REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nušautas policijos pareigūnas Saulius Žymantas apsaugos liemenės greičiausiai nedėvėjo. Tai pirmadienį patvirtino ir Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla. Tačiau policijos atstovai pažymėjo, kad apsaugos liemenė šiuo atveju S. Žymanto gyvybės nebūtų apsaugojusi, nes ginklas buvo labai galingas. 40-metį pareigūną kulka, skriedama per duris, pakirto į krūtinę. Pareigūnas mirė iš karto.

Nušautas policijos pareigūnas Saulius Žymantas apsaugos liemenės greičiausiai nedėvėjo. Tai pirmadienį patvirtino ir Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla. Tačiau policijos atstovai pažymėjo, kad apsaugos liemenė šiuo atveju S. Žymanto gyvybės nebūtų apsaugojusi, nes ginklas buvo labai galingas. 40-metį pareigūną kulka, skriedama per duris, pakirto į krūtinę. Pareigūnas mirė iš karto.

REKLAMA

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis tv3.lt taip pat teigė, kad Mažeikių rajone, Birbiliškės kaime, žuvęs pareigūnas įvykio metu nedėvėjo neperšaunamos liemenės, jo kolegė, kuriai incidento metu buvo sužeista koja, buvo su apsaugine liemene.

„Tačiau, preliminariais duomenimis, apsaugos liemenė nuo šito ginklo (karinio karabino – aut. past.) nebūtų apsaugojusi. Apsauga priklauso nuo ginklo. Šiuo atveju, greičiausiai apsaugos liemenė jam nebūtų padėjusi.

REKLAMA
REKLAMA

Jos daugiau apsaugo nuo durtinių smūgių. Čia toks kovinis ir karinis ginklas, nuo kurio turbūt niekas neapsaugo“, – sake R. Matonis.

Policijos departamento atstovas pažymėjo, kad visi pareigūnai, kurie reaguoja įvykius, privalo pagal įsakymą dėvėti apsaugos liemenę. Daugeliu atveju jį gelbsti gyvybes. R. Matonio teigimu, visi Telšių apskrities pareigūnai tokias liemenes turėjo, jos jiems buvo išduotos. Pareigūnai dar atlieka tarnybinį patikrinimą: „Tas pareigūnas (S. Žymantas – aut. past.) ir pareigūnė irgi turėjo. Lietuvos mastu 95 proc. reaguojančių pareigūnų yra aprūpinti.“

REKLAMA

Policijos pareigūnai apsaugos liemenėmis buvo gausiai aprūpinti po 2016 metų, kai Telšių rajone Tryškių miestelyje siautėjęs vyras su peiliu puolė ir nužudė Telšių apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro vyriausiąjį patrulį Liudą Šimkų.

Nuo tokio galingo ginklo liemenė neapsaugo

Lietuvos policijos darbuotojų profesinės sąjungos (LPDPS) pirmininkas Saulius Grigonis taip pat pažymėjo, kad pareigūno gyvybės nebūtų apsaugojusi liemenė, nes Mosino-Naganos sistemos karinis karabinas labai galingas ginklas.

„Šioje vietoje liemenė nebūtų apsaugojusi, nes ginklas labai galingas. Šiaip, policininkai nešioja lengvesnes liemenes, kurios faktiškai skirtos apsaugoti nuo peilio arba nuo pistoleto šūvio iki kažkurio galingumo. Bet nuo didesnių ginklų neapsaugos.

REKLAMA
REKLAMA

O būtent nuo šito Mosino-Nagano sistemos šautuvo ir jo šovimo galingumo nebūtų apsaugojusi net rimta šarvinė liemenė, nesvarbu, kad per duris šovė.

Šioje vietoje būtų reikėję naudoti balistinį skydą, tada būtų apsisaugojęs. Jei tik žmogus būtų žinojęs, bet negali gi visko žinoti“, – sake S. Grigonis.

Bet kokiu atveju, apsaugos liemenės turi būti dėvimos

LPDPS pirmininkas akcentavo, kad bet kokiu atveju apsaugos liemenės turi būti privalomai nešiojamos tarnybos metu.

„Apsaugos liemenės vienareikšmiškai turi būti dėvimos. Nors jos turi skirtingus pasaugos lygius ir sveria ne vieną kilogramą. Neperšaunama liemenė sveria daugiau kaip 5 kilogramus, o neperduriamos yra lengvesnės – sveria kur kas mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jų dėvėjimas turi būti reglamentuotas, bet aš to dar nemačiau. Turėtų būti nurodymai, kiek valandų jas nešioti, kiek ilsėtis, nes yra didelė apkrova stuburui ir užsispaudžia raumenys“, – sake S. Grigonis.

LPDPS pirmininkas akcentavo, kad policijos pasiruošimas šiuo metu yra tikrai geras. Net negalima palyginti kaip buvo prieš ketverius metus. S. Grigonio teigimu, apsaugos liemenių visi pareigūnai dar neturi, bet jos intensyviai perkamos.

„Daug dėmesio skirta pareigūnų paruošimui, pratyboms, šoviniams. Lygis tikrai labai aukštas. Tačiau yra tokia politika, kad policija yra traktuojama kaip paslaugos teikėja. Ginklas ir jėgos panaudojimas turi būti kaip kraštutinė priemonė, bet patys matome, kas darosi, be jėgos – niekaip“, – pažymėjo pašnekovas.

REKLAMA

Pasak pirmininko, pareigūnams yra didžiulis krūvis ir jie per darbus ir rutiną savo saugumą numeta į antrą planą.

„Dar čia penktadienis, įsivaizduoju, kad ir vadovai spaudžia, o saugumas atsiduria paskutinėje vietoje. Viskas dėl darbų rutinos. Jiems tikrai sudėtinga, jei kinologas važiavo pagal veiklos bylą, tai vienareikšmiškai.

Reikia saugotis. Bet niekada negali žinoti. Mūsų gyventojų elgesys irgi lemia daug dalykų. Mes nesame dabar tokie nepopuliarūs, kaip milicija buvo sovietmečiu. Esame tikrai vertinami, bet kaip generalinis komisaras pasakė, kad tikrai yra daug neadekvačių žmonių, iš kurių gali sulaukti daug netikėtų dalykų ir ne viską galima numatyti. Kaip ir šiuo atveju, kodėl Stasiui Brasui taip reikėjo pasielgti?“, – retoriškai klausė S. Grigonis.

REKLAMA

Užsienio patirtis rodo: pareigūnai su liemenėmis

Tarptautinės policijos asociacijos Lietuvos skyriaus prezidentas Vytautas Pliuskus sakė, kad užsienio patirtis rodo, jog apsaugos liemenės yra būtinos ir daugeliu atveju jos padeda.

„Kiek žinau iš užsienio patirties, tai visi pareigūnai nešioja apsaugos liemenes. Patogu ar nepatogu, bet jos yra būtinos, nes apsaugo pareigūno gyvybę. Žinoma, tos liemenės yra kaip norma, tačiau nutinka visokių atvejų kaip ir Lietuvoje.

Mano nuomone, daugeliu atveju apsaugos liemenės padėtų nuo šaltojo ir šaunamojo ginklo. Tačiau daugeliu atveju, pareigūnai nesąmoningai neįvertina kylančių pavojų, nes vyksta į iškvietimus, kai nesitiki smurto protrūkių ir ginklo panaudojimo. Neįvertina, kad kiekviena situacija gali būti pavojinga gyvybei“ , – sakė V. Pliuskus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak asociacijos prezidento, penktadienį nušauto pareigūno atvejis yra labai liūdnas, tačiau tokie dalykai neišvengiami, tai matome ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Pirmadienį laidoja nušautą pareigūną

Pirmadienį vyksta nužudyto 40 metų Mažeikių rajono policijos komisariato pareigūno, kinologo S. Žymanto laidotuvės. Penktadienio rytą į jį ir jo partnerę šūvius paleido smurtu artimoje aplinkoje įtartas Stasys Brasas.

Mirtinus šūvius į pareigūną paleidęs vyras grasino nužudyti savo sutuoktinę – apie tai pranešimą policija gavo ketvirtadienį, tačiau nuvykę pareigūnai vyro nerado. Nuvykus patikrinti penktadienio rytą, vyras pareigūnus pasitiko šūviais. 

REKLAMA

Pasak Policijos departamento, paleidus šūvius į pareigūnus, namas buvo padegtas. Gaisrą užgesinus, name buvo rastas nenustatytos tapatybės kūnas ir ginklas.  Atlikus tyrimus, nustatyta, kad name sudegė į pareigūnus šaudęs S. Brasas. 

Prie jo gulėjo ir ginklas: maždaug prieš šimtą metų pagamintas karinis karabinas, kurį jis laikė nelegaliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų