REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus universiteto rektoriumi tapo istorikas

rektorius sieks įtikinti šalies vadovus dėl prioritetų mokslui

Vilniaus universiteto (VU) rektoriumi išrinktas Istorijos fakulteto dekanas Rimvydas Petrauskas, BNS patvirtino universiteto atstovas spaudai Ervinas Spūdys.

Vilniaus universiteto (VU) rektoriumi išrinktas Istorijos fakulteto dekanas Rimvydas Petrauskas, BNS patvirtino universiteto atstovas spaudai Ervinas Spūdys.

REKLAMA

 

 Naujuoju Vilniaus universiteto (VU) rektoriumi išrinktas istorikas Rimvydas Petrauskas žada siekti didesnės VU lyderystės kalbantis su šalies vadovais ir kitais politikais „dėl realaus mokslo ir studijų prioriteto“.

„Reikia atnaujinti studijų sistemą, panaikinti organizacines ir finansines kliūtis mokslo bendradarbiavimui, tarpdalykiškumui, peržiūrėti valdymo organizaciją administracijoje, maksimaliai efektyvinant funkcijas ir paprastinant tvarkas. Ketvirtas tikslas – pokalbis su aukščiausiais šalies vadovais dėl mokslo ir studijų prioriteto, kaip mes norime kartu tai keisti“, – BNS trečiadienį sakė išrinktasis VU rektorius.

Jis neatmeta, kad šias problemas su prezidentu, premjeru, švietimo ministru bei Seimo vadovybe sieks aptarti dar iki jo inauguracijos balandžio 1-ąją.

REKLAMA
REKLAMA

R. Petrauskas taip pat sako sieksiantis skatinti mokslo tarptautiškumą, tačiau norėtų ir didesnės mokslo rezultatų sklaidos šalyje.

„Mes turime išmokti papasakoti apie tai, ką darome universitete, visuomenei, turime rasti prieigą prie visuomenės – čia yra mūsų pačių užduotis. Galiausiai – įtikinti valstybės institucijas skirti lėšų ten, kur mums sekasi, į pažangiausias sritis, kuriose tikrai seksis ateityje“, – BNS trečiadienį sakė R. Petrauskas.

REKLAMA

Istorikas tvirtino turintis viziją, kad VU būtų „universitetas, plečiantis civilizacijos ribas ir mąstymo horizontą, peržengiantis nacionalinio universiteto lygmenį, kuriantis ir diegiantis idėjas ir naujas technologijas visose veiklos srityse“.

Jis teigė į naują postą einantis siekdamas sutelkti bendruomenę šiems tikslams. 

R. Petrauskas pabrėžė, kad VU ugdo šalies politinį, kultūrinį ir socialinį elitą, plėtoja aukščiausio lygio mokslą ir turi ambicijų „savo akademine kompetencija veikti viešąją nuomonę ir sprendimų priėmimą“.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat akcentavo, kad mokslo ir studijų finansavimas dar yra nepakankamas ir bene dvigubai atsilieka nuo Europos Sąjungos vidurkio.

Mokslininkas BNS sakė, kad VU „yra vietų pokyčiams“, jis norėtų, jog universitetas veiktų daug aktyviau šalies ir tarptautiniu mastu trimis pagrindinėmis krytimis – studijų, mokslo ir įtaka visuomenei.

Išrinktasis rektorius taip pat žadėjo stiprinti ir „labiau individualizuoti“ studijas, jis kelia tikslą VU ugdyti „kritišką, savarankišką, atsinaujinančią asmenybę“. 

R. Petrauskas mato ir socialinių bei humanitarinių mokslų svarbą aptariant tokias temas kaip visuomenės senėjimas, dirbtinio intelekto keliamos problemos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Matau didžiulę šių mokslų prasmę, jie Lietuvoje per pastarąjį metą padarė didelę pažangą ir mokslininkai tikrai yra pasirengę keisti visuomenę“, – kalbėjo jis.

R. Petrauską rektoriumi penkerių metų kadencijai trečiadienį patvirtino universiteto Taryba. Iš viso konkurse į seniausio šalies universiteto vadovo postą dalyvavo šeši kandidatai.

Rektoriui išrinkti prireikė dviejų turų, antrajame su R. Petrausku varžėsi „Bigelow“ vandenynų mokslo laboratorijos Vienos ląstelės genomikos centro Meino valstijoje, JAV, direktorius Ramūnas Stepanauskas.

Už R. Petrauską balsavo aštuoni, už R. Stepanauską – trys VU Tarybos nariai.

Vadovaujantis universiteto statutu, rektorius laikomas išrinktu, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip septyni Tarybos nariai iš 11. Taryba balsuoja slaptai.

REKLAMA

R. Petrauskas pakeis penkerius metus universitetui vadovavusį Artūrą Žukauską. Dabartinis rektorius taip pat siekė antrosios kadencijos.

Be šių kandidatų, rinkimuose dalyvavo anksčiau universitetui laikinai vadovavęs Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Jūras Banys, Teisės fakulteto vadovas Tomas Davulis, Fizinių ir technologijos mokslų centro vyriausiasis mokslo darbuotojas, Elektrocheminės medžiagotyros skyriaus vadovas Eimutis Juzeliūnas.

R. Petrauskas 1997 metais VU įgijo istorijos magistro laipsnį, 2001-aisiais apgynė daktaro laipsnį disertacija „Lietuvos diduomenė XIV a. pabaigoje – XV a.: sudėtis – struktūra – valdžia“.

REKLAMA

Istorijos fakultete jis dirba nuo 2001-ųjų kaip lektorius, vėliau – kaip docentas, nuo 2010-ųjų – kaip profesorius. R. Petrauskas 2007-2012 metais vadovavo Senovės ir Vidurinių amžių istorijos katedrai, nuo 2012 iki šiol yra Istorijos fakulteto dekanas.

R. Petrausko dėstomi dalykai – ankstyvoji Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) istorija, vidurinių amžių istorija, Lietuvos visuomenė XIII-XVI amžiais, monarcho valdžia LDK vėlyvaisiais viduramžiais, LDK ir Europa.

Naujasis rektorius pareigas turėtų pradėti eiti balandžio 1 dieną.

Vilniaus universitetas yra viena seniausių ir žymiausių Vidurio ir Rytų Europos aukštųjų mokyklų, jis įkurtas 1579 metais.

Šiuo metu Vilniaus universitete studijuoja per 20 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų