REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį savaitgalį minima Pasaulinė širdies diena. Kasmet nuo širdies ir kraujagyslių ligų  pasaulyje miršta per 17 mln. žmonių. Lietuvoje tai – kas antros mirties priežastis.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl į tarptautinį kardiologų simpoziumą Vilniuje pasidalyti patirtimi pakviesti iškiliausi šios srities specialistai iš visos Europos, praneša LRT Televizijos naujienų tarnyba.

REKLAMA

Pagal sergančių širdies-kraujagyslių ligomis ir nuo jų mirštančių žmonių skaičių Lietuva pirmauja Europoje. Tuo susirūpinę medikai sako, kad jiems svarbi kiekviena žinia apie naują gydymo būdą, vaistą ar profilaktinę priemonę.

Susirinkę į tarptautinį simpoziumą Vilniuje itin daug laiko kardiologai skyrė širdies nepakankamumo bei ritmo sutrikimams, kurių pastaruoju metu grėsmingai daugėja.

Kai gydyti širdį nebeužtenka vaistų, įsodinami širdies stimuliatoriai, kiti jos veiklą gerinantys prietaisai. Tačiau Lietuvos ligoniams šių modernių prietaisų implantuojama 4 ar net 10 kartų mažiau nei Danijos ar Vokietijos.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak svečio iš Čekijos, kai kur atotrūkis apsirūpinant modernia medicinos įranga tarp Vakarų ir Rytų šalių dar didesnis.

„Kiekviena šalis ieško būdų, kaip pagerinti padėtį. Daug kas priklauso nuo skiriamų lėšų, nuo medicinos įrangos ir nuo gydytojų įgūdžių, kuriuos nuolat reikia tobulinti. Tačiau kai kurie Rytų šalių kardiologai taip nemano, tad ne visi pacientai laiku gauna reikiamą pagalbą“, – teigė Europos širdies ritmo asociacijos vadovas prof. Josefas Kautzneris.

Pagal sveikatos apsaugai skiriamas lėšas Lietuva yra viena iš paskutiniųjų tarp Europos šalių. Pasak medikų, pagal galimybes pažangiausi širdies gydymo būdai taikomi ir mūsų šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva turi ko pamokinti ir kitus, nes taikome tokias unikalias operacijas, kurių nedaro niekur. Turime labai gerą medžiagą ir sukūrėme naujas  technologijas miniinvaziniam prieširdžių virpėjimo chirurginiam gydymui. Aišku, čia ne pabaiga, ir toliau tobulinama ir vystoma“, – kalbėjo Santariškių klinikų Kardiologijos ir angiologijos centro vadovas prof. Audrius Aidietis.

Europos kardiologų draugijos vadovas atkreipia dėmesį, kad sutrikus širdies- kraujagyslių veiklai, neretai žmones ištinka insultas. Gydyti ir prižiūrėti tokius ligonius itin brangu, tad svarbu vartoti vaistus, neleidžiančius susidaryti trombams.

REKLAMA

„Šiandien ryški pažanga – pagaminti nauji kraujo krešėjimą stabdantys vaistai, kurie daug efektyvesni ir saugesni nei dabar vartojamas „Orfarinas“. Taip pat svarbu, kad gydytojai laiku skirtų šiuos vaistus“, – pabrėžė Europos kardiologų draugijos prezidentas Panosas Vardas.

Žymūs kardiologai primena, kad ir patys žmonės turi labiau rūpintis, kad netriktų širdis. Sveikos širdies priešai – rūkymas, alkoholis, nutukimas.

Tačiau būna, kai ir sveikai gyvenantys žmonės suserga širdies-kraujagyslių ligomis. Esą tai nulemia paveldėti genai. Tačiau brangiai kainuojantys genų tyrimai mūsų šalyje nėra atliekami.

Salomėja PRANAITIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų