REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno apygardos teismas pirmadienį paskelbė nutartį iškelti dėl pradelstų įsiskolinimų bei nevykdomų įsipareigojimų bankroto bylą uždarajai akcinei bendrovei "Kraujo donorystės centras". Nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak apygardos teismo atstovės Gintarės Veželytės - Putnikienės, dėl bankroto bylos iškėlimo šiai įmonei su prašymais į teismą kreipėsi fiziniai asmenys, kurių teigimu, įmonė (atsakovė) su jais, kaip su darbuotojais, po atleidimo iš darbo laiku neatsiskaitė. Dar keturi juridiniai asmenys - bendrovės "Kraujo donorystės centras" kreditoriai, kreipdamiesi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, savo prašymus motyvavo tuo, kad atsakovė laiku neatsiskaito su kreditoriais, yra nemoki, netgi vienam iš kreditorių pranešė, kad negalės vykdyti įsipareigojimų.

REKLAMA

Įmonės atstovai teismo posėdyje, kaip ir iki jo, tikino, kad "Kraujo donorystės centras" nėra nemoki įmonė, neturi su darbo santykiais susijusių pradelstų įsipareigojimų. Tačiau teismas su tuo nesutiko.

Teismas pagal pateiktus byloje įrodymus vertino, kad reali atsakovės turto vertė yra mažesnė, nei nurodė atsakovė, nes dalis turto į balansą įtraukta nepagrįstai, dalies turto vertė nurodyta neteisingai. Taip pat teismas pripažino, kad atsakovės UAB "Kraujo donorystės centras" pradelsti finansiniai įsipareigojimai kreditoriams viršija pusę įmonės balanse apskaityto turto vertės.

REKLAMA
REKLAMA

Nors atsakovė ir įrodinėjo, kad ji neturi su darbo santykiais susijusių pradelstų įsipareigojimų, teismas, išanalizavęs visus pateiktus dokumentus, su atsakovės vertinimu nesutiko. Teismo nuomone, atsakovė nepateikė jos teiginius įrodančių dokumentų. Teismas pastebėjo, kad bendrovė jau per pastaruosius dvejus metus nuolat vėluodavo mokėti darbuotojams darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusias išmokas.

Pažymėtina, kad teismas negalėjo vadovautis visais atsakovės vadovo pateiktais dokumentais, tarp jų - ir įmonės balansais, pateiktais teismo posėdžio metu, nes nebuvo aišku, kas ir kokiu pagrindu juos parengė. Nustatyta, kad balansus sudarė tikrai ne įmonės buhalterinę apskaitą tvarkanti bendrovė, kurios atstovai posėdžio metu paaiškino, kad minėtuose balansuose nurodytų duomenų nepagrindžia jų turimi buhalterinės apskaitos duomenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi Įmonių bankroto įstatymo įpareigotas teismui pateikti duomenis apie įmonės finansinę padėtį įmonės vadovas pateikė ne visus reikalingus dokumentus, teismas vadovavosi įmonės buhalterinę apskaitą tvarkančio asmens pateiktais įrodymais.

"Teismas patenkino ieškovų prašymus ir išimties tvarka nutartį, kuria iškėlė bankroto bylą uždarajai akcinei bendrovei "Kraujo donorystės centras", leido vykdyti skubiai. Be to, taikė papildomas laikinąsias apsaugos priemones - viso įmonės turto areštą bei draudimą įmonės vadovui, kitiems darbuotojams sudarinėti bet kokius sandorius.

REKLAMA

Taip teismas nusprendė, nes sutiko su ieškovų pateiktais argumentais, kad įmonės vadovas, kuris pats, kaip ir jo artimi giminaičiai, yra skolingi UAB "Kraujo donorystės centras" nemažas pinigų sumas, gali sudarinėdamas įvairius sandorius veikti priešingai įmonės kreditorių interesams.

Leidus skubiai vykdyti nutartį, kuria iškelta bankroto byla uždarajai akcinei bendrovei "Kraujo donorystės centras", teismo paskirtas administratorius nedelsiant pradeda vykdyti savo pareigas. Tik jam teismas leido disponuoti areštuotu įmonės turtu, kiek tai bus reikalinga kasdieninei įmonės veiklai užtikrinti," - sakoma Kauno apygardos teismo pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų