antrame ture, kuris vyks sekmadienį, rungiasi pirmame daugiausiai balsų surinkę kandidatai – socialdemokratas europarlamentaras Z. Balčytis ir antros kadencijos siekianti dabartinė šalies vadovė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų