REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar medicininės kaukės tikrai apsaugos nuo koronaviruso? Ar po apsipirkimo parduotuvėje reikia dezinfekuoti prekes ir batus? Per kiek laiko galima užsikrėsti virusu ir kiek laiko jis išsilaiko ant daiktų paviršių? Šie ir kiti klausimai apie pasaulyje plintantį koronavirusą gyventojams neduoda ramybės.

Ar medicininės kaukės tikrai apsaugos nuo koronaviruso? Ar po apsipirkimo parduotuvėje reikia dezinfekuoti prekes ir batus? Per kiek laiko galima užsikrėsti virusu ir kiek laiko jis išsilaiko ant daiktų paviršių? Šie ir kiti klausimai apie pasaulyje plintantį koronavirusą gyventojams neduoda ramybės.

REKLAMA

Todėl Vilniaus universiteto Biochemijos instituto Biotermodinamikos ir vaistų tyrimo laboratorijos vadovas profesorius Daumantas Matulis Vyriausybėje ketvirtadienį atsakė į svarbiausius klausimus apie koronavirusą ir jo plitimą.

Ar verta dėvėti medicinines kaukes?

Pabandykite įsivaizduoti situaciją, jeigu jūs nueinate į parduotuvę, kur yra daug žmonių. Kažkas nusičiaudime galbūt ir netyčia, galbūt ir užsidengęs. Vis tiek gali dešimt metrų pasklisti lašeliai ant jūsų akių, nosies. Jeigu jūs įkvėpsite, jūs turite tikimybę užsikrėsti. Ta kaukė vis tiek jus apsaugos. Ji nėra šimtaprocentinė apsauga, bet tokią apsaugą užtikrintų tik dujokaukė. Mes labai stipriai sumažiname tikimybę užsikrėsti, nešiodami kaukes.

Kaip ilgai virusas gali išlikti ant daiktų ir daugkartinės kaukės?

Viena iš galimų taisyklių – jeigu parsinešate ar produktus, ar kaukes, ar bet kokius dalykus, kurie galėjo būti priliesti sergančio žmogaus, padeda keleto valandų palaikymas tiesiog saulėje, lauke. Po tam tikro laiko mes žinome, kad viruso ten nebebus. Tačiau tiksliai tą bus galima pasakyti tik po labai detalių tyrimų, kurie šiuo metu nėra atlikti.

REKLAMA
REKLAMA

Labai preliminarūs tyrimai sako, kad ant metalinių paviršių iki trijų parų virusas išlieka. Tačiau tas išlikimas yra nebūtinai paties viruso, o jo genetinės medžiagos. Tai dar neaišku, ar jis tikrai po trijų dienų galėtų užkrėsti. Mums atrodo, kad keleto valandų, o daugiausiai paros užtenka, jeigu neliečiate tų daiktų, kad virusas praktiškai nebeišlieka ir užsikrėsti galimybė labai menka.

REKLAMA

Tas liečia ir daugkartines kaukes ir bet kokius su tuo virusu susijusius daiktus. Atsarga gėdos nedaro ir, jeigu jūs galėtumėte ilgesnį laiką prie daiktų nesiliesti, šansas dar labiau mažėja.

Ar būtina dezinfekuoti batus?

Pabandykite gana logiškai pergalvoti, kur jūs vaikščiojote. Sakykime, jūs buvote parduotuvėje ir ten galėjo būti apčiaudėta, apkosėta ir ant žemės guli viruso dalelių. Jeigu jūs su batais apsivaikščiojote po tokią vietą ir po to parėjote namo labai greitai ir tuos batus gali paliesti vaikai, gyvūnai, galbūt ir vertėtų juos palikti šiek tiek nepasiekiamose vietose bent keletą valandų.

REKLAMA
REKLAMA

Bet turime ne tik paliesti tą virusu užkrėstą vietą, bet po to dar turime pasikrapštyti nosį, akis pasitrinti. Per odą praktiškai virusas papulti šansų neturi. Nors yra ir tokia galimybė, tačiau ji yra labai menka. Jei batai pabus kurį laiką, jie bus saugūs.

Ar reikia dezinfekuoti pirkinius iš parduotuvės?

Didžiausias pavojus galėtų kilti, jeigu jums į namus pristato kažkokį pirkinį ir to pirkinio rankeną neša užsikrėtęs žmogus. Saugos vardan, nusiplaukite rankas muilu ir galvokite, ką liečiate namie eidami – jungiklius, rankenas. Galbūt yra galimybė rankenas ne delnu, o alkūne atidaryti. Nusiplaukite rankas su muilu, tuomet būsite saugūs. Nereikia skubėti plauti, apie 20–30 sekundžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek laiko asmeniui reikia bendrauti su žmogumi, kuris yra viruso nešiotojas, kad užsikrėstų pats?

Galite net už 10 metrų būti nuo kito žmogaus ir užsikrėsti, jeigu jis pakosėjo, pačiaudėjo, ant jūsų nusileido lašeliai – tikrai galimybė užsikrėsti yra. Virusas yra labai užkratus, labai pavojingas. Rekomenduoju saugotis, būti kuo toliau. Jeigu bėgiojate parke, geriau būti kuo didesniu atstumu nuo žmonių. Ir tas 2–3 metrų atstumas yra gana saugus, bet ne 100 proc. saugus.

Nėra pasakyta, kad 10 minučių bendrauti bus saugu, o 20 minučių bendrauti nebesaugu. Jūs galite užsikrėsti ir per sekundę. Tikrai tokia galimybės yra. Tačiau didesnis viruso kiekis padidina užsikrėtimo tikimybę. Kuo didesnę viruso dozę gausite, tuo sunkesnis gali būti ir gydymas vėliau.

REKLAMA

Ar gyvūnai gali užsikrėsti virusu ir jį nešioti?

Tas tiksliai dar nėra žinoma. Visiškai garantuotai atsakyti negaliu. Yra preliminarių žinių, kad gyvūnai gali nešioti, bet tikslios informacijos nėra. Dauguma tyrimų, kurie šiuo metu yra vykdomi, yra preliminarūs ir ne visai tikslūs. Juos sunku atlikti.

Kurie mitai apie koronavirusą patys pavojingiausi?

Man atrodo, kad žmonės labai įsigąsdinę yra, labai nerealistiškai galvoja apie virusą. Susidūrėme su tikrai neeiline situacija. Aišku, kad kyla šimtai minčių. Kad gali jis mutuos labai stipriai, pasidarys labai pavojingas. Visokių variantų yra, tačiau praktiškai tai yra neįmanomi dalykai. 

REKLAMA

Jūs matote ir kitą pusę, kad virusą suvaldyti įmanoma, kad karantinas duoda teigiamų vaisių, mažėja infekcijos kiekis, mirtingumas mažėja. Visos šalys pademonstravo, kad suvaldė šitą. Linkėčiau, kad laikytumės tų karantino taisyklių, pasižiūrėtume į rekomendacijas. Manau, kad keleto mėnesių bėgyje situacija gali būti normali, palyginus su dabar.

Visą spaudos konferenciją su prof. Daumantu Matuliu pamatykite čia:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų