REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors karantino metu nebuvo reikalaujama turėti galiojantį moksleivio sveikatos pažymėjimą, dar birželio pradžioje Aurelijus Veryga paragino tėvus neatidėlioti profilaktinio vaikų apsilankymo pas gydytojus. Vis dėlto, panašu, pažymai pristatyti šiemet bus daugiau laiko nei ankstesniais metais. 

Nors karantino metu nebuvo reikalaujama turėti galiojantį moksleivio sveikatos pažymėjimą, dar birželio pradžioje Aurelijus Veryga paragino tėvus neatidėlioti profilaktinio vaikų apsilankymo pas gydytojus. Vis dėlto, panašu, pažymai pristatyti šiemet bus daugiau laiko nei ankstesniais metais. 

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad šiemet nuspręsta pratęsti Vaiko sveikatos pažymėjimo galiojimo terminą iki šių metų pabaigos.

Anot SAM, buvo atsižvelgta į tai, kad karantino metu buvo sustabdytas profilaktinių sveikatos patikrinimo paslaugų teikimas ir net atnaujinus šių paslaugų teikimą dėl infekcijų kontrolės reikalavimų įgyvendinimo gydymo įstaigos gali priimti mažesnį pacientų skaičių. 

Šiam sprendimui pritarė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. 

Palengvinimas galios ne visiems

„Šiuo metu yra rengiamas ministro įsakymo pakeitimas, kurį patvirtinus įsigalios ši lengvata. Tai leis gydymo įstaigoms, kurios nespėja profilaktiškai patikrinti visų mokinių sveikatos iki mokslo metų pradžios, šiuos patikrinimus atlikti ir mokslo metams prasidėjus“, – teigiama portalui atsiųstame atsakyme.

REKLAMA
REKLAMA

Priduriama, kad šis palengvinimas galios tiems mokiniams, kurie mokslus tęs toje pačioje ugdymo ar mokymo įstaigoje ir kurių sveikata nuo paskutinio patikrinimo nepasikeitė. 

REKLAMA

Jiems sveikatą pasitikrinti reikės iki gruodžio 31-osios. 

Tačiau kitais atvejais mokinių sveikatą tėvai turi patikrinti iki mokslo metų pradžios. 

„Mokiniams, kurių sveikatos būklė pasikeitė, profilaktiniai sveikatos tikrinimai bus atliekami ir pažymėjimai išduodami įprasta tvarka. 

Prireikus, mokinių tėvai galės pasikonsultuoti su gydytoju, ar dėl pasikeitusios sveikatos būklės turi būti keičiama vaiko fizinio ugdymo grupė ir ar atsirado naujų bendrų arba specialių rekomendacijų, kurių turi būti laikomasi jiems dalyvaujant ugdymo veikloje, bei apsispręsti dėl profilaktinio sveikatos patikrinimo laiko“, – informavo ministerijos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Stovyklų organizatoriai ne visada gali reikalauti pažymos

Kasmetinis profilaktinis sveikatos patikrinimas, kurio metu įvertinama bendra sveikatos būklė, privalomas visiems vaikams iki 18 metų, pažymų apie sveikatos būklę reikalauja ugdymo įstaigos. Vaiką iki 16 metų turi lydėti vienas iš tėvų arba globėjų, kitaip gydytojas negalės atlikti patikrinimo, nes nebus raštiško tėvų arba globėjų sutikimo.

SAM pažymi, kad stovyklų, išskyrus sporto, organizatoriai negali reikalauti vaiko sveikatos pažymėjimų. 

Higienos normoje „Vaikų poilsio stovykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ nurodyta, kad stovyklos vadovas turi užtikrinti, kad vaikai iki 18 metų stovykloje dalyvautų tik sutartyje dėl stovyklos paslaugų teikimo numačius prievolę tėvams (globėjams, rūpintojams) raštu pateikti stovyklos vadovo įgaliotam asmeniui informaciją apie vaiko profilaktinio sveikatos tikrinimo išvadas, jeigu gydytojo sprendimu, vaiko dalyvavimas stovyklos organizuojamose veiklose gali turėti įtakos jo sveikatai. Kitu atveju stovyklos organizatoriai neturi reikalauti vaiko sveikatos pažymėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad sveikatos apsaugos ministras A. Veryga dar birželį pabrėžė, kad dabartinė situacija sveikatos  apsaugos sistemoje nėra pretekstas iš viso atsisakyti pažymų ir ragino nedelsit tėvus nuvesti vaikus patikrinti sveikatos.

Anksčiau Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad karantino metu ir tris mėnesius po jo nebus taikomas reikalavimas vaikams darželiuose ir mokyklose turėti galiojantį Mokinio sveikatos pažymėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų