REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantinas baigėsi, tačiau daug žmonių skundžiasi vis dar negalintys patekti pas gydytojus. Dėl to dalis priversti užsiimti savigyda arba pasikliauti internete randama informacija. Nors Sveikatos apsaugos ministerija ir yra nurodžiusi, iki kada ir kokiomis apimtimis gydymo įstaigos turėtų atnaujinti planines paslaugas, tačiau pačių ligoninių atstovai pabrėžia, kad tai padaryti, vadovaujantis visais galiojančiais įsakymais, ne taip paprasta.

Karantinas baigėsi, tačiau daug žmonių skundžiasi vis dar negalintys patekti pas gydytojus. Dėl to dalis priversti užsiimti savigyda arba pasikliauti internete randama informacija. Nors Sveikatos apsaugos ministerija ir yra nurodžiusi, iki kada ir kokiomis apimtimis gydymo įstaigos turėtų atnaujinti planines paslaugas, tačiau pačių ligoninių atstovai pabrėžia, kad tai padaryti, vadovaujantis visais galiojančiais įsakymais, ne taip paprasta.

REKLAMA

Karantino metu nesulaukusi reikiamos pagalbos klaipėdietė Emilija su vyru sako dabar net nenorinti bandyti jos ieškoti, nes nenori būti dar labiau įskaudinta. 

„Jei susinervinu, su širdimi blogai, permušimai prasideda, laukiu ir pati nežinau ko... Vyrui po hepatito C reikėtų pasitikrinti, vėl bijom. Nesitikėjau, kad ateis laikas, o šeimos gydytojas net nesiteiks telefonu nors kažką patarti“, – guodėsi 66-erių metų moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pasakojo, kad dar anksčiau, kai vyrui suskaudo gerklę, kreipėsi į gydytoją, bet ji tik pasiūlė nusipirkti pastilių. 

„Jam antra savaitė skaudėjo gerklę, skambinu klausti, ką daryti. Sesutė pasakė, kad tai koronaviruso požymis. Gerai, skambinu į karštąją liniją užregistravo, tik po to vėl skambinu klausti, ar jei bus neigiamas, tai priims. 

REKLAMA

Atsakymas – ne. Pradėjau pakeltu tonu kalbėti, ką daryti, pasakė, kad vaistinėje nusipirkčiau „nuo gerklės“. Tai gėrė vaistus savaitę be rezultato, gerai, kad dukterėčia turėjo likutį antibiotikų, tai išsikapstėm. Tai vadinasi savigyda, o ką daryti?“ – klausė ji.

„Geri pacientai“ pas gydytojus nevaikšto

Emilija sakė, kad ir jai pačiai metas apsilankyti, bet kraujo tyrimai šiemet nedaryti.

„Prieš imant siuntimą reikia kraujo tyrimus turėti, tiek pas kardiologą, tiek vyrui dėl kepenų fermentų. Todėl iškart po Naujųjų neskubėdavom pasidaryti tyrimus pagal programą, o eidavom daug maždaug prieš tai, kada reikėdavo pas specialistą. 

REKLAMA
REKLAMA

Matydavo nors bendrą kraujo tyrimą, kardiogramą, o dabar tuščiomis rankomis... Nuo kada taip siuntimus duoda, ar su praeitų metų tyrimais?“ – kalbėjo ji.

Moteris sakė šiemet dar nei karto nebuvusi pas šeimos gydytoją: „Geri pacientai, kaip man viena gydytoja sakė, tie, kurie nesilanko. Mes, matyt, tokie ir esame...“

Emilijos manymu, viskas priklauso nuo gydymo įstaigos, kuriame esi prisiregistravęs.

„Dukterėčia irgi buvo apsirgus, tai ir kraują paėmė, ir vaistus išrašė, vadinasi, viskas priklauso nuo gydymo įstaigos“, – pabrėžė moteris.

Jos teigimu, vienintelis kelias – eiti į privačią gydymo įstaigą.

„Gerai, kad vyro gydytojas gastroenterologas dirba privačioje, ir mano kardiologas, ne kartą teko taip daryti ir šis kartas nebus kažkas naujo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik vyro psichika vis dar sudėtinga,  greitai supanikuoja, kai kepenys blogai funkcionuoja. Tada mąstymas pasikeičia, baimės daug. Gerai bent, kad psichiatrę gerą turim ir jau greit konsultacijai laikas. Tikiuosi, jos nenukels“, – vylėsi klaipėdietė.

Konsultacijos laukia kelis mėnesius

Nežinioje, kada sulauks pagalvos pasakojo esanti ir 10 metų sūnų Martyną auginanti šeima iš Kauno rajono. Berniuko mama skundžiasi, kad vis dar negalinti užregistruoti sūnaus pas vaikų endokrinologę. 

„Sūnus serga 1 tipo cukriniu diabetu. Jam endokrinologo konsultacija reikalinga kas 3 mėnesius. Užsiregistravę buvom kovo viduriui. Kaip tik paskelbė karantiną. Vizitą atšaukė. 

REKLAMA

Deja, per karantiną sūnus gana sunkiai susirgo. Jokios pagalbos, nors ir esam rizikos grupėje, nesulaukėme. Tačiau konsultavo tik telefonu. Tyrimų neprisiprašėm. Ir dabar atšaukus karantiną, endokrinologai vis dar nedirba“, – sakė berniuko mama Erika.

Moters teigimu, šeimos gydytojos siuntimas jokios prasmės, nes tiesiog nėra pas ką jį siųsti.

„Gydytoja, kuri mus prižiūri, nedirba. Kaip, beje, ir kitos Kauko klinikų Vaikų endokrinologijos skyriaus gydytojos. Tiesiog nepriima pacientų. 

Anot jos, nors sūnaus būklė ir nėra sunki, tačiau kaip sergančiajam diabetu jam reikalinga endokrinologo konsultacija, priežiūra.

Daro viską, bet „rankos surištos“

Kauno klinikos teigė, kad šiuo metu daroma viskas, kad visi besikreipiantys pacientai gautų reikiamas sveikatos priežiūros paslaugas ir palaipsniui didina darbo apimtis.

REKLAMA

Vis dėlto, sunku numatyti, kada ligoninės Lietuvoje galės veikti visiškai įprastu ritmu. 

„Jeigu karantino metu pacientams nebuvo suteikta ambulatorinė paslauga, pavyzdžiui, gydytojo specialisto konsultacija, ir siuntimas šiai paslaugai nebegalioja, pacientai turėtų iš naujo kreiptis į savo šeimos gydytoją ir gauti elektroninį siuntimą. 

Su pacientais, kuriems dėl karantino sukeltų apribojimų operacijos buvo nukeltos, susisiekia Kauno klinikų specialistai ir paskiria jiems naują operacijos datą“, – rašoma portalui atsiųstame atsakyme. 

Numatyta, kokia apimtimi atnaujinti paslaugas

Portalas tv3.lt primena, kad planines ambulatorines sveikatos priežiūros paslaugas teikiančioms gydymo įstaigoms nurodyta, kad per liepos mėnesį turi pradėti tiekti ne mažiau kaip 80 proc. visų planuojamų teikti paslaugų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligoninėse per liepos mėnesį planinių stacionarinių paslaugų apimtys turi būti padidintos iki ne mažiau kaip 70 proc. Stacionarinės reabilitacijos paslaugų apimtys iki ne mažiau kaip 70 proc. nuo visų planuojamų suteikti paslaugų turi būti padidintos per rugpjūtį.

Tokie rodikliai nustatyti sveikatos apsaugos ministro-valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų