REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagal susitarimą, Venesuela tieks Minskui 80 tūkst. barelių naftos per dieną. Venesuelos žaliava bus tiekiama į Baltarusijos naftos perdirbimo įmones, o vėliau bendromis Minsko ir Karakaso pastangomis realizuojama Europos rinkoje. www.valstietis.lt archyvo nuotr.

REKLAMA
REKLAMA

Dar prieš šią savaitę vykusį Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vizitą į Baltarusiją šios šalies prezidentas Aleksandras Lukašenka, duodamas interviu leidiniui „Litovskij Kurie“, sukritikavo Lietuvą, kad ši nesistengia, jog per jos teritoriją būtų gabenama Venesuelos nafta, Lietuva kelia reikalavimus. A. Lukašenka pareiškė, kad Latvija siūlo naudingesnes Venesuelos naftos tranzito sąlygas nei Lietuva.

REKLAMA

Premjeras Andrius Kubilius sako, kad Venesuelos naftos tranzito per Lietuvą į Baltarusiją problema jau yra išspręsta.

„Tikrai negalėčiau komentuoti prezidento A. Lukašenkos žodžių. Tik galiu priminti, kad spalio pradžioje Palangoje buvo susirinkusios abiejų pusių darbo grupės, kurios buvo sudarytos kaip tik po mano susitikimo su Ministru Pirmininku ir Prezidentu birželio pabaigoje. Jos svarstė visą kompleksą priemonių mūsų bendradarbiavimo energetikos reikaluose po to, kai Baltarusijos pusė paprašė galimybių gabenti naftą, galbūt dalyvauti suskystintų dujų terminalo statyboje, kituose energetikos projektuose. Kiek buvau informuotas, spalio pradžioje, kai buvo susirinkusios darbo grupės, nebuvo jokių problemų dėl jų tolesnio kompanijų bendradarbiavimo per Klaipėdos naftą gabenant vadinamąją Venesuelos naftą“, – A. Lukašenkos pareiškimą penktadienį komentavo Lietuvos Premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka kovą susitarė su savo kolega Venesuelos prezidentu Hugu Čavesu (Hugo Chavez) dėl platesnio bendradarbiavimo naftos perdirbimo srityje.

Pagal susitarimą, Venesuela tieks Minskui 80 tūkst. barelių naftos per dieną. Venesuelos žaliava bus tiekiama į Baltarusijos naftos perdirbimo įmones, o vėliau bendromis Minsko ir Karakaso pastangomis realizuojama Europos rinkoje.

Baltarusijos žiniasklaida skelbė, kad Baltarusija yra pasirengusi nuo 2011 metų sausio per Klaipėdos uostą pradėti importuoti Venesuelos naftą. Dvejus metus per Klaipėdos uostą kasmet numatyta gabenti po 2,5 mln. tonų naftos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklos per metus gali perdirbti iki 22 mln. tonų naftos. Valstybė siekia sumažinti naftos importą iš Rusijos ir šiais metais ketina gauti iki 10 mln. tonų naftos iš Venesuelos per Ukrainos ir Baltijos valstybių uostus.

Dvi bandomosios naftos siuntos iš Venesuelos šiais metais jau buvo pristatytos per Talino ir Klaipėdos uostus.

Minskas dabar ieško papildomų naftos tiekėjų po to, kai sausį Rusija apmokestino didžiąją tiekiamos naftos dalį, o Baltarusija paskelbė, kad bus priversta sumažinti perkamos rusiškos naftos kiekį.

Todėl pirmąjį šių metų pusmetį Baltarusija dvigubai sumažino rusiškos naftos importą, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų