REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keli Utenos rajono savivaldybės tarybos nariai į dienos šviesą iškėlė skandalą – savivaldybė ketino pirkti penkis rajono mero Alvydo Katino žmonai priklausančius sklypus. Tarybos narių teigimu, informacija apie tai, kad sklypai priklauso būtent mero žmonai, buvo slepiama „iki paskutinės minutės“. Tuo metu pats A. Katinas tvirtina, kad žmona tik gavo pasiūlymą sklypus parduoti savivaldybei, tačiau jų parduoti nesutinka.

Keli Utenos rajono savivaldybės tarybos nariai į dienos šviesą iškėlė skandalą – savivaldybė ketino pirkti penkis rajono mero Alvydo Katino žmonai priklausančius sklypus. Tarybos narių teigimu, informacija apie tai, kad sklypai priklauso būtent mero žmonai, buvo slepiama „iki paskutinės minutės“. Tuo metu pats A. Katinas tvirtina, kad žmona tik gavo pasiūlymą sklypus parduoti savivaldybei, tačiau jų parduoti nesutinka.

REKLAMA

Kaip portalui tv3.lt pasakojo Utenos rajono savivaldybės tarybos narys, opozicionierius Jurijus Blakunovas, tarybai rengiantis apsispręsti, ar pirkti sklypus iš privačių savininkų, paaiškėjo, kad dalis jų priklauso rajono mero Alvydo Katino žmonai.

Sklypus pirktų iš mero žmonos

Pramoninės paskirties sklypus savivaldybė ketina pirkti, siekdama įgyvendinti Utenos pramonės parko projektą. 

REKLAMA
REKLAMA

„Pramonės parko vizija Utenoje svarstoma jau 20 metų. Pribrendo reikalas tą pramonės parką anksčiau ar vėliau sukurti. <...> Savivaldybė turi nedaug sklypų ir nori sukurti vientisą erdvę, supirkti iš savininkų esamus klypus. Ta vizija, kur bus kuriamas pramonės parkas, atsirado gal tik prieš metus laiko. 

REKLAMA

Utenos mero žmona Daiva Katinienė turi susipirkusi penkis sklypus numatytoje kurti vientisoje pramonės parko zonoje. Tai mes sužinojome visiškai atsitiktinai, nutekėjo ši informacija, ji buvo slepiama“, – tv3.lt pasakojo J. Blakunovas, į tarybą išrinktas kartu visuomeniniu rinkimų komitetu „Kartu už Utenos kraštą“.

Tarybos narys svarsto, kad mero A. Katino žmona sklypus galėjo supirkti pusvelčiui, o dabar bandys juos parduoti komercinėmis kainomis. Utenos rajono savivaldybė yra numačiusi, kad žemės savininkams už sklypus mokės iki 10 proc. daugiau nei sklypus įvertins turto vertintojai.

REKLAMA
REKLAMA

„Išeina, kad iš savivaldybės lėšų numatyta supirkti iš savininkų žemę, taip pat ir iš mero žmonos už 800 tūkst. eurų. Ten yra daug sklypų, penki sklypai priklauso mero žmonai. Meras negalėjo nežinoti, kad toje vietoj bus kuriamas pramonės parkas, nes jis pats dalyvavo šitame kūrime.

Tai mes galvojame, kad tie sklypai buvo supirkti tam pusvelčiui, kad paskui pasipinigautų ir piktnaudžiaujant tarnyba parduotų juos komercine kaina, ir uždirbtų iš to pinigų“, – kalbėjo J. Blakunovas.

Galėjo slėpti informaciją

Be to, anot tarybos nario, meras A. Katinas nuo savivaldybės trišalės tarybos ir seniūnų sueigos esą slėpė informaciją, kad dalis iš planuojamų pirkti sklypų priklauso būtent jo žmonai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kad mero žmona yra bendrasavininkė, tai meras slėpė iki paskutinės minutės tą informaciją. <...>

Nebūdamas valstybės tarnautoju tu nežinosi, kad ten bus pramonės parkas. Vienaip ar kitaip, atsitiktinai ar ne, mero žmona tapo sklypų savininke. Pinigėliai jau yra visai kiti, ne tie, kurie gauti“, – kalbėjo J. Blakunovas.

Registrų centre pateikiama informacija patvirtina, kad penki iš 13 planuojamų pirkti sklypų tikrai priklauso A. Katino sutuoktinei, jie yra paveldėti.

Žmona nesutinka sklypų parduoti

Dėl galimo bandymo neteisėtai pasipelnyti pasipiktino ir kiti Utenos rajono savivaldybės tarybos nariai. 

Tiesa, iki tarybai pradedant svarstyti klausimą, meras A. Katinas paskelbė nusišalinantis nuo sklypų pirkimo klausimo, nes jis liečia jo paties žmoną.

REKLAMA

„Kolegos aš, kadangi raštu nepateikiau, aš nusišalinau nuo, kaip ir nedalyvavau rengiant šio sprendimo projektus, atostogavau, taip nusišalinu. Nežinau, ar tam turiu tvirtą pagrindą, kaip tas pramonės parkas bus suformuotas, jo teritorija. Bet yra galimybė, kad į dabar formuojamo parko teritoriją gali pakliūti ir mano žmonai nuosavybes teise priklausantys sklypai“, – sakė A. Katinas.

Taryba mero nusišalinimui pritarė vienbalsiai.

Visuomeninio rinkimų komiteto „Kartu už Utenos kraštą“ narys Marijus Kaukėnas tarybos posėdyje akcentavo, kad pramonės parko teritoriją buvo galima numatyti kitoje vietoje, tačiau savivaldybei siūloma sklypus pirkti būtent iš mero žmonos.

REKLAMA

„Šiandien turime situaciją, kai iš 13 sklypų, planuojamų įsigyti, penki priklauso kažkieno žmonai. Ar čia nereikia antikorupcinio vertinimo daryti? Mūsų galva, gal ir reikėtų daryti“, – kalbėjo tarybos narys.

Jam antrino ir kartu su Lietuvos žaliųjų partija į tarybą išrinktas Sigitas Mecelica.

„Manau, kad paaiškėjusios naujos aplinkybės, kurios buvo specialiai ar nespecialiai nutylėtos, tie skaičiai yra neproporcingai dideli, tai liečia ne vieną sklypą, todėl manau, kad šitas klausimas reikalauja detaliau išnagrinėti situaciją. Siūlyčiau šiandien jo nesvarstyti, nes aplinkybės nebuvo žinomos. Ir įvertinti, koks ten interesas“, – kalbėjo S. Mecelica.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kaip vėliau tvirtino A. Katinas, jo žmona – vienintelė sklypų savininkė, nesutinkanti sklypų parduoti. 

„Vienintelė, nedavusi savivaldybės tarybai sutikimo. Ir šiandien po jūsų audringų diskusijų tikrai nebeduos. Todėl administracijai siūlau nusipaišyti teritoriją, kurios šiandien nusigebėjote pristatyti, kad tarybos nariai pamatytų, kodėl tokį paišo pramonės parką. <...> Prašau paišyti be mano žmonai nuosavybes teise priklausančių sklypų“, – kalbėjo A. Katinas.

Taryba opozicijos balsais atidėjo sklypų pirkimo klausimą iki kito tarybos posėdžio, kuris vyks rugsėjo 24 d. Iki to laiko savivaldybės Antikorupcijos komisijos prašoma įvertinti susidariusią situaciją.

REKLAMA

Žmona nesutinka sklypų parduoti

Savo ruožtu pats Utenos rajono meras A. Katinas portalui tv3.lt neigė, kad žmona sklypus, kaip svarsto tarybos opozicija, pirko prieš projektą, ji juos paveldėjo iš savo motinos. Taip pat, anot mero, kadangi žmona nedavė sutikimo parduoti sklypus, jie nebus įtraukti į Utenos pramonės parko projektą.

„Kiekvienam savininkui, kurio žemė galėtų patekti į pramonės parko būsimą teritoriją, [savivaldybės administracija] išsiuntė dokumentus. Tai viena, sutikti, kad jų žemė būtų įtraukta į pramonės parko teritoriją, antra, preliminariai nurodyti kainą.

Jokia paslaptis, kad visų piliečių sutikimai yra, o mano žmonos tokio dokumento jie neturi. Vakar pasakiau, kad dabar niekada nebeturės“, – patikino A. Katinas.

REKLAMA

Jis opozicijos kaltinimus esą iš anksto supirkus sklypus vadina politikavimu.

„Problema yra, kad tos paveldėtos žmonos „šuns uodegėlės“ yra aplink magistralinę sankryžą ir būtent atjungia kitus privačius sklypus nuo kelio. <...> Natūralu, kad jie formavo tokią teritoriją. Bet tas formavimas nieko nereiškia, nes įstatymas neleidžia savivaldybės administracijai pirkti taip, kaip ji nori“, – kalbėjo meras.

Sklypams skirs iki 800 tūkst. eurų

Steigti pramonės parką Utenos rajono savivaldybė ėmėsi dar 2018 m., kai savivaldybės taryba šiam projektui uždegė žalią šviesą. Iki šių metų projektas buvo įstrigęs, nes parkui numatyta teritorija buvo nevientisa: ją sudarė trys skirtingose vietose išsidėstę sklypai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nuspręsta tris sklypus apjungti į bendrą zoną, superkant aplinkinius privatiems asmenims priklausančius sklypus.

Savivaldybės taryba ketvirtadienį turėjo apsispręsti, ar pirkti 13 privačios nuosavybės teise valdomų sklypų, kurie būtų įtraukti į Utenos pramonės parko teritoriją. Projekte numatoma, kad didžioji Utenos pramonės parko teritorijos dalis būtų išsidėsčiusi šalia svarbios verslui ir pramonei susisiekimo infrastruktūros – pietrytinio Utenos aplinkkelio ir Utenos miesto Pramonės gatvės.

Pirminiame projekte pramonės parko teritoriją sudarė trys valstybiniai sklypai, kurių bendras plotas – 22 ha. Įtraukus 13 planuojamų pirkti sklypų teritorijos plotas išsiplės iki beveik 43 ha. 

REKLAMA

Žemės sklypų išpirkimas bus pradėtas vykdyti tik tuo atveju, jeigu Vyriausybė priims du nutarimus – patvirtintos pramonės parko teritorijos ribos ir valstybei svarbaus projekto statusas šiai teritorijai. 

Sklypų išpirkimas planuojamas per dvejus metus, numatomas maksimalus biudžetas – 800 tūkst. eurų. 

Projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad į projektą įtraukti tik tie sklypai, kurių pardavimui pritaria jų savininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų