REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalėdinių eglučių įžiebimo šventės net ir karantino laikotarpiu pritraukė nemažą kiekį žmonių ir sukėlė epidemiologų pasipiktinimą. Spėjama, kad po tokių susibūrimų išaugs Covid-19 atvejų skaičius. Nesilaikantys per karantiną galiojančios tvarkos gali sulaukti įspėjimų, galbūt ir baudų.

Kalėdinių eglučių įžiebimo šventės net ir karantino laikotarpiu pritraukė nemažą kiekį žmonių ir sukėlė epidemiologų pasipiktinimą. Spėjama, kad po tokių susibūrimų išaugs Covid-19 atvejų skaičius. Nesilaikantys per karantiną galiojančios tvarkos gali sulaukti įspėjimų, galbūt ir baudų.

REKLAMA

Tačiau įžiebtos eglutės ir toliau turėtų traukti Lietuvos gyventojus. Dėl šios priežasties didžiųjų miestų savivaldybės siekia suvaldyti srautus ir stebėti atvykstančius prie eglučių. 

Buvo priimtas sunkiausias sprendimas

Vilniaus miesto savivaldybė teigia, kad įvairiems Kalėdų scenarijams ruošėsi dar nuo vasaros ir galvojo apie eglės įžiebimo formatus, tačiau augant atvejų skaičiui šalyje, teko imtis rimtesnių priemonių gyventojų saugumui užtikrinti. 

„Atsižvelgus į naujausias pasaulio bei Lietuvos visuomenės sveikatos ekspertų rekomendacijas, kitų užsienio šalių Kalėdinių miestelių organizatorių analogiškus sprendimus, savivaldybei ir projekto „Kalėdos sostinėje“ organizatoriams teko priimti vieną sunkiausių per visą žiemos švenčių istoriją sprendimą – siekiant užtikrinti vilniečių saugumą ir sveikatą, mases žmonių suburiančius tradicinius renginius ir muges teko atšaukti. 

REKLAMA
REKLAMA

Atsisakyta Kalėdinės 3D pasakos, Kalėdų traukinuko, Kalėdų miestelių, Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės, Kalėdinio dizaino skvero – visi jie sutraukdavo tūkstantines minias žmonių, kur kontroliuoti atstumų laikymąsi būtų itin sudėtinga. Be to, didžioji dalis renginių apskritai yra laikinai uždrausti“, – tv3.lt sakė Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas. 

REKLAMA

Susibūrė keli tūkstančiai gyventojų

Savivaldybė užfiksavo, kad į Kalėdų eglutės įžiebimo šventę Katedros aikštėje buvo susirinkę apie 2 tūkst. žmonių. Nesilaikę ribojimų ar pažeidę privalomąjį kaukių dėvėjimą buvo įspėti. 

„Nuolat prašėme vilniečių ir miesto svečių nevykti į eglutė įžiebimo šventę ir saugiai stebėti per televizijos ekranus savo namuose. Prie Kalėdų eglės budėjo savivaldybės Viešosios tvarkos ir policijos  pareigūnų ekipažai, savanoriai. 

Didžioji dalis lankytojų laikėsi karantino reikalavimų: laikėsi saugaus bent 2 metrų atstumo, nesibūriavo, dėvėjo veido kaukes. Tie, kurie nesilaikė susitarimų, buvo įspėti“, – tv3.lt teigė A. Bužinskas. 

REKLAMA
REKLAMA

Nenorėjo atimti Kalėdų 

Kauno mero patarėjo Tomo Jarusevičiaus teigimu, mieste kurti Kalėdų laukimo nuotaiką ir vėliau neleisti žmonėms tuo pasimėgauti, būtų sunkiai suprantamas sprendimas. 

„Jaučiame atsakomybę prieš Kauno miesto gyventojus, tačiau turime suprasti, kad tvoromis ar kitokiomis barikadomis šio klausimo neišspręsime ir kol kas griebtis tokių kraštutinumų neketiname“, – tv3.lt sakė T. Jarusevičius.

Iš gyventojų tikimasi sąmoningumo ir objektyvaus vertinimo dėl dabartinės Covid-19 situacijos. Kauno miesto savivaldybė lankytojų prašo laikytis visų šiuo metu galiojančių karantino ribojimų bei rekomendacijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viena, ko šiemet išties ėmėsi Kaunas, tai dar daugiau miesto erdvių išpuošti įvairiomis dekoracijomis, kurios traukia praeivių dėmesį. Dėl to žmonių srautai natūraliai nesusikoncentruoja vien Rotušės aikštėje, bet tolygiai pasiskirto ir po Santakos parką, senamiestį bei atgijusią Laisvės alėją“, – teigė T. Jarusevičius. 

Neskelbė tikslaus įžiebimo laiko

Kauno miesto savivaldybė siekdama, kad vienu metu Rotušės aikštėje, kur stovi pagrindinė miesto eglė, nesusiburtų didelis kiekis kauniečių, nusprendė Kalėdų eglutės įžiebimo laiką išlaikyti paslaptyje. 

„Jei įprastai į eglutės įžiebimo renginius Kaune susirinkdavo daugiatūkstantinė minia, tai šįkart tebuvo vos keli šimtai žmonių – keliasdešimt kartų mažiau nei ankstesniais metais. Akivaizdu, kad tam įtakos turėjo išankstinė komunikacija, akcentuojant, jog šventinis renginys vyks uždaroje erdvėje ir geriausia jį stebėti televizijos eteryje. 

REKLAMA

Apie tikslų eglės įžiebimo laiką Kaune nebuvo skelbiama viešai. Maža to, siekiant išlaikyti kauniečių dėmesį namuose, šiemet šešiuose mikrorajonuose apie švenčių laukimo laikotarpio pradžią paskelbė fejerverkų šūviai“, – tv3.lt sakė T. Jarusevičius. 

Savivaldybės teigimu, didelis privalumas yra Rotušės aikštės dydis, kuris leidžia lankytojams laikytis saugaus atstumo.

„Jos plotas siekia beveik 22 tūkst. kvadratinių metrų. Tad jau vien šie skaičiai parodo, kad tai yra nepalyginamai saugesnė aplinka už siaurą ir uždarą prekybos centro ar kitos įstaigos erdvę, kur iki šiol yra leidžiama lankytis žmonėms. 

Taigi tikime, kad čia apsilankantys gyventojai išties išsiteks ir galės saugiais atstumais ramiai grožėtis dar viena išskirtine Kalėdų eglute“, – teigė Kauno mero patarėjas. 

REKLAMA

Pasirūpino papildoma apsauga

Didžiosios Lietuvos savivaldybės nusprendė ir toliau stebėti lankytojų srautus. Tam bus pasitelkiamos vaizdo stebėjimo kameromis, kurios padės kontroliuoti situaciją. 

„Ir ateityje stengsimės užtikrinti, kad žmonės laikytųsi visų saugumo reikalavimų. Tą daryti mums padės ir mieste įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, kurių pagalba stebėsime srautus.

Bendradarbiaujame ir su policijos pareigūnais, kurie žadėjo skirti papildomas pareigūnų pajėgas tose vietose, kur sulaukiama didžiausio lankytojų skaičiaus: Katedros, Rotušės, Lukiškių aikštėse ir Bernardinų sode“, –  tv3.lt sakė A. Bužinskas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno savivaldybė vaizdo stebėjimo kamerų informacija planuoja perduoti policijai, kuri reikalui esant galėtų operatyviai reaguoti. 

„Miestas pasirūpino papildoma apsauga, kuri nuolat dirbs Rotušės aikštėje ir prisidės prie Kauno policijos pareigūnų bei savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistų užtikrinant viešąją tvarką. 

Jei tik sulauksime oficialių rekomendacijų ar kitokių pastebėjimų iš visuomenės sveikatos specialistų, esame pasirengę į tai neatidėliotinai reaguoti. Vis dėlto kol kas jų nesame gavę, o ir specialiųjų tarnybų pareigūnai šeštadienio vakaro situaciją per šventinį Kalėdų eglutės įžiebimo koncertą įvertino palankiai, didelių pažeidimų nenustatė, o pasitaikiusius pavienius atvejus teigė išsprendę geranoriškais žodiniais įspėjimais“, – teigė T. Jarusevičius. 

Didžiųjų Lietuvos savivaldybių eglės buvo įžiebtos praėjusį šeštadienį – lapkričio 28 d. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų