REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies knygų leidėjai ir rašytojai vakar palaidojo lietuvišką knygą. Surengę protestą menininkai piktinosi, kad naikinant lengvatas knygoms naikinama ir pati kultūra.

REKLAMA
REKLAMA

„Kultūra nėra arkliukas, kuris atneša pagrindinį šalies pelną, – kalbėjo Lietuvos leidėjų asociacijos (LLA) vykdomoji direktorė Aida Dobkevičiūtė-Džiovėnienė. – Visų Europos Sąjungos (ES) šalių patirtis rodo, kad lengvatos, taikomos priemonėms, kurios perduoda žinią, yra reikalingos“, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Pasmerkta ateities karta

Prie Seimo susirinkę Lietuvos leidyklų atstovai ir rašytojai iš knygų statė barikadą, kuri, pasak renginio organizatorių, turėtų sustabdyti spaudą ir kultūrą traiškantį buldozerį.

„Jeigu jo nesustabdysime, ateitis aiški - daug leidyklų bankrutuos“, – prognozavo A. Dobkevičiūtė-Džiovėnienė.

Ji piktinosi, kad leidybai pridėtinės vertės mokestis (PVM) kils ne 1 proc. kaip kitų verslų atstovams, o visais 14 proc. Taip naujoji valdžia nori priversti Lietuvos leidėjus mokėti didžiausią PVM Europoje ir visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Šedevrai guls į stalčius

Poetas ir vertėjas Darius Pocevičius tikino, kad į Lietuvą grįžta knygnešių laikai.

„Žlugdomas leidybos verslas, rašytojų amatas bei skaitytojai, – kalbėjo poetas. – Iš pradžių sužlugs leidėjai, vėliau sunkūs laikai ateis rašytojams, o galiausiai skaitytojai neturės ką skaityti. Kultūra juk galų gale yra šiek tiek kitoks dalykas negu tualetinis popierius. Juk popierius, kuriuo valomės užpakalį, ir popierius su raidėmis yra skirtingi dalykai. Seimui galbūt tas pats...“

Tuo tarpu Lietuvos rašytojų sąjungos valdybos narys Valentinas Sventickas mano, kad dėl socialinio rašytojo gyvenimo pabloginimo parašyti kūriniai gali likti stalčiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visa tai man panašu į gimdymo sustabdymą, net abortą, – kalbėjo V. Sventickas. – Juk stalčiuose gali užsilikti šedevrai. Stabdyti kultūros negalima“.

Menininkų balso negirdi

Kad stalčiuose užsigulės šedevrai, netikėjo į knygos laidotuves užsukęs parlamentaras Algirdas Sysas. Jis aiškino, kad rašytojams tereikia rašyti, o politikams – leisti įstatymus.

„Tai, kas vyksta įstatymų leidyboje, tėra dabartinės daugumos žaidimai, – aiškino politikas. – O rašytojams reikia toliau rašyti knygas. Ši nesąmonė, manau, truks neilgai. Tai, kas vyksta leidybos procese, turi vykti, o kiti dalykai, jeigu iki šviežių bulvių išsilaikys, tai bus gerai“.

Mantas Stankevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų