REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT)  ikiteisminiame tyrime dėl greitųjų koronaviruso testų įsigijimo pareiškė įtarimus sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT)  ikiteisminiame tyrime dėl greitųjų koronaviruso testų įsigijimo pareiškė įtarimus sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei.

REKLAMA

Pasak FNTT, ji įtariama galimai piktnaudžiavusi tarnybine padėtimi, viršijusi įgaliojimus, dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą. Jai skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti jau šešiems asmenims.

Tyrimas atliekamas dėl galimo sukčiavimo, dokumentų klastojimo, neteisėtu būdu įgytų lėšų legalizavimo ir įtariamo piktnaudžiavimo sudarant greitųjų testų, skirtų COVID-19 virusui nustatyti, pirkimo sutartį.

Apie tyrimą pranešta birželio pradžioje, pareigūnų akiratyje – 6 mln. eurų vertės Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vykdytas greitųjų koronaviruso testų pirkimas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak FNTT, ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus informacijos apie Lietuvoje registruotos įmonės, manoma, įtartinas finansines operacijas.

BNS žiniomis, pareigūnai aiškinasi dėl testus tiekusios įmonės „Profarma“ veiklos. 

Lėšos, kuriomis įmonė bandė disponuoti, buvo gautos po viešojo pirkimo sudarius greitųjų COVID-19 testų pardavimo sutartį su Nacionaline visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. FNTT teigimu, apribotas disponavimas neteisėtai įgytomis lėšomis.

REKLAMA

Tyrimo duomenimis, sudarydama 6 mln. eurų vertės sutartį dėl greitųjų COVID-19 viruso nustatymo testų pirkimo, įmonė galimai klastojo dokumentus ir pirkėjui pateikė melagingus duomenis apie greitųjų testų gamintoją.

Įtariama, kad pirkėjas buvo suklaidintas, prieš sudarant sutartį galimai neatliko rinkos tyrimo bei neįvertino perkamos prekės kainos ir rinkos sąlygų. Sudarius sutartį lėšos buvo pervestos testų tiekėjui.

Viceministrės Jaruševičienės sveikata pablogėjo po kratų birželį

Sveikatos apsaugos viceministrės Linos Jaruševičienės sveikata pablogėjo po kratų birželio pradžioje, pirmadienį pranešė sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

„Viceministrė iš tikrųjų labai prastai jaučiasi, ne kartą buvo pasiėmusi nedarbingumo pažymėjimą. Jos nedarbingumas jau tęsiasi ne pirmą mėnesį, ji yra gana prastos savijautos. Darbe labai retai būna, kartais pasirodo, bet tiesiog po paros ar dviejų vėl išvyksta, nes sveikata yra prasta“, – pirmadienį žurnalistams sakė ji.

„Jos sveikatos būklė pablogėjo po atliktų kratų birželio pradžioje. Ar tai susiję, negaliu atsakyti“, – pridūrė ministro patarėja.

L. Bušinskaitė teigė negalinti pasakyti, ar viceministrės sveikatos būklė yra susijusi su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos atliekamu tyrimu.

Greitųjų testų sandorio tyrime – įtarimai „Profarmos“ atstovams

Tyrime dėl greitųjų koronaviruso testų įsigijimo įtarimai be sveikatos apsaugos viceministrės Linos Jaruševičienės pareikšti bendrovės „Profarma“ atstovams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai žurnalistams pirmadienį patvirtino Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Petrauskas.

„Taip, (Profarma – BNS), Lietuvos įmonė. Toliau yra keturios kryptys: tiriamas pats sandėris, pinigai, galbūt kad galėjo būti neteisėtai gauti, tiriamas sukčiavimo atvejis, tiriamas galimas piktnaudžiavimas ir tiriamas galimas pinigų plovimas“, – žurnalistams sakė M. Petrauskas.

Anot jo, kai kuriems įmonės atstovams pareikšti įtarimai.

„Su šia įmone susijusiems asmenims – taip, dalis iš jų buvo ir apklausti, yra ir specialiųjų liudytojų, yra ir įtariamųjų. Šiuo metu yra šeši įtariamieji“, – tvirtino M. Petrauskas.

REKLAMA

Sprendimą dėl korupcija įtariamos viceministrės Veryga žada penktadienį 

Sprendimą dėl korupcija Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrime įtariamos viceministrės Linos Jaruševičienės sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žada penktadienį, kai darbo dienai grįš iš atostogų.

Apie tai BNS pirmadienį informavo ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė.

Jos teigimu, viceministrė šiuo metu jaučiasi prastai, kurį laiką turi nedarbingumo pažymėjimą, tad darbe jos nėra.

Sveikatos apsaugos ministerija, be kita ko, teigia bendradarbiausianti su teisėsaugos institucijomis ir pateiksianti visą reikiamą informaciją, kad tyrimas būtų baigtas kaip galima greičiau.

REKLAMA

Plačiau situacijos L. Bušinskaitė teigė negalinti komentuoti dėl vykstančio tyrimo, tačiau pridūrė, jog tikisi, kad šis atvejis nesutrukdys sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams ir toliau bendradarbiauti, suvaldant koronaviruso protrūkį.

„Visi kolegos, tarp jų – ir viceministrė, dirbo dienomis ir naktimis, savaitgaliais negailėdami jėgų, kad tik šalyje būtų greičiau suvaldytas viruso plitimas“, – teigė L. Bušinskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų