REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Šiaulius atvykusi sveikatos apsaugos viceministrė susitiko su Šiaulių miesto savivaldybės sutrikusio vystymosi kūdikių namų vadovais, kad išsiaiškintų situaciją dėl 2014 metų įstaigos finansavimo. Kadangi Šiaulių kūdikių namuose yra teikiama kompleksinė specializuota pagalba vaikų priežiūrai ir ugdymui, akivaizdu, kad 2014 metais apkarpytos lėšos Kūdikių namuose viską apsunkintų.

Priversti taupyti net vaikų sąskaita

Dėl per mažo finansavimo sunkiai gyvena Šiaulių miesto savivaldybės sutrikusio vystymosi kūdikio namai. Nors įstaiga teikia globos, ugdymo ir gydymo paslaugas, tačiau finansavimą gauna tik kaip slaugos įstaiga.

Šiaulių miesto savivaldybės sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Audronė Kardašienė sako, kad be rėmėjų pagalbos kūdikių namai neišgyventų. „Trūksta pinigų visoms vaikų reikmėms. Dabar kūdikių namuose gyvena 69 vaikai, nors finansavimas skiriamas tik 60-čiai. Jei nei kiek netaupytumėme, mūsų finansai turėtų pasibaigti jau spalio mėnesį. Tačiau taupome ir kažkaip dengiame atsiradusias skolas. Kai buvo Lietuvą apėmusi krizė, mums finansavimą sumažino ketvirčiu milijono, todėl dabar vis dar turime taupyti“, - sako A. Kardašienė.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl pinigų trūkumo turėjo uždaryti vieną grupę. Dabar grupėse po 15 vaikų. Pasak A. Kardašienės, su didelėmis grupėmis labai sunku dirbti, ypač tada, kai yra prižiūrimi vaikai turi vis didesnių sveikatos problemų.

REKLAMA

Reorganizacija turėtų būti apgalvota

Norima reorganizuoti Šiaulių kūdikių namus. A. Kardašienė mano, kad pokyčių, be abejo, reikia,tačiau bet kuriuo atveju kūdikių namai turi išlikti.

„Sklando žinia, kad norima uždaryti mūsų kūdikių namus, o vaikus grąžinti į šeimas, tačiau iškart neatsiras tiek daug šeimų, norinčių paimti globoti vaikus. Galbūt reorganizacija ir būtų reikalinga, tačiau ji privalo būti apgalvota. Lengviausia sunaikinti kūdikių namus, kuriuose auga mažiau vaikų nei globos namuose, tačiau tai padarius nukentės vaikai, o tai kelia siaubą“, - teigia Kūdikių namų direktorė.

REKLAMA
REKLAMA

Svarstomas siūlymas kūdikius atiduoti į globos namams ir ten įsteigti kūdikių šeimynas, kuriose vaikai augtų iki 18 metų, tačiau jokie globos namai, anot A. Kardašienės, neturės finansinių galimybių teikti pagalbą mažiesiems, kuri iki šiol teikiama kūdikių namuose. „Viceministrė taip pat pritarė, kad sprendimai turėtų būti gerai apgalvoti, nes yra kalbama apie vaikų ateitį. Taip pat ji teigė, kad būtina reorganizuoti visų trijų ministerijų darbą, nes vaikai pas mus gauna kompleksinę pagalbą: sveikatos priežiūros, socialinę ir švietimo. Manau, kad tos trys ministerijos turėtų būti suinteresuotos spręsti kūdikių namų problemas“, - sako A. Kardašienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagalba tėvams

Iki šiol, pasak A. Kardašienės, kūdikių namuose buvo teikiama pagalba ir kūdikių mamoms, kad vaikai greičiau sugrįžtų į šeimas.

„Reikia plėsti socialinę grandį ir sustiprinti teikiamą pagalbą tėvams, kad palikti vaikučiai kuo greičiau sugrįžtų į šeimas“, - sako A. Kardašienė. Pasak jos, galima sukurti didesnį paslaugų paketą, kad pagerėtų vaiko ir visos šeimos gyvenimas.

„Manome, jog galėtumėme atidaryti grupę vaikams su sunkesne negalia, nes juos ne visada galima palikti darželiuose. Taip pat galėtume įsteigti poilsio grupę, kurią lankytų itin sunkią negalią turintys vaikai – turime būtiniausią aparatūrą ir specialistų, tad tėvams atsirastų galimybė bent retkarčiais atsipūsti vaikus atvežus pas mus. Naujovėms reikalingi teisiniai sprendimai, todėl neaišku, ar kada ši vizija taps realybe“, - nuogąstauja Kūdikių namų direktorė.

REKLAMA

Daugelis mažylių suranda namus

Dažniausiai kūdikių namuose vaikai su sveikatos sutrikimais globojami iki septynerių metų, sveiki mažyliai – iki ketverių. Išskirtiniais atvejais, kai vaikas turi brolių ar seserų, Kūdikių namuose jis gyvena iki septynerių metų.

„Dabar turime tris skirtingo amžiaus vaikus. Ketiname ruošti dokumentus, kad jie kartu keliautų į kitus globos namus. Lietuvoje niekas trijų vaikų nenori įsivaikinti. Kita problema – nėra paruoštų globėjų, kurie galėtų pasiėmę vaiką iš kūdikių namų jį auginti savo šeimoje“, - sako direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų