REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
117
Koronavirusas plinta (nuotr. SCANPIX)

Siekdamas suvaldyti užkrečiamųjų ligų plitimą, NVSC vykdo visų COVID-19 atvejų epidemiologinį tyrimą (apklausia atvejus, aiškinasi užsikrėtimo aplinkybes, sąlytį turėjusius asmenis bei kitą epidemiologiškai svarbią informaciją). Sąlytį turėję asmenys izoliuojami, su jais kasdien susisiekiama, vertinama jų sveikatos būklė.

117

Siekdamas suvaldyti užkrečiamųjų ligų plitimą, NVSC vykdo visų COVID-19 atvejų epidemiologinį tyrimą (apklausia atvejus, aiškinasi užsikrėtimo aplinkybes, sąlytį turėjusius asmenis bei kitą epidemiologiškai svarbią informaciją). Sąlytį turėję asmenys izoliuojami, su jais kasdien susisiekiama, vertinama jų sveikatos būklė.

REKLAMA

Nuo šiol čia bus skelbiama informacija apie vykdomo tyrimo rezultatus, taip pat ir apie COVID-19 užsikrėtusių asmenų lankytas vietas. Tai yra atvejų epidemiologinės diagnostikos metu surinkta informacija, kurią susirgę žmonės pateikė NVSC specialistams. Šis sąrašas bus nuolat pildomas.

Naujausi maršrutų papildymai:

80. Patvirtintas atvejis 2020-03-23 (Klaipėda)

1. Asmuo nuo 2020 m. kovo 2 d. iki kovo 13 d. kartu su atveju Nr. 13 buvo išvykęs į Meksiką.

2. 2020 m. kovo 12 d. skrido maršrutu Kankunas (Meksika) – Panama (Panamos Respublika), 2020 kovo 13 d. Panama – Stambulas (Turkija) – Ryga (Latvija). Į Rygos oro uostą atvyko 2020 m. kovo 13 d. 19 val.

REKLAMA
REKLAMA

3. 2020 m. kovo 13 d. apie 20 val. autobusu „Ollex“ grįžo iš Rygos oro uosto į namus Klaipėdoje, kuriuose saviizoliavosi.

4. 2020 m. kovo 23 d. kreipėsi  į Klaipėdoje esančią mobilų tyrimų atlikimo punktą.

81. Patvirtintas atvejis 2020-03-24 (Klaipėda)

1. Asmuo niekur nebuvo išvykęs.

2. Paskelbus karantiną – maistą užsisakinėjo iš Barbora.

82. patvirtintas atvejis 2020-03-24 (Klaipėda)

1. Asmuo niekur nebuvo išvykęs.

2. 2020 m. kovo 23 d. kreipėsi  į Klaipėdoje esančią mobilų tyrimų atlikimo punktą.

83. Patvirtintas atvejis 2020-03-24 (Klaipėda)

1. Asmuo  2020 m. kovo 18 d. grįžo iš Olandijos maršrutu: kovo 17 d. Amsterdamas – Kopenhaga (21 vcal. 35 min. SAS oro linijomis), nakvojo Kopenhagos viešbutyje „Clarion Hotel Copenhagen Airport“, kovo 18 d. 14 val. 20 min. maršrutu Kopenhaga – Kaunas.

REKLAMA

2. 2020 m. kovo 18 d. iš Kauno oro uosto į Klaipėdą (namus) parvažiavo CityBee automobiliu Volkswagen Golf, valstybinis Nr. KTN 676). Saviizoliavosi namuose.

3. 2020 m. kovo 23 d.  kreipėsi  į Klaipėdoje esančią mobilų tyrimų atlikimo punktą.

84. Patvirtintas atvejis 2020-03-24 (Klaipėda)

1. Niekur nebuvo išvykęs. Nurodo, kad galimai bendravo su kolegomis, grįžusiais iš užsienio šalių.

85. Patvirtintas atvejis 2020-03-24 (Palanga)

1. Asmuo niekur nebuvo išvykęs.

86. Patvirtintas atvejis 2020-03-24 (Klaipėdos r.)

1. Asmuo 2020 m. kovo 16 d. grįžo airBaltic reisu (reiso Nr. BT35) iš Suomijos (Turku) į Palangos oro uostą.

REKLAMA
REKLAMA

2. Asmuo izoliavosi savo namuose.

3. 2020 m. kovo 18 d. kreipėsi į GMP, buvo išvežtas į VšĮ Klaipėdos universitetinę ligoninę, kur buvo nustatytas plaučių uždegimas, paskirtas gydymas ir išleistas namo.

4. 2020 m. kovo 21 d. 18 val., pablogėjus sveikatai, kreipėsi į GMP, buvo išvežtas į VšĮ Klaipėdos universitetinę ligoninę, kur buvo hospitalizuotas Pulmonologijos skyriuje.

87. Patvirtintas atvejis 2020-03-24 (Klaipėda)

1. Asmuo 2020 m. kovo 21 d. 14 val. skrydis Londonas - Vilnius.

2. Iš Vilniaus oro uosto asmuo GMP automobiliu tiesiai vyko į Santaros klinikas.

Visas vietas rasite NVSC puslapyje

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Nuo kovo 16 d. pakeistas įtariamo atvejo apibrėžimas: žmonės, grįžę (ar iki to 14 d. keliavę) iš bet kurios užsienio valstybės, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas. Tai yra, jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas ir simptomams paaiškinti kitų medicininių priežasčių nėra.

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogui pasireiškė ūmi kvėpavimo takų infekcija ir jis buvo artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju.

REKLAMA

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogus, kuriam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam būtina  hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

Keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14-lika dienų būtina izoliuotis. Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA

Pasireiškus simptomams bus atliekamas tepinėlis naujojo koronaviruso infekcijai nustatyti.

Žmonėms, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems žmonėms, draudžiama. Žmogus išeiti į lauką gali, jeigu jis tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, jis išeis į savo balkoną, terasą, nuosavą kiemą, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

***

Daugiau apie Vyriausybės veiksmus kovoje su koronavirusu žiūrėkite čia:

REKLAMA

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų