REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš dešimtmetį visą Lietuvą sukrėtusį nusikaltimą įvykdęs tuomet net 18 metų dar neturėjęs Julius D. iš Pravieniškių pataisos namų prisiteisė 1 tūkst. eurų kompensaciją. Į teismą bausmę jau atlikęs žudikas kreipėsi dėl esą netinkamai kalinimo metu suteiktų medicinos paslaugų.

Prieš dešimtmetį visą Lietuvą sukrėtusį nusikaltimą įvykdęs tuomet net 18 metų dar neturėjęs Julius D. iš Pravieniškių pataisos namų prisiteisė 1 tūkst. eurų kompensaciją. Į teismą bausmę jau atlikęs žudikas kreipėsi dėl esą netinkamai kalinimo metu suteiktų medicinos paslaugų.

REKLAMA

Medikų pagalbos bausmę atliekant Pravieniškėse Juliui D. prireikė dėl rankos plaštakos traumos, patirtos 2018 m. liepos 19-ąją.

Po medikų apžiūros jam nustatytas delnakaulio lūžis. Atstačius lūžusių kaulo dalių dislokaciją, nuteistajam buvo uždėta longetė, skirtas nedarbingumas.

Po to – nuteistojo ir Pravieniškių pataisos namų atstovų pozicijos pasuka priešingais keliais. Nuteistasis teigia, kad jo ranka buvo gydoma netinkamai, todėl prireikė papildomos operacijos. Pravieniškių atstovai pabrėžia, kad pats nuteistasis savavališkai nusiėmė longetę, todėl ir kilo atitinkamos komplikacijos.

Teismas palankus žudikui

Vis dėlto, šią bylą išnagrinėjęs teismas buvo linkęs tikėti žudiko versija. Maža to, Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija taip pat pripažino medikų kaltę. Jų išvadose rašoma, kad „teikiant asmens sveikatos priežiūros paslaugas atvirojoje kolonijoje Juliaus D. sveikatai buvo padaryta žala.“.

REKLAMA
REKLAMA

Pats žudikas prašė jam priteisti net 20 tūkst. eurų. Vis dėlto, jau minėta komisija ženkliai sumažino Juliaus D. apetitą ir įpareigojo Pravieniškių pataisos namus-atvirąją koloniją atlyginti pareiškėjui 2 tūkst. eurų dydžio neturtinę žalą. Komisija konstatavo, kad turtinę žalą pagrindžiančių finansinių dokumentų ar jų kopijų Julius D. nepateikė, todėl prašymo priteisti turtinę žalą netenkino.

REKLAMA

Teismas, įvertinęs surinktus duomenis ir komisijos išvadas, nusprendė, kad žala Juliui D. vis dėlto buvo padaryta. Žudiko prašymas dėl neturtinės žalos buvo patenkintas iš dalies ir jam priteista 1 tūkst. eurų kompensacija. Toks pat sprendimas liko nepakeistas ir apeliacinėje instancijoje.

Apie tai, kad Julius D. tyčia nusiėmė longetę ir nesilaikė gydytojo rekomendacijų teisme pasakojo Pravieniškių pataisos namų medicinos personalo darbuotoja. Tačiau nebuvo pateikta jokių tai pagrindžiančių įrodymų. Atsižvelgta ir į tai, kad liudytoja dirba Pravieniškių pataisos namuose ir yra dėl netinkamo gydymo apkaltinto mediko kolegė.

REKLAMA
REKLAMA

Sukrečiantis nusikaltimas

Už grotų Julius D. atsidūrė dėl kartu su dar trimis bendrais įvykdyto kraupaus nusikaltimo. 2010 metų balandžio 16 d. naktį agresyvi kompanija atsidūrė Akmenių kaime.

Jie žinojo, kad sodyboje gyvenantys pensininkai – 75 m. moteris ir metais vyresnis jos vyras – neseniai gavo pensijas. Tikslas buvo minėti pinigai.

Keturiese jie įsibrovė į namą ir pradėjo senolius daužyti kumščiais, spardyti. Buvo reikalaujama pinigų. Bet vien tuo neapsiribota. Julius D. su dar vienu bendru išrengė senolę ir ją išžagino. Tik vėliau paaiškėjo, kad dar 18 metų neturėję paaugliai galėjo būti apsvaigę nuo narkotinių medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš namų įsibrovėliai pagrobė tik asmens dokumentus, cigaretes ir kelis smulkius daiktus. Bet prieš sprukdami jie nesiruošė palikti sumuštų senolių gyvų. Sadistai nusprendė padegti namą ir taip sunaikinti įkalčius.

Namo vidus, įvairūs ten buvę daiktai, buvo aplaistyti degiu skysčiu ir padegti. Sumušti pensininkai buvo pasmerkti kraupiai mirčiai. Vėliau ekspertai patvirtino, kad senoliai prieš padegant namą dar buvo gyvi, tad jie mirė nežmoniškose kančiose.

Julius D. buvo nuteistas už plėšimą, dokumentų grobimą, išžaginimą, nužudymą bei turto sunaikinimą. Iki tol tik kartą teistas sadistas sulaukė didžiausios nepilnamečiams įmanomos – 10 metų laisvės atėmimo bausmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų