• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas patikslino neteisėtai Lietuvos Respublikoje esančių ar gyvenančių užsieniečių grąžinimo ir išsiuntimo procedūras.

REKLAMA
REKLAMA

Už tai reglamentuojančio įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pataisas balsavo 91 Seimo narys, prieš - 9, susilaikė 9 parlamentarai.

REKLAMA

Pataisomis įtvirtinama, kad užsienietis negalės būti sulaikomas ilgiau nei 6 mėnesiams, išskyrus atvejus, kai jis nebendradarbiaus siekiant jį išsiųsti iš Lietuvos Respublikos (pvz., atsisako pateikti apie save duomenis, teikia klaidinančią informaciją ir pan.) arba nebus gaunami reikiami dokumentai tokio užsieniečio išsiuntimui iš valstybės teritorijos įvykdyti. Šiais atvejais sulaikymo terminas galės būti pratęstas papildomam laikotarpiui, neviršijančiam 12 mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas įstatymo pakeitimais taip pat nutarė patikslinti sprendimų dėl įpareigojimo išvykti, išsiuntimo, grąžinimo vykdymo terminus ir tvarką. Įstatyme įtvirtinta, kad sprendime grąžinti į užsienio valstybę, įvertinus užsieniečio galimybes kuo greičiau išvykti, bus nustatomas nuo 7 iki 30 dienų terminas, skaičiuojamas nuo sprendimo įteikimo užsieniečiui dienos, per kurį užsienietis įpareigojamas savanoriškai išvykti iš Lietuvos Respublikos. Kai dėl nuo užsieniečio nepriklausančių objektyvių priežasčių jis per nustatytą terminą negalės savanoriškai išvykti, šis terminas galės būti pratęstas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, pataisomis nuspręsta patikslinti nuostatas dėl draudimo atvykti į Lietuvos Respubliką. Užsieniečiui, kuris savanoriškai išvyks iš Lietuvos ir turės neįvykdytų prievolių arba kuris piktnaudžiaus savanoriško išvykimo galimybe ar buvo išsiųstas iš Lietuvos Respublikos, bus uždraudžiama atvykti į Lietuvą ne ilgesniam kaip 5 metų laikotarpiui.

Įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pataisas rengė Seimo valdybos sudaryta darbo grupė. Jomis įgyvendinamos 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos nuostatos dėl bendrų nelegaliai esančių trečiųjų šalių piliečių grąžinimo standartų ir tvarkos valstybėse narėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų