REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepartinių, politika, esą, besibodinčių visuomenininkų gretos, kurios į savivaldybių rinkimus dabar žygiuoja iškėlusios lozungą, kad „ne politikuos, o dirbs“, knibždėte knibžda partijose ir politikoje jau pasidarbavusiais veikėjais.

REKLAMA
REKLAMA

Tipiškas „nepartinės partijos“ pavyzdys yra buvusio Liberalų ir Centro Sąjungos lyderio, buvusio Vilniaus mero, buvusio Seimo nario Artūro Zuoko vadovaujamos koalicijos sąrašas. „Politikuoti nemėgstančiųjų“ gretose ne tik gausybė buvusių LiCS narių, čia ir perbėgėliai iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRI), Lietuvos respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS), Tvarkos ir teisingumo (TT) partijų. Yra netgi vienas buvęs „frontininkas“.

REKLAMA

Dauguma „A. Zuoko ir Vilniaus koalicijos“ sąrašo narių yra pabėgėliai iš partijų.

Antanaitis Juozas (LiCS), Baltusis Benas Renatas (LiCS), Bareikis Vidutis (LiCS), Daubaras Gediminas Konstantinas (LiCS), Dovgialo Jan Tadeuš (buvo išrinktas nuo LLRI, Vilniaus taryboje perbėgo į LiCS)

Endriukaitis Jonas (TSLK, LiCS), Filistovičius Robertas (LiCS), Gavelis Jonas (LiCS), Gudelis Dangis (LiCS)

Jakaitytė Indrė (LiCS),  Kalesnykas Raimundas (LiCS), Kaminskas Česlovas (TT, LiCS), Klimantavičius Valdas (LiCS), Maskoliūnas Darius (LiCS), Mitulžienė Danutė (rinkimų stebėtoja nuo LiCS 2008 metų rinkimuose), Monkevičius Miroslavas (LiCS), Nėnius Kęstutis (LiCS), Paukštys Saulius (LiCS), Paulauskas Mantas (LiCS), Pocius Simonas (2008 metais į Seimą balotiravosi nuo „Fronto“ partijos), Prišmontienė Liuda („Lietuvos kelias“), Ruzgus Petras (LiCS), Samuilova Jadvyga (LLRA), Savickas Žydrūnas (LICS), Stanišauskas Edgaras (LRLS), Strimaitienė Vajonė (LiCS), Šilgalis Žilvinas (LiCS), Šiškauskienė Evalda (LiCS), Šventickas Algimantas (LiCS), Ulevičiūtė Kristina (LiCS), Vakarinas Algimantas (LiCS), Vanagaitė Rūta (buvusi Rolando Pakso bendražygė), Zuokas Artūras (LiCS), Žepnickienė Zenobija (LiCS).

REKLAMA
REKLAMA

Įrankis akių dūmimui

Politikos apžvalgininko Alvydo Medalinsko nuomone, tokia padėtis susidarė todėl, kad buvo iškreiptas pradinis rinkimų sistemos reformos sumanymas. „Aš pats pasisakiau už tai, kad būtų leista dalyvauti nepartiniams, bet juk buvo turimos omenyje vietos bendruomenės, kurių į rinkimus taip ir neleido. Antai Vilniaus Žvėryno bendruomenė vėl priversta bylinėtis su Vyriausiąja rinkimų komisija“, - sakė jis portalui „Balsas.lt“.

Anot A. Medalinsko, Seimo sutverta tvarka, įgyvendinant 2007 metų Konstitucinio teismo sprendimą, tik atvėrė kelią politinių partijų veikėjams išvengti naujos partijos steigimo procedūrų – tūkstančio narių suvažiavimo šaukimo ir pan. Kartu, jo nuomone,sudaromos dar geresnės prielaidos nežabotam populizmui ir demagogijai. „Politikai pajuto, kad partijomis žmonės nusivylė ir dabar kuriamus judėjimus išnaudoja akių dūmimui“, - įsitikinęs apžvalgininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visuomenininkas, „Maisto banko“ plėtros ir komunikacijos vadovas Vaidotas Ilgius naujojoje tvarkoje teigia įžvelgiąs ir kitą problemą. „Mano galva, vaikantis siaurų interesų, nusižengėme vienam iš šešių svarbių pilietinės visuomenės principų - nevyriausybinės organizacijos yra nepolitinės, tai yra, nesiekiančios būti išrinktos valstybės ar savivaldybių valdžios atstovaujamuose organuose. Dabar nebus aišku, kurias asociacijas bus galima vadinti nevyriausybinėmis organizacijomis, o kurių – ne“, - įsitikinęs jis.

REKLAMA

A. Zuoko koalicijos sąrašo narys Jonas Gavelis su tuo nesutinka ir teigia, kad tvarkoje vis tiek daugiau demokratijos, negu buvo anksčiau. „Kodėl tie patys žmonės niekada nesutiktų kandidatuoti partijų sąrašuose, bet sutinka kandidatuoti neva nepolitiniam darinyje, tai jau kitas klausimas. Matyt kažkas nuvalkiojo partijas, kad niekas nenori su jomis tapatintis. Prie to prisidėjo ir politikai, ir žiniasklaida", - mano jis.

Vėl bylinėjamasi

Šie rinkimai, kaip ir vykusieji prieš keturis metus, skundžiami Konstituciniam Teismui, nes visuomenininkai ir ypač vietos bendruomenės toliau lieka nepatenkinti egzistuojančia tvarka, o daugelis politologų dabartinę tvarką vertina kaip tyčiojimąsi iš demokratinių procedūrų.

REKLAMA

2010 metų gruodžio 3 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nutarė sustabdyti administracinės bylos dėl visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ prašymo panaikinti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą, kuriuo judėjimui neleista registruotis rinkimams bendru sąrašu, nagrinėjimą ir nutarė kreiptis į Konstitucinį Teismą. Vėliau LVAT prijungė prie šios bylos ir Vilniaus Žvėryno bendruomenės skundą.

Savivaldybių tarybų rinkimai įvyks vasario 27 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų