REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Imasi ribojimų Raseiniuose: visuotinis kaukių dėvėjimas, nuotolinis mokymas ir darbas

dėl lokalaus karantino spręs pirmadienį

Dėl nevaldomo COVID-19 plitimo Raseinių rajono savivaldybėje imamasi vis griežtesnių suvaržymų. Po Raseinių rajono Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdžio nuspręsta tiek grįžti prie visuotinio nuotolinio ugdymo, tiek privalomo kaukių dėvėjimo.

Dėl nevaldomo COVID-19 plitimo Raseinių rajono savivaldybėje imamasi vis griežtesnių suvaržymų. Po Raseinių rajono Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdžio nuspręsta tiek grįžti prie visuotinio nuotolinio ugdymo, tiek privalomo kaukių dėvėjimo.

REKLAMA

Raseinių rajono meras Andrius Bautronis informavo, kad siekiant suvaldyti viruso plitimą pirmiausia nuspręsta suintensyvinti rajono gyventojų testavimą, taip pat – aktyviau tikrinti saviizoliacijoje esančius asmenis.

„Šiuo metu dėl to tikrai matome tam tikrų papiktnaudžiavimų. Taip pat nuspręsta įvesti visuotinį kaukių dėvėjimą viešose vietose, bus draudžiamas būriavimasis daugiau nei trijų asmenų, jei jie nėra šeimos nariai.

Visoms įmonėms, įstaigos rekomenduojamas nuotolinis darbas, ugdymas visose grandyse taip pat pereina tik į nuotolinį. Taip pat rekomenduojama nukelti visas asmenines šventes ir renginius“, – vardijo meras.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip sakė, jis nuspręsta rekomenduoti susilaikyti nuo švenčių – nuo santuokų, taip pat nuo išvykų, kiek galima, bent dvi savaites, riboti skaičių tų asmeninių susibūrimų.

REKLAMA

„Tai sunku padaryti, bet yra tas kvietimas, rekomendavimas riboti, atidėti tas pramogas, išvykas į kitus rajonus“, –  pridūrė jis.

Jis pabrėžė, kad greitu metu atsiras įsakymas, kuriuo bus patvirtinti visi šie nutarimai.

Dėl lokalaus karantino spręs pirmadienį

Mero teigimu, kadangi iš viešosios erdvės matoma, kad Valstybės operacijų vadovas savo sprendimais nesiryžta lokaliai įvedinėti karantino, to bus imamasi patiems, jei situacija negerės.

„Kadangi dabar suaktyviname gyventojų testavimą, tai per šeštadienį, sekmadienį stebint tolimesnius skaičius planuojame pirmadienį vėl susirinkti į posėdį ir tada vertinsim pagal esamus skaičius. 

REKLAMA
REKLAMA

Jei matysim, kad situacija stabilizuojasi, tai tada nereikės priemonių, bet jei didės, tai tikrai kreipsimės į Vyriausybę dėl lokalaus karantino įvedimo“, – kalbėjo A. Bautronis.

Anot jo, šiuo metu rajone yra apie 200 žmonių, kuriems diagnozuotas koronavirusas, įskaitant jį patį ir rajono merą. Vien penktadienio ryto duomenimis, registruotas 51 naujas atvejis iš 95 atliktų tyrimų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, per praėjusią parą užfiksuoti 24 nauji koronaviruso atvejai, tačiau naujausių tyrimų duomenys turėtų atsispindėti kitos paros statistikoje. 

Raseinių rajone neslūgstant protrūkiui Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) Raseinių rajono Ekstremaliųjų situacijų komisijai siūlė imtis papildomų priemonių, kad kelias infekcijai toliau plisti būtų užkirstas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NVSC vertinimu, situacijai spręsti reikalingi sprendimai, kurie leistų laikinai svariai sumažinti socialinius kontaktus. Raseinių rajonas yra „kompaktiškas“ ta prasme, kad yra kelios didelės parduotuvės, kur lankosi tie patys žmonės, rajone veikia kelios didelės įmonės, tad žmonių bendravimas, srautų maišymasis itin aktyvus.

Dėl protrūkio NVSC pasiūlė savivaldybei riboti gyventojų išvykas į kitus rajonus, įvesti privalomą kaukių dėvėjimą ir viešose, ir privačiose erdvėse. Savivaldybės administracijos vadovas E. Jonyla BNS sakė, kad į siūlymą atsižvelgta, tačiau tai bus ne prievolė, o rekomendacijos.

Užsikrėtė meras, administracijos vadovas

Portalas tv3.lt primena, kad penktadienio rytą pranešta, kad COVID-19 užsikrėtė ir pats meras A. Bautronis ir administracijos direktorius Edmundas Jonyla.

REKLAMA

Meras, ryte sužinojęs, kad jo testas teigiamas, teigia buvęs labai nustebintas. Jis teigė jokių simptomų nejaučiantis ir izoliuosis kartu su žmona, kuri taip pat atliks COVID-19 testą, namuose. Šiuo metu didžioji dalis iš maždaug 100 savivaldybės administracijos darbuotojų dirba nuotoliniu būdu, apie 15 darbuotojų yra izoliavęsi dėl artimų kontaktų, įskaitant ir merą.

Pasak mero, didžiausia problema, kuri trukdo stabdyto koronaviruso plitimą – tai visuomenė, kuri eina prieš visus sprendimus.

„Didžiausia problema dėl visuomenės. Tą pastebi ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Visuomenė eina prieš – prieš kaukes, prieš saviizoliaciją, prieš kontaktų mažinimą ir socialinius atstumus. Čia didžiausia problema, kad tarp žmonių labai didžiulė neigiamybė“, – tv3.lt sako meras.

REKLAMA

Pasak mero, visuomenė atsipalaidavo ir virusas išplito. Viskas prasidėjo nuo šeimos šventės, tuomet virusas staigiai išplito į įstaigas ir organizacijas.

„Virš 50 procentų tepinėlių yra teigiami“

Anot mero, Raseinių rajone plitimas šiuo metu yra masiškas ir intensyvus.

„Jeigu iš mobilaus punkto 95 paimtų mėginėlių – 51 turime teigiamą. Virš 50 procentų tepinėlių yra teigiami. Šiandien mes jau karščiavimo linijoje turime mažiau užsiregistravusių, todėl plečiame tyrimų ratą, priimsime ir besimptomius, kurie nori pasitikrinti. Anksčiau priimdavo tik karščiuojančius.

Džiugina tai, kad ligoninėje šiandien neturime teigiamų testų ir viskas reguliuojasi. Atsikvėpėme, kad galės bus tęsiamas gydymas“, – sako meras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalia mero Kryžkalnyje – Skvernelis, Nausėdos bei V. Landsbergis

Raseinių rajono meras A. Bautronis sekmadienį dalyvavo memorialo Lietuvos partizanams Kryžkalnyje atidengimo ceremonijoje. Penktadienį jis sužinojo, kad serga koronavirusu.

Iškilmingame renginyje Kryžkalnyje meras buvo šalia aukščiausių šalies vadovų: premjero Sauliaus Skvernelio, prezidento Gitano Nausėdos ir pirmosios ponios, Vytauto Landsbergio.

Renginyje dalyvavo nemažai ir vyresnio amžiaus žmonių, kurie priskiriami rizikos grupei.

Administracijos direktorius E. Jonyla įtaria, kad užkratas savivaldybėje galėjo paplisti nuo vienos darbuotojos, kai praėjusią savaitę, ketvirtadienį, rengiantis atidengti memorialą partizanams Kryžkalnyje, jis ir kiti darbuotojai vyko vienu automobiliu.

Po kontakto su Raseinių meru G. Nausėdai ir jo žmonai, S. Skverneliui bus atliktas COVID-19 testas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų