REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sureagavo į įvykius vykstančius kaimyninėje Baltarusijoje. Ji Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką paragino kuo greičiau atsistatydinti.

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sureagavo į įvykius vykstančius kaimyninėje Baltarusijoje. Ji Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką paragino kuo greičiau atsistatydinti.

REKLAMA

Savo poziciją buvusi šalies vadovė išdėstė socialiniame tinkle „Twitter“.

„Diktatorius kruvinomis rankomis. Lukašenka, pasitrauk dabar. Tu nusprendei savo likimą – tau nėra vietos Baltarusijos žemėje“, – rašė D. Grybauskaitė.

Trečiadienį savo poziciją Baltarusijos įvykių atžvilgiu pateikė ir prezidentas Gitanas Nausėda. Jis paskelbė 3 punktų planą diskusijai su Baltarusija pradėti. Pasak šalies vadovo, jei tai nepadės, gali būti taikomos sankcijos.

„Turiu konstatuoti, kad situacija Baltarusijoje toliau lieka kelianti didelį nerimą. Toliau liejasi kraujas, toliau persekiojami žmonės, į kalėjimą sodinami žurnalistai Mes, kaip kaimyninė valstybė, kaip valstybė, kuri yra greta kartu su kitomis regiono valstybėmis, ieškome būdų, kaip išspręsti šitą krizę.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl noriu pateikti 3 punktų planą, kuris galėtų tapti preliudija regiono prezidentų tarpininkavimui sprendžiant politinę krizę Baltarusijoje“, – trumpoje spaudos konferencijoje trečiadienį teigė G. Nausėda.

REKLAMA

Pirma – Baltarusijos valdžios institucijos nutraukia prievartos naudojimą prieš savo piliečius ir deeskaluoja situaciją.

Antra – Baltarusijos valdžia paleidžia suimtuosius, kurių jau skaičiuojama tūkstančiais, visus protesto dalyvius, kurie patyrė represijas.

Trečias punktas – Baltarusija atnaujina dialogą su savo pilietine visuomene. Kaip tinkamas sprendimas šia kryptimi galėtų būti tam tikros nacionalinės tarybos formavimas iš valdžios ir pilietinės visuomenės atstovų. Jo priedermė ir tikslas būtų ieškoti sprendimų ir išeiti iš krizės.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei šie punktai būtų tinkami diskusijai pradėti, tiek Latvijos ir Lenkijos prezidentas žiūri palankiai į šią iniciatyvą ir sutiktų tarpininkauti kartu su manimi deeskaluojant šitą situaciją ir krizę šiuo metu besiklostančią Baltarusijoje“, – teigė G. Nausėda.

Baltarusijoje protestai vyksta jau ketvirtą dieną iš eilės. Protestuotojai nesutinka su preliminariais rinkimų rezultatais, remiantis kuriais, dabartinis valstybės vadovas A. Lukašenka užtikrino 80,08 proc. balsų, o pagrindinė jo varžovė Sviatlana Cichanouskaja – 10,9 procento.

Anksčiau buvo pranešta, kad per protestus vienas žmogus žuvo, dar per 100 asmenų (įskaitant teisėsaugos pareigūnus) nukentėjo. Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad naktį į pirmadienį buvo sulaikyta per 3 tūkst. žmonių, o ankstesnę naktį – daugiau nei 2 tūkstančiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Demonstracijų metu buvo sulaikyti ir keli Rusijos žurnalistai. Antonas Starkovas, Dmitrijus Lasenka ir Semionas Pegovas jau yra paleisti. Pirmadienio vakare buvo paleisti naujienų portalo Znak.com korespondentas Nikita Teliženka ir nepriklausomo naujienų tinklapio „Meduza“ reporteris Maksimas Solopovas.

Antradienį paryčiais į Lietuvą atvyko S. Cichanouskaja. Kaip tą dieną kalbėjo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, moteris Lietuvoje yra su savo vaikais, turi metus galiojančią vizą, tačiau šiuo metu jai taikoma izoliacija dėl koronaviruso.

„Sviatlana Cichanouskaja yra saugi, ji yra Lietuvoje su savo vaikais“, – tvirtino L. Linkevičius.

Ministras patvirtino, kad su ja į Lietuvą atvyko ir jos rinkimų štabo vadovė Marija Moroz su savo atžalomis. Mūsų šalyje yra ir S. Cichanouskajos vaikai. Anot L. Linkevičiaus, jie į Lietuvą atvyko kiek anksčiau nei jų motina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų