REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Medžiotojų protestas prie Aplinkos ministerijos (Justino Auškelio nuotr.) (nuotr. Fotodiena.lt)

Aplinkos ministerijai svarstant ministro Kęstučio Mažeikos įsakymu pakeistas medžioklės taisykles, greta ministerijos protestavo medžiotojai. Su šunimis, medžioklės ragais ir vėliavomis susirinkę žmonės reikalavo pagarbos sau ir piktinosi, kad visuomenė jų nesupranta, susidaro klaidingą įspūdį apie jų veiklą. 

12

Aplinkos ministerijai svarstant ministro Kęstučio Mažeikos įsakymu pakeistas medžioklės taisykles, greta ministerijos protestavo medžiotojai. Su šunimis, medžioklės ragais ir vėliavomis susirinkę žmonės reikalavo pagarbos sau ir piktinosi, kad visuomenė jų nesupranta, susidaro klaidingą įspūdį apie jų veiklą. 

REKLAMA

Tiesa, greta ministerijos susirinko ne tiek ir daug medžiotojų, greta pastato ir anapus gatvės marširavo vos pora dešimčių žmonių, kurie atsivedė kelioliką šunų ir putė ragus.

Protestuojantys žmonės pro šalį einančius praeivius ragino prisijungti ar panešti medžioklę palaikančius plakatus. Medžiotojai šiuo protestu, galimai, norėjo išreikšti paramą ministrui, kuris įsiklausė į jų norus ir pakeitė medžioklės taisykles, taip sukeldamas nemenką visuomenės pasipiktinimą.

Ministras K. Mažeika pats yra aistringas medžiotojas, o medžioklės taisyklių pakeitimai buvo padaryti siūlant patiems medžiotojams, klausant jų norų medžioti naktį, su šunimis, lankais ar greta rezervatų. 

REKLAMA
REKLAMA

Nors K. Mažeika anuliavo vieną iš taisyklių punktų, leidžiančių medžioti su lankais, kiti – liko. Dėl jų, matyt, bus aštriai deramasi, tai bus daroma ne viešai. 

REKLAMA

„Medžioklės taryboje priėjus sutarimo dėl konkrečių punktų – juos bus siūloma ministerijai įtraukti į kitą taisyklių redakciją. Nepavykus susitarti – taisyklės nebus keičiamos“, – BNS sakė aplinkos ministro patarėjas Justas Jaskonis. 

Penktadienį vyksiančiame posėdyje bus svarstomas ir klausimas dėl medžioklės lankais, taip pat kiti pakoreguoti Medžioklės taisyklių punktai, susiję su medžiojimo terminais, prožektorių ir šunų naudojimu, taip pat kiti klausimai.

Dalyvauti posėdyje kviečiami ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariai. Posėdyje taip pat kviečiami dalyvauti Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Miškų instituto, Lietuvos ornitologų draugijos, Europos medžiotojų lankininkų federacijos, Lietuvos teriologų draugijos, Baltijos aplinkos forumo, Lietuvių skalikų augintojų sąjungos, Ekosistemų apsaugos centro atstovai ar vadovai. 

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu gegužės pradžioje pasirašytas ministro įsakymas dėl Medžioklės taisyklių pakeitimo nėra atšauktas, nors K. Mažeika teigė stabdantis šį įsakymą, tą atlikti skatino ir premjeras Saulius Skvernelis.

Šį įsakymą pavesta suderinti iki gegužės 29 dienos, jį pakeisti ruošiamasi atsižvelgiant ir į penktadienį priimtas Medžioklės tarybos rekomendacijas.

Sprendimas sukėlė skandalą  

Gegužės pradžioje K. Mažeika papildė Medžioklės taisykles punktu, nuo 2022 metų leidžiančiu medžioklę lankais. Jis teigė atsižvelgęs į Medžioklės tarybos rekomendaciją.

Kilus pasipiktinimui visuomenėje ir sulaukęs premjero, Prezidentūros kritikos K. Mažeika galimybę nuo 2022 metų medžioklėje naudoti lankus iš taisyklių išėmė.  Tačiau gamtosaugininkų organizacijos ragino ministrą atšaukti ir kitus pakeitimus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie kritikuoja ir įteisintą leidimą tamsoje medžioti su šunimis invazinius žvėris, naudoti prožektorius medžiojant ne tik šernus, praplėstą barsukų medžiojimo terminą, panaikintą draudimą įrengti viliojimo vietas 300 metrų zonoje aplink gamtinius draustinius, rezervatus ir kitas nuostatas.

Ministro įsakymu taip pat buvo prailginti medžioklės terminai atskiroms rūšims: 

Briedžius patinus leista medžioti nuo rugsėjo 1 d. iki gruodžio 31 d. Prieš tai iki gruodžio 15 dienos. 

Briedžių pateles – nuo spalio 1 d. iki lapkričio 30 d. Prieš tai iki lapkričio 15 dienos.  

Tauriuosius elnius pateles ir jauniklius – nuo spalio 1 iki sausio 31 dienos. Buvo iki sausio 15 dienos.  

Stirninus – nuo gegužės 1 iki spalio 31 dienos. Buvo nuo gegužės 15 iki spalio 15 dienos.

Pilkuosius kiškius – nebeliko draudimų rengti tik 2 medžiokles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų