REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baravykų vajus ir toliau varo lietuvius iš proto – kai kurie jų iš miško nekelia kojos arba traukia grybauti net per pietų pertrauką ir giriasi dešimttūkstantiniu sezono laimikiu. Visgi lietuvius apėmusi grybų euforija turi dvi puses – medikai sako, kad į ligonines plūstelėjo apsinuodiję žmonės. Pavyzdžiui, dauguma jų ūmėdes sumaišė su musmirėmis. Tad ar turtingas grybų sezonas atneša daugiau apsinuodijimų ir mirčių?

Baravykų vajus ir toliau varo lietuvius iš proto – kai kurie jų iš miško nekelia kojos arba traukia grybauti net per pietų pertrauką ir giriasi dešimttūkstantiniu sezono laimikiu. Visgi lietuvius apėmusi grybų euforija turi dvi puses – medikai sako, kad į ligonines plūstelėjo apsinuodiję žmonės. Pavyzdžiui, dauguma jų ūmėdes sumaišė su musmirėmis. Tad ar turtingas grybų sezonas atneša daugiau apsinuodijimų ir mirčių?

REKLAMA

Apie tai – portalo tv3.lt pokalbyje su mikologu Jonu Kasparavičiumi.

Šiomis dienomis visi varžosi, kas pririnks daugiau baravykų. Tai jūs, kaip mikologas, turbūt visą vėžimą pririnkote. Koks jūsų didžiausias laimikis?

Na, aš mikologas ir viskas tuom pasakyta. Aš ne tas, kuris daugiausiai grybų renka, aš tas, kuris aiškinasi paslaptis, kodėl baravykas toje vietoje auga ar neauga. Visų grybų surinkti nesiruošiu.

REKLAMA
REKLAMA

Vienaip ar kitaip, žmonės džiaugiasi pilnomis pintinėmis baravykų. Pasigirsta, kad negalime taip daryti, nes išrinksime visus baravykus ir bus blogai. Ar tikrai galime padaryti žalos? 

REKLAMA

Žala yra, bet ji taip greit nepasimato. Tai nereiškia, kad šiemet išrinksi grybus, o kitais metais jau jų nebebus. Tai, ką mes renkame, yra kaip obuolys nuo obels. Reikia, kad ta populiacija atsinaujintų, kad atsirastų kuo daugiau naujų individų. Ir kuo daugiau, tuo geriau. Kitu atveju visi šungrybiai įsivyraus vietoj baravykų ir jų mes turėsime mažiau, o ilgainiui visai neliks.

Tai reiškia, kad čia nieko blogo, jei renka tuos baravykus? Jei jų auga daug, tai mes juos ir surenkame?

Na taip, bet reikėtų planuoti kaip ir savo darže. Savo darže bulvių visų nesuvalgome, paliekame sėklai. Taip ir su baravykais – keletą peraugusių reikėtų palikti. Tai – kaip duoklė miškui. Tik suaugęs baravykas paliks poras, o tai yra sėklų analogas. Kuo daugiau jis paskleidžia, tuo didesnė tikimybė, kad bent keletas suras sau tinkamą vietą ir iš jų išaugs grybiena.

REKLAMA
REKLAMA

Visą pokalbį žiūrėkite video reportaže.

Apsinuodiję žmonės plūstelėjo į ligonines

Portalas tv3.lt primena, kad Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės toksikologai sako, kad grybais apsinuodiję žmonės dar praėjusį savaitgalį plūstelėjo į ligonines. Vien šioje medikams gelbėti teko 20 žmonių, 7 iš jų buvo hospitalizuoti.

„Per savaitgalį buvo keletas šeimų, kurios buvo stacionarizuotos. Suvalgė netinkamų valgymui grybų. Viena šeima valgė grybus, kurie turi tikrai nuodų nemažai – amatoksino. Tai yra žvynabūdėles supainiojo su žvynabūdėmis. Ir vienas atvejis per savaitgalį ir prieš tai dar savaitę buvo ir intensyvios terapijos skyriuje, kur jau truputėlį rimtesni sveikatos sutrikimai“, – teigia toksikologė Gabija Laubner.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot medikų, pacientai dažniausiai apsinuodija musmirėmis. Galvoja, kad renka ūmėdes, o iš tiesų namo parsineša nuodingiausių grybų – žalsvųjų ir baltųjų musmirių. Tačiau sveikatą pagadinti gali ir šiuo metu miškuose karaliaujantys baravykai.

„Žinote, mes juokaujame. Visi grybai yra valgomi, kai kurie iš jų vieną kartą gyvenime. Jeigu tai yra žalsvoji musmirė, ji visiškai nepasiduoda jokiam gaminimo būdui, džiovinimui, ilgalaikiam virimui ar marinavimui. Jos nuodas išlieka nepaisant gaminimo būdo ir nepaisant nuo praėjusio laiko, kada jis yra suvalgytas“, – kalbėjo G. Laubner.

Tuo metu ilgametę patirtį turintis gamtininkas Almantas Kulbis sako pastebintis, kad grybautojams ne retai trūksta saiko jausmo. Jie didžiuojasi prisirinkę pilną krepšį gėrybių, o galiausiai – pusę jų išmeta.

REKLAMA

„Žmonės labai mėgsta didžiuotis pririnkę didelius krepšius grybų. Galiausiai, tų grybų sutvarkymas užtrunka pusę nakties ir žmonės pamato, kad daugybė grybų sukirmiję. Geriausia būtų grybus švariai nusivalyti miške ir parsinešti tik gerus, surūšiuotus.

Svarbiausia, jausti saiką ir parsinešti tiek grybų, kiek ruošiatės suvalgyti ar užsikonservuoti. Nereikia nupjauti viso miško, juk grybavimas – ne sportas. Jeigu nurinksime visus grybus, ateis laikas, kai turėsime įsivesti apribojimus jų rinkimui – dalyje Europos valstybių reglamentuojama, kiek grybautojas gali parsinešti grybų per dieną, o renkantys grybus pardavimui turi būti baigę specialius kursus“, – perspėja A. Kulbis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų