REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl koronaviruso protrūkio Kaune testuojama apie 200 asmenų

papildyta: 09.03 val.

Sveikatos apsaugos ministerijai pranešus apie koronaviruso protrūkį vienoje Kauno bendrovėje, čia buvo ištestuoti apie 200 asmenų, galimai turėjusių kontaktą su užsikrėtusiais. 

Sveikatos apsaugos ministerijai pranešus apie koronaviruso protrūkį vienoje Kauno bendrovėje, čia buvo ištestuoti apie 200 asmenų, galimai turėjusių kontaktą su užsikrėtusiais. 

REKLAMA

Apie tai informavo Ekstremalių situacijų operacijų centro koordinatorius Paulius Keras.

Jis taip pat teigė, kad vakar tirti 26 asmenys, iš kurių 14-ai buvo nustatytas koronavirusas (dar 4 atvejai iš šios grupės buvo nustatyti anksčiau), gyveno artimoje aplinkoje. 

„Per paskutines kelias dienas pasitaikė keletas simptominių atvejų būtent iš šios asmenų grupės, iš transporto bendrovės iš Uzbekistano atvykusių darbuotojų. Dėl šių simptominių atvejų vakar buvo atliekami testai visiems asmenų grupės nariams, o šiandien gautais preliminariais tyrimų duomenimis nustatyta 14 besimptomių atvejų, tirtoje 26 asmenų grupėje. 

Visi šie asmenys yra atvykę iš Uzbekijos ir gyvenę gana artimoje aplinkoje, visi kartu, kompaktiškai, dėl to ligos užkrėtimo tikimybė buvo pakankamai didelė. 

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu asmenys, kurie nustatyti besimptomiai, taip pat, kaip ir keli asmenys iš anksčiau nustatytų simptominių, lengvos formos pacientai, yra pervežti į Abromiškių reabilitacijos ligoninę, kurioje yra gydomos silpnos ligos formos. Taip pat šiandieną yra atliekami tyrimai pakankamai plačiai grupei asmenų, kitų, dirbančių šioje bendrovėje, galbūt nebūtinai turėjusių tiesioginį kontaktą, bet dirbusių toje bendrovėje ir galėjusių turėti kontaktą. Tai pakankamai didelės apimties tyrimas, testuota apie 200 asmenų, rezultatus tikimės turėti rytoj ryte“, – teigia P. Keras. 

REKLAMA

Apie 200 testuojamų asmenų trečiadienio rytą prabilo ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

„Tiriami du šimtai darbuotojų, (rezultatų) kol kas neturim, bet labai tikimės sulaukti šiandieną“, – Lietuvos radijui trečiadienio rytą sakė R. Lingienė.

Anot jos, šiuo metu tiriami asmenys neturėjo artimo kontakto su užsikrėtusiais, tad užsikrėtusiųjų skaičius neturėtų labai augti. Iš viso koronavirusas įmonėje kol kas nustatytas 18 asmenų.

„Pirminiais duomenimis, šie asmenys neturėjo artimo kontakto su užsikrėtusiais, jie šios įmonės transporto skyriaus darbuotojai ir mūsų kolegos konstatavo, kad jie turėjo žemą riziką, neturėtume sulaukti kažkokių stulbinančių skaičių“, – kalbėjo R. Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA

NVSC atstovė R. Lingienė trečiadienį patvirtino, kad keturi iš aštuoniolikos užsikrėtusių yra gydomi ligoninėje, o lengva forma sergantys kiti 14 darbuotojų yra izoliuoti Abromiškių reabilitacijos ligoninėje.

Kalbėdama apie kitus tiriamus įmonės darbuotojus R. Lingienė teigė, jog kol kas epidemiologai šioje situacijoje nemato didelės rizikos dėl galimo viruso plitimo, bet tik tuo atveju, jei darbuotojai sako tiesą neturėję kontakto su sergančiaisiais.

NVSC atstovė interviu Lietuvos radijui taip pat pažymėjo ir tai, kad epidemiologai pastaruoju metu susiduria su užsikrėtusiųjų nenoru bendradarbiauti.

„Nematome didelės rizikos, jei jie mūsų epidemiologams sako tiesą, kad nebendravo. Bet nuo teisingo užsikrėtusių ar sąlytį turėjusių asmenų bendradarbiavimo labai priklauso, ar pavyks nutraukti šio viruso grandinę“, – kalbėjo R. Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų iki šiol labai gera buvusi epidemiologinė situacija yra siūta labai plonais siūlais ir jeigu asmenys, kurie užsikrėtę, sąlytį turėję, nepateiks informacijos apie save, pasekmės gali būti sunkiai kontroliuojamos“, – sakė Vilniaus departamento direktorė.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad Kaune įmonėje „Hegelmann Transporte“ antradienį registruotas koronaviruso protrūkis – infekcinė liga iš viso nustatyta 18 asmenų, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

„Visi minėti asmenys atvyko iš Uzbekistano. Apie du užsikrėtusius asmenis buvo pranešta prieš porą dienų“, – teigiama pranešime.

Anot ministerijos, pirminiais duomenimis, visi koronavirusu užsikrėtę asmenys liepos pradžioje atvyko įsidarbinti į tarptautinius pervežimus vykdančią įmonę.

REKLAMA

Kaip teigia SAM, šiuo metu visi užsikrėtusieji yra izoliuoti. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai aiškinasi, ar užsikrėtę asmenys turėjo kontaktą su kitais asmenimis. NSVC darbuotojai taip pat atlieka kitus būtinus veiksmus ligos protrūkiui valdyti.

Kaip naujienų portalui kauno.diena.lt teigė NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė, įmonė laikinai stabdo veiklą.

„Ją sustabdys, kol tyrimų rezultatų sulauks. Atliekama patalpų dezinfekcija“, – sakė O. Ivanauskienė.

Kaip rašo portalas, antradienį paimti tyrimo mėginiai dar 180 žmonių. Jie visi priskiriami jau žemai rizikai, tačiau laukdami rezultatų jie taip pat turi izoliuotis.

REKLAMA

Apie pirmąjį atvejį šioje įmonėje NVSC pranešė praėjusią savaitę – ketvirtadienį, apie antrąjį – šį pirmadienį.

Oficialiais antradienio duomenimis, koronavirusu iš viso Lietuvoje užsikrėtė 1875 žmonės, tebeserga 213 asmenų, 1571 – pasveiko.

Nuo COVID-19 mirė 79 asmenys, dar 12 koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirė dėl kitų priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų