REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje ir toliau mažėja gyventojų, teigiančių, kad yra davę kyšį, rodo penktadienį skelbiamas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) parengtas Lietuvos korupcijos žemėlapis.

Lietuvoje ir toliau mažėja gyventojų, teigiančių, kad yra davę kyšį, rodo penktadienį skelbiamas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) parengtas Lietuvos korupcijos žemėlapis.

REKLAMA

Tai, kad pernai davė kyšį, nurodė 10 proc. gyventojų, 5 proc. verslo atstovų ir 2 proc. valstybės tarnautojų. Užpernai tai teigė kiek daugiau – 12 proc. – gyventojų, taip pat 8 proc. verslo atstovų ir 4 proc. valstybės tarnautojų. 

Anot STT pranešimo, gyventojams didžiausia tikimybė susidurti su kyšio prievartavimu ir duoti kyšį išlieka respublikinėse, miestų ir rajonų ligoninėse, tačiau kyšininkavimo patirtis, palyginti su ankstesniais metais, čia sumažėjo.

Korupcinė patirtis taip pat sumažėjo kelių policijoje, savivaldybėse, greitosios pagalbos stotyse, poliklinikose.

„Žiūrint iš ilgalaikės perspektyvos, Lietuvos žmonės vis rečiau tiesiogiai susiduria su korupcija, mano, kad korupcijos Lietuvoje mažėja, tačiau ji dar išlieka rimta problema“, – STT pranešime teigia tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus.

REKLAMA
REKLAMA

„Taigi Lietuvoje priėjome momentą, kai norėdami žengti dar toliau, išvengti fragmentiškumo, išlaikyti situacijos gerėjimo tendencijas, turime susitelkti ir siekti sinergijos: tiek viešasis sektorius, tiek verslas, tiek pilietinė visuomenė turėtų imtis iniciatyvos ir atsakomybės už korupcijai atsparios aplinkos kūrimą. Šioje srityje galime pasiekti proveržį tik kryptingai veikdami kartu“, – teigė jis.

REKLAMA

Tyrimo duomenimis, per daugiau nei dešimtmetį gyventojų, žinančių, kur gali kreiptis norėdami pranešti apie korupciją, skaičius išaugo daugiau nei dvigubai.

2007 metais tą žinojo 18 proc. gyventojų, pernai – 48 proc. gyventojų. Tarp verslo atstovų žinančiųjų padaugėjo nuo 35 proc. iki 61 proc., tarp valstybės tarnautojų – nuo 61 proc. 2014 metais iki 86 proc. pernai.

Pasak STT, dešimtmetį reikšmingai nekinta gyventojų dalis, kuri yra pasiryžusi pranešti apie korupciją.

2007 metais tą buvo pasiryžę padaryti 25 proc. verslo atstovų, pernai – 31 proc., atitinkamai 24 proc. ir 22 proc. gyventojų. Labiausiai apie korupciją pasiryžę pranešti valstybės tarnautojai, taip teigė 52 proc. apklaustų tarnautojų. 2014 metais jų buvo 29 procentai.

STT užsakymu tyrimą „Lietuvos korupcijos žemėlapis 2019“ atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“, pernai rugsėjo–lapkričio mėnesiais apklausęs 1001 gyventoją, 501 verslo įmonių vadovą ir 510 valstybės tarnautojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų