REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukos bažnyčiai daugeliui tikinčiųjų kelia nemažai klausimų. Žmonės dažnai nežino, kiek turėtų aukoti tam tikrų apeigų metu, kiek reikėtų skirti bažnyčiai už suteikiamas paslaugas? Tačiau bažnyčiai apibrėžus aukos sumą klausimų nesumažėja. Kadangi tai yra auka, kaip tiksliai ją galima įvardinti? Ar tada tai netampa mokesčiu? 

Aukos bažnyčiai daugeliui tikinčiųjų kelia nemažai klausimų. Žmonės dažnai nežino, kiek turėtų aukoti tam tikrų apeigų metu, kiek reikėtų skirti bažnyčiai už suteikiamas paslaugas? Tačiau bažnyčiai apibrėžus aukos sumą klausimų nesumažėja. Kadangi tai yra auka, kaip tiksliai ją galima įvardinti? Ar tada tai netampa mokesčiu? 

REKLAMA

Šį rudenį Žeimių Švč. Mergelės Marijos Gimimo parapijoje miestelyje ir aplink jį gyvenantys vaikai pradėjo lankyti sutvirtinimo sakramento pamokėles. Jų tėveliams nuo klebono buvo įteiktas laiškas, kuria prašoma paaukoti tam tikrą sumą pinigų. 

Be finansinės pagalbos negali vykdyti veiklos

Laiške buvo rašoma, kad be finansinės pagalbos parapija negalėtų vaikams suteikti dvasinio ugdymo.

REKLAMA
REKLAMA

„Dėkojame, kad rūpinatės savo vaikų dvasiniu ugdymu, leisdami jį į mūsų parapijoje organizuojamą sekmadieninę mokyklą. <...> Tačiau šio pasirengimui sakramentams parapijos institucija negalėtų vykdyti savo veiklos be finansinio tėvelių prisidėjimo“, – teigiama laiške. 

REKLAMA

Finansinė pagalba taip pat buvo apibrėžta. 

„Prašome prisidėti auka nuo 5 eurų mėnesiui. Esant sudėtingai situacijai ar lankant keliems šeimos vaikams, pasikalbėkite su grupelės vadovu dėl aukojimo galimybės“, – teigiama laiške. 

Laiškas vaikų tėvelius pasiekė voke, tačiau, kaip teigiama, vokas turi tikslą. 

„Kad jūsų aukų surinkimas būtų sklandus, mes parengėme kiekvienam vaikui po voką su šiuo laišku ir toliau pateikta lentele, kurioje jūs ir mes, priėmusieji jūsų auką, galėtume pasirašyti“, – rašoma laiške, kuris skirtas tėvams.

REKLAMA
REKLAMA

Klebono pasirašytame laiške taip pat teigiama, kad auką galima suteikti keliais būdais. 

„Auką galima paaukoti keliais būdais – aukojant kas mėnesį, per du kartus arba vieną kartą perduodant auką. <...> Mes pasitikime jūsų geranorišku supratingumu“, – rašoma laiške. 

Tėvai gavę tokį laišką kiek nustebo. 

„Kiek žinau auka neturėtų būti apibrėžta, kiek gali, tiek ir paaukoji. Kiekvienas juk gyvename skirtingai ir kiek kas gali, tiek ir atneša“, – teigė vaikų tėvai. 

Vokas skirtas skaidrumui

Parapijos klebonas Rytis Gurkšnys teigia, kad tokia praktika pritaikoma dažnai, o be šios aukos bažnyčia negalėtų vaikams suteikti sutvirtinimo sakramento. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Auka yra orientacinė. Jos reikia mokytojo išlaikymui, patalpų išlaikymui. Mes sekmadieniais nesurenkame pakankamai pinigų, kad galėtume išlaikyti mokytoją, kuris atvažiuoja iš Jonavos ir dirba savaitgaliais po dvi pamokas. Mes tikrai negalėtume vesti pamokų, jei nebūtų šitų aukų“, – teigė parapijos klebonas R. Grukšnys.

Klebono teigimu auka neprivaloma, o lentelė, kurioje tėvai parašo, kiek įdėjo, yra dėl skaidrumo. 

„Kaip laiške ir parašyta aukoti galima pagal galimybes. Jei aukoti tėvai negali, tada tai neprivaloma. O lentelė yra dėl skaidrumo, kad tėvai matytų, ar vaikai tuos pinigus atneša, o nepasilieka sau“, – sakė klebonas. 

REKLAMA

R. Grukšnio teigimu, tokia praktika yra taikoma daugelyje Lietuvos vietų. 

„Tai yra visur. Jonavoje, Kaune, visose kitose parapijose, kurios ypatingai yra mieste, tokią praktiką taiko. Kai kurios, kurios sekmadieniais surenka pakankamai pinigų, tai jos taip tikriausiai nedaro“, – pasakojo klebonas. 

Apibrėžta auka padeda žmonėms orientuotis

Jonavos šv. apaštalo Jokūbo parapijos klebonas Virginijus Birjotas, kurio parapijai priklauso ir Žeimių parapija, teigia, kad apie šį atvejį girdi pirmą kartą. 

„Apibrėžta auka gal ir negali būti, bet kadangi žmonės neįsivaizduoja, kiek reikėtų aukoti, tada mėnesiui auką apibrėžti būtų galima. Pamokos vyksta keturis kartus per savaitę, tai padalinkite 5 eurus ir išeina 1,20 euro, o reikia sumokėti ir mokytojui, ir už kanceliarines prekes. Tai tokia suma yra mažiausiai, ką galima skirti“, – teigė V. Birjotas.

REKLAMA

Jonavos klebono teigimu auka yra apibrėžta, nes žmonės dažnai nesiorientuoja, kiek turėtų aukoti, ir patys prašo pasakyti sumas.

„Žmonės dažnai prašo pasakyti, kiek aukoti, todėl mes dažniausiai ir pasakome. Nesvarbu, ar tai laidotuvės, ar krikštynos. Taip yra nustatyta ir Vyskupų konferencijos. Prieš kelis metus Kaune tarp klebonų buvo sutarta, kad už sutvirtinimo sakramentą, kuris trunka aštuonis mėnesius, gerai būtų apie 50 eurų“, – pasakojo klebonas. 

V. Birjotas teigia, kad tokių atvejų žino nedaug. 

„Mano nuomone, tai pavieniai atvejai. Aš pats jau 20 metų esu kunigu ir nesu susidūręs, nes kai žmogui išaiškini, kad ta pamoka kainuoja tik 1,20 euro, tai žmonės nekelia problemų, nes reikia mokėti už viską, o žmonės įsivaizduoja, kad bažnyčia pinigus gauna iš kažkur. Deja, bet mes ir išsilaikome iš aukų“, – teigė V. Birjotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus, ar tokiu būdu auka netampa mokesčiu, klebonas teigė, kad tai manipuliavimas žodžiais. 

„Tai manipuliavimas, pavyzdžiui, įstatymas ar nutarimas, tai tas pats. Jei pasakai, kad auka, tai žmogus gali ir už metus eurą duoti, tačiau mes bandome sukurti supratimą, kiek turėtų būti auka, nes žmonės dažniausiai to nesupranta, todėl ir patys klausia. Nereikėtų pykti ant bažnyčios, reikėtų suprasti, kaip ji veikia“, – pasakojo klebonas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų