REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daktaras Smurfas išvytas iš svajonių šalies

Programišius Tadas Petrauskas (23 m.), pasikėsinęs parduoti prieigas prie bemaž 10 000 žmonių asmeninių duomenų, išvengė kalėjimo, vis dėlto iš Jungtinių Valstijų bus deportuotas. Toks pats likimas greičiausiai laukia ir kito lietuvio, suklastotais duomenimis įsigijusio keturis automobilius.

REKLAMA
REKLAMA

Pitsburgo miesto (JAV) federalinis teismas lietuviui T. Petrauskui už asmens duomenų vagystes paskyrė 5 metų lygtinę bausmę ir 75 valandų nemokamų viešųjų darbų. Tiesa, šios bausmės patirti jam neteks, mat nutarta jį deportuoti arba į gimtąją Lietuvą, arba į Airiją, kur gyvena jo tėvas. Pats T. Petrauskas savo kaltę pripažino. Teisme jis tikino esąs pasikeitęs, jau „suaugęs“ (nusikaltimą įvykdė būdamas 19 metų), o pastaruosius dvejus metus dirbo vienoje kompanijoje, kurioje rūpinosi internetine duomenų apsauga ir taip atseit atpirko savo „negerą darbą“.

REKLAMA

Jaunasis Daktaras Smurfas

Taigi devyniolikmetis T. Petrauskas, pasivadinęs Daktaru Smurfu, internetinių nusikaltėlių forume „Dark Market“ paskelbė parduodantis prisijungimo vardus ir slaptažodžius, kurie galėjo suteikti prieigą prie maždaug 10 000 asmenų duomenų. Duomenis T. Petraukas pavogė įsilaužęs į vienos kompanijos duomenų bazę.

Jau kurį laiką „Dark Market’o“ narių veiklą sekę Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai nusprendė paspęsti Daktarui Smurfui spąstus. Pirkėju apsimetęs agentas sutiko už 39 slaptažodžius ir prisijungimo vardus T. Petrauskui sumokėti 2000 dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Įtariamasis T. Petrauskas buvo sučiuptas Niujorke, Dž. Kenedžio tarptautiniame oro uoste, vos atvykęs iš Belgijos. Patikrinus jo nešiojamąjį kompiuterį, rasta nemažai kredito kortelių numerių, priklausančių kitiems asmenims.

„Dark Market’o“ tyrimas, kurį atliko FTB, baigėsi net 56 asmenų, tarp jų ir T. Petrausko, sulaikymu. Pasak pareigūnų, buvo užkirstas kelias daugiau kaip 70 milijonų dolerių vertės vagystėms.

Sukūrė mielą istoriją

Dar vienas Jungtinėse Valstijose įsikūręs lietuvis – Justas Laugalis (26 m.) – greičiausiai taip pat neišvengs tautiečio likimo ir po teismo bus deportuotas iš šalies. Jis kaltinamas tuo, kad pasinaudodamas suklastotais duomenimis įsigijo 4 automobilius. Kad nesukeltų automobilių prekybininkams įtarimų, lietuvis buvo sukūręs už širdies griebiančią istoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors dokumentuose, kuriuos į automobilių pardavimo saloną atsinešė J. Laugalis, buvo neteisingai parašytas jo vardas, pardavėjų budrumas buvo užliūliuotas graudžia istorija. „Jis mums papasakojo, kad tuoj grįš jo brolis, tarnaujantis Afganistane, o automobilį jis ketinantis nupirkti savo mamai ir padaryti jai staigmeną. Jis atseit suplanavęs paslėpti grįžusį brolį ant užpakalinės naujojo automobilio sėdynės ir tada įteikti mamai mašiną su joje besislepiančiu broliu, – teisėsaugai pasakojo „Evans Toyotos“ bendrovės vadybininkas Džastinas Vaitmenas. – Visi, kurie išgirdo šią istoriją, norėjo vaikinui padėti. Kas gi nenorėtų – juk jo brolis kariauja...“

REKLAMA

Nors banko išrašai ir kiti dokumentai liudijo, kad J. Laugalis pajėgtų „Toyotą“ įsigyti išperkamąja nuoma, dokumentuose nesutapo ir jo gyvenamosios vietos adresai. Tačiau istorijos apie staigmeną mamai įtikinti pardavėjai atidavė J. Laugaliui naujojo automobilio raktelius.

Įsitaisė keturias mašinas

Praėjus dviem savaitėms po apsilankymo „Toyotos“ salone, J. Laugalis buvo sulaikytas Ohajo valstijoje. Teisėsaugininkai pareiškė jam įtarimus dokumentų klastojimu, tapatybės vagyste ir pasikėsinimu pavogti automobilį. Lietuvio piniginėje buvo aptiktos dar keleto automobilių salonų kortelės, o susisiekus su jais paaiškėjo, jog pernai, balandžio–gegužės mėnesiais, J. Laugalis su suklastotais dokumentais spėjo įsigyti dar tris automobilius.

REKLAMA

Kai Virdžinijos valstijoje J. Laugalis pabandė įsigyti „Mustang’ą“, pardavėjams kilo įtarimų. Peržvelgę jo dokumentus jie pamatė, kad vieną automobilį tas asmuo nusipirkęs vos prieš savaitę. J. Laugalis paaiškino, neva nusipirktąjį automobilį jau spėjęs parduoti už 500 dolerių, tad jam, girdi, reikia naujo.

Už automobilių pasisavinimą suklastojus dokumentus J. Laugaliui gresia laisvės atėmimas nuo 5 metų. Po teismo jis greičiausiai bus deportuotas iš Jungtinių Valstijų.

Apsimetė anglu

Emigrantas Virgilijus Katinas (48 m.) prieš keletą savaičių buvo nuteistas Anglijoje. Už svetimos tapatybės naudojimą jam paskirta 250 valandų viešųjų darbų, 400 svarų sterlingų bauda ir metų trukmės lygtinė bausmė, atidėta pusantrų metų laikotarpiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisme paaiškėjo, kad V. Katinas į Didžiąją Britaniją pirmą kartą buvo atvykęs beveik prieš 20 metų. Tada britų teisėsauga jį, nelegalų imigrantą, sugavo ir deportavo atgal į Lietuvą.

Neprarasdamas vilties gyventi Anglijoje, V. Katinas netrukus ten grįžo, tik jau su kitais dokumentais ir kitu vardu – anglo Roberto Konfordo. Nelegaliuose dokumentuose buvo nurodyta ir klaidinga gimimo data. Vėliau šiuo vardu jis bandė gauti ir vairuotojo teises.

Naudodamasis padirbtais dokumentais, pernai V. Katinas pabandė gauti bedarbio pašalpą, tačiau jo namuose apsilankę pareigūnai rado tikrąjį jo pasą, kuriame buvo nurodytas jo lietuviškas vardas, pavardė ir teisinga gimimo data. Tik tuomet ir paaiškėjo, kad jau dešimtmetį lietuvis nelegaliai slepiasi po anglo tapatybe.

REKLAMA

V. Katino advokatas teisme aiškino, kad lietuvis siekęs tapti nuolatiniu Didžiosios Britanijos gyventoju ir per visą tą laiką, kai čia gyveno, tvarkingai mokėjo mokesčius šiai šaliai.

Skelbdamas nuosprendį V. Katinui, teisėjas Peteris Heivudas pareiškė, kad, nors V. Katinas yra darbštus, jis yra ir nesąžiningas, o už dokumentų suklastojimą turi būti nubaustas.

Giedrė POTELIŪNAITĖ  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų